Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit tennétek, ha a vőlegényetek nem akarná, hogy felvegyétek a nevét?
Kötőjeles vezetéknevem van, az egyiket le akarom cserélni a barátom nevére.
Az ő ellenérvei a következők:
- mivel rendszeresen publikálok, konferenciákra járok (aminek van komoly adminisztratív közbeszerzéses része) csak nehezítené az egységességet, megértését a dolgoknak
És a leánykori nevem publikálnék később is, az nem változna meg.
- nem szeretne megalázni azzal, hogy valaki más nevén leszek ezentúl, mert szerinte ez degradálása a nőknek, és ostoba szokás. De mivel kötőjeles maradnék, én ezt nem élném meg arcvesztésként, hiszen apám neve is megmarad és lesz keresztnevem is továbbra is.
A leendő gyereket szeretnénk egyértelműen kötőjelesnek, ez nem is kérdés, hiszen mindkettőnké. Szóval gondoltam, (fiktív nevekkel) ő maradna Gyergyó, én lennék Döbrögi-Gyurgyák helyett Döbrögi-Gyergyó, a gyerek szintén Döbrögi-Gyergyó lenne. Ő gondolkodik, hogy felvegye a nevem ugyanígy, még nem biztos benne.
Szerintetek ebben nem szabad engednem neki, és fel kellene vennem a nevét, ha akarom?
Csak mert itt sok nő írja, hogy a férjét megbántaná, ha nem venné fel a nevét, ezért felveszik, nekem meg pont fordítva kellene? Ne vegyem fel, mert ő nem akarja?
33N, 35F
Én most egy dolgot nagyon nem értek.
"Ő gondolkodik, hogy felvegye a nevem ugyanígy, még nem biztos benne. "
Most akkor mi van? Ő felvenné a neved ilyen felemás kötőjeles verzióban, de nekem meg maradjon meg a lánykori neved?
Itt valami nagyon zavaros.
Úgy általánosságban, ha ő nem akarja, hogy felvedd a nevét, akkor ne erőltesd, legalább nem kell semmit sem intézned, papíroznod :)
"Most akkor mi van? Ő felvenné a neved ilyen felemás kötőjeles verzióban, de nekem meg maradjon meg a lánykori neved? "
Igen, ez is egy lehetséges megoldás, de a kérdező nem így értette.
11: igen, valószínűleg akkor maradok leánykori néven, semmi praktikusa oka nincs felvenni a nevét, csak bonyolítaná az életemet (pl. konferencián régi néven, de a befizetési papíron egy tök másikon...), de mégis valami hülye gyerekes okból szeretném. Belátom, hogy ez nagyon gyerekes, és értelmetlen:))
És mivel feminista, ő felveheti, hiszen neki nem megalázó, mert a társadalom nem őt nyomja el.:) Vagy mittudomén, számomra is túlgondolkodják a szakmámban ezt a témát a férfiak...
Szerintme szánalmas ez a kötőjelezés, nekem kifejezetten nem teszik, pláne gyereknél.
Amúgy meg, én azt mondtam ilyen helyzetben, hogy azt csinálsz a neveddel, amit akarsz, az a te neved. Ezt saját magának kell eldöntenie, hogy milyennek szeretné a nevét.
A feminista szemléletmód nem ebben nyilvánul meg...
Szerinte az degradáló, ha te felveszed az ő nevét, de az, ha ő veszi fel a tied, az teljesen normális? ... itt valami nem stimmel.
Én férfiként örülök, ha a kedvesem az én nevemet választja magának...
Egyébként meg azt csinálsz, amit szeretnél. Ha fel akarod venni, miért ne vennéd?
Én felvenném, ha úgy tetszene. Őszintén szólva nekem már inkább lenne zavaró, ha anya és apa külön vezetéknéven futna, erre ráadásként a gyerek kap egy, a kettőből összevont harmadikat.
A tudományos életben pedig minden további nélkül meg lehet oldani, hogy a lánykori neveden publikálsz, a papírokon pedig a hivatalos neved szerepel, elég sokan csináljuk így.
Gondold fordítva!
Mit éreznél, ha csak ő akarná felvenni a Te nevedet?
Nekem is rossz érzés volna.
Máskülönben eltestvériesedik a kapcsolat, ha felveszed a nevét, mert a testvéreknek van azonos vezetéknevük. Ha meg akarod őrizni a férfi-nő-dinamikát a kapcsolatban, akkor hallgass rá!;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!