Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mennyi pénzt vigyen ajándékba esküvőre egy 5 fős család (apa, anya és 3 kicsi gyerek)?
Sajnos nekünk is hasonlóan alakul, mint az egyik hozzászólónak. Szinte elvárás volt, hogy mivel a párom családjában több a rokon, legyen náluk az esküvő. De nekünk erre nincs pénzünk. Nem baj, segít a család. Nos, amikor elkezdtük szervezni, semmilyen segítséget nem kaptunk, ami még bosszantott is, hogy apósom még csak meg sem kérdezte, hogy állunk. Amikor bejelentettük, hogy itt és itt lesz, ennyibe kerül, akkor elkezdett sápítozni, hogy normálisak vagyunk-e. Mert majd fel kell kérni ezt, meg meg kell kérdezni azt, mert majd a kocsmába viszünk asztalokat. Mindezt a foglaló előtt egy nappal. Na itt eldurrant az agyam, és elmondtam neki, ami kb. 7 hónapja b.ta a csőrömet. Hogy nem segített, holott neki helyben lett volna minden, csak telefonszámokat kértünk, mert mi lebeszéltük volna, ráadásul aki tudott volna főzni, azzal minden nap találkozott, de meg sem kérdezte. Soha nem érdeklődött, a szomszéd segített zenészt találni, azt is drágállta, én meg mondtam neki, hogy akkor talán kellett volna egy kis segítség, vagy ha így nem jó, akkor inkább nem adom oda a foglaló összegét, és itthon Bp-en rendezek esküvőt, aztán eljön aki tud. Erre befogta a száját. Segítség nélkül ennyit tudtunk kihozni.
Ráadásul a sértődés elkerülése végett most olyan embereket fogok etetni-itatni, akik még csak nem is kedvelnek. Nem várom el, hogy visszaadják, amit rájuk költünk, de jól esne, ha már figyelembe vettem az akaratukat, és nem segített senki, az én barátaimat nem tudtam meghívni, mert ugye arra már nincs lóvé, és még a szállást is fizetjük némelyeknek, akkor azt hiszem, igen, jól esne, ha visszajönne az ára.
Ettől nem vagyok kevesebb vagy pénzéhes.
A másik, hogy vicces, hogy mindenki azt mondja, hogy nem vártuk el, nem azért hívtuk, bla-bla... ha így van, akkor azt csinálták volna, amit a barátnőm, csak 5 db kaparós sorsjegyet kértek és nem fogadták el a pénzt...
Ezért tetszik, hogy aki nem várja el, le pénzéhesezi a többieket, de szerintem ők sem különbek...
Ebből is látszik, mennyire eltérők a magyar pénztárcák...............az egyik 200 ezret vinne az öccsének, mellékállás, stb. Na és azokkal mi van, akinek azért van már eleve két mellékállása, hogy a lakásból ne tegyék ki? Az akkor dolgozzon napi 24 órát? Vagy mi?
Egyébként az sem volt kutya, aki azért nem ment el a lagzira, mert szerinte nem vitt volna elég pénzt. Már bocs, de ekkora durvát még nem láttam, hogy azért utasítson valaki vissza egy esküvői meghívást, mert nem tud elég sok lóvét beleadni............de erről is, hogy idáig fajult, ki tehet? Az olyan pár, aki lakodalmat tart, aztán elvárja hogy a vendégek kifizessék utólag.....ezért lesz ebből olyan szitu, hogy valaki inkább el sem megy.
A "kierőszakolt" lakodalmakról:
számtalan menyasszonyka panaszkodott már, hogy jaj a rokonok miatt van a nagy lagzi....de ha megkérdezem mennyi volt a ruhája, rávág egy 90 és 150 közötti összeget....holott lehet fele, harmad ennyiért is, és tényleg szépeket! Egyébként a vőfély is olyan dolog, hogy nálunk nem volt. Pedig nem volt kis lakodalmunk......
Sajnos ez ilyen dolog, valamit valamiért. Ha valaki nagy lakodalmat tart, azt fizesse meg. Nem muszáj világra szóló lagzi DJ-vel, vőféllyel, stb, ha a takaró nem ér el odáig. Pénzt persze lehet kérni a rokonságtól ajándékba, az szerintem sem elítélendő, de mindenki annyit ad, amennyit tud. Az ilyen dumák, hogy "jaaa, ha az öcséd akkor bizony adjál ám minimum százezret" azt éreztetik, hogy aki nem tud összespórolni százezret, az egy bunkó.
Holott lehet, hogy két műszakban dolgozik, és minden hónapban épp félre tud tenni tízezret, hogy ne vegyék ki a segge alól a lakást....
És állatira sajnálom, ha valaki a válság miatt nem tud nagy lakodalmat tartani vőféllyel és videóssal, de valaki meg a válság miatt kell, hogy éjt-nappallá téve dolgozzon, és használt ruhát adjon a babájára.......
És mielőtt tévedés esne: NEM magamról beszélek. Nekünk átlagos anyagi helyzetünk van, nem panaszkodom, de igenis belegondolok azok helyzetébe, akitől elvárják a lakodalom megfizetését a meghívásért cserébe, holott szegény lehet hogy hónap utolsó hetében nem tud gyümölcsöt adni a gyereknek......
Kicsit szálljatok már magatokba, kérlek, akik azzal takaróztok, hogy nem is ti akartatok nagy lagzit, meg hogy ennyit illik, meg annyit illik............mondom ezt úgy, hogy ki tudnám fizetni a fejenként tízezret. Mégis megértem azokat, akik nem, és elvileg (pont a válság miatt!) ők vannak többségben! Kicsit fontosabb dolgokra kell napjainkban gyűjteni az embereknek, mint a lagzik. Vagy gondoljatok már bele: ha valakit egy adott nyár alatt meghívnak három esküvőre is!! Akkor konkrétan többszáz ezer forintot hogy gyűjtsön össze egy olyan család, ahol van két vagy három gyerek, hitel, és anyuka mondjuk 28.000 forint gyest kap? Eszeteken vagytok? MAtematika............................de igazatok van, inkább ne egyenek, csak bele tudjanak fizetni a vacsiba és a vőfélybe, hogy nektek megvalósuljon álmaitok napja.
Még egy gondolat: ha a menyasszony és a vőlegény nem tudják kinyitni a szájukat, és felnőttként képviselni az érdekeiket, hogy "apa / após / nagybácsi / stb., mi ezt NEM tudjuk kifizetni, úgyhogy nem lesz vőfély és nem hívom meg a piripócsi Gizi nénit a kilenc gyerekével és három ex-férjével együtt, az is vessen magára.
Felnőtt pár vagyok, házasok lesztek, családot alapítotok, és mégis irányíthat titeket a piripócsi rokonság? Akkor ti most felnőttek vagytok, vagy magatehetetlen gyerekek, akik esküvőset játszanak? Persze mások pénzén....mert hát ugye meg keeelleeett mindenkit hívni.....
Ezen sem ártana elgondolkozni..
Régen nem volt divat ez a pénzhajhászás, ez azért "született meg", mert BIZNISZ lett az esküvő......szüleink, nagyszüleink, akkor házasodtak, ha megvolt rá a pénzük. És akkor nem is került ennyibe, mert manapság már a menyasszonykák kiakadnak és hüledeznek hogy "úúúristen, nem lesz ugyanolyan bordó asztalközép a főasztalon, mint a meghívó szélén van, jajistenem mi lesz? Szívecském, nem érted meg, hogy MUSZÁJ megrendelni azt a bordó asztalközépet? Mert ha nem rendeljük, hogy fog kinézni az asztal? Mit fognak gondolni a kolléganők?"
Ezért kerülnek az esküvők milliókba......
És ezért kell a vendégeknek tíz és húszezreket adni fejenként ha távoli rokonok, ha meg közeliek, akkor százezreket.
Én próbálja meg bebeszélni senki, hogy nem így van, mert akkor megkérdezném a menyasszonykákat, hogy mennyi is volt a ruhácskájuk? Meg a dekoráció mennyibe is fájt?
Mert gondolom, ezekről nem a csúnya elvárós-kikényszerítős vendégek döntöttek......
Olvasok 1-2 kommentet, amiből azt szűröm le: ha már a rokonság nagy lagzit akar, tejeljen.
Elhiszem én, hogy vannak olyan élősködők, hogy duzzognának, ha nem jöhetnének, felzabálják a kaját, aztán nem is hoznak semmit, de könyörgöm: az ilyen rokonokat úgyis hírből ismeri az ember, minek meghívni?
Anyukám is mesélte, a lagzijukon volt valami iszákos pacák, távoli rokon, akinek persze fontos volt ott lenni... Lényeg, hogy ajándékot nem hoztak, de a menyasszonytáncos tálkába belenyúlt, lopta a pénzt!!! Anyukám helyébe én eleve nem hagytam volna, hogy minden nyolcadik ágú unokatestvér meg koma meg mittoménki ott legyen.
Szerintem általában nem a rokonság várja el, hogy nagy lagzi legyen, hanem vagy a házasulandók, de főként inkább a szülők. Mert flancolni akarnak, megmutatni, hogy bármilyen szarul is megy, ők akkor is nagy lagzit csapnak drága gyereküknek, hadd irigykedjen a rokonság/szomszédság.
Szomszédunk így volt... Házasodott a lánya. A fél falu ott volt, plusz a rokonság, rohadt nagy lagzi volt! Annyira büszke volt magára, hogy összejött nekik, pedig máskor siránkozott az anyagiak miatt. Gondolom ott is vagy hitel volt a háttérben, vagy megtérült a vendégek által. Ja és megérte a hercehurca: 1 évvel utána válás. :)
Három kérdésem lenne a pénzen magasztos eszmét futtató emberekhez:
1, Volt már neked esküvőd-lakodalmad?
2, Ki fizette? Te vagy szülők?
3, Menyasszonytánc volt?
A továbbiakban vitázni akarók tegyék le a "1, igen 2-3 nem" választ, és akkor lesz alapjuk a vitához bár ettől igazuk még nem lesz, de nem is lesznek álszentek.
1, Volt már neked esküvőd-lakodalmad? Volt
2, Ki fizette? Te vagy szülők? Közösen
3, Menyasszonytánc volt? Nem (menyecsketánc volt, 1-2 forintokért, össze is gyűlt vagy 300 Ft :) )
A véleményem a következő: mindenki csináljon akkora lagzit, amekkora jólesik! Mi meghívtunk úgy barátokat, hogy tudtuk, nem fogunk tőlük nagy összegeket kapni, de szerettünk volna egy jót bulizni velük! A családom ragaszkodott ahhoz, hogy ezt meg azt a rokont meg kell hívni, ebbe a részébe be is szálltak (mondhatni: ez volt az ő nászajándékuk, meg is mondták, hogy ezen kívül mást nem fogunk kapni). A közeli rokonoknak megmondtuk, hogy inkább pénzt szeretnénk nászajándékba (és semmi elvárásunk nem volt! Nem sértődtünk meg azon sem, ha egy 5 fős család 20 ezret adott). Összességében "nyereséges" volt a lagzi, mert a közeli rokonok jóval többet adtak, mint a "vacsorájuk" ára, mások meg ennél lényegesen kevesebbet. Én őszintén szólva most hallom először, hogy a vendégek a vacsorájukat meg a szórakoztatásukat "fizetik ki" a lagzin, mi ilyenre abszolút nem is gondoltunk! De jó tudni, hogy vannak, akik így gondolkodnak, mert legközelebb, ha lagziba hívnak, majd ügyelek rá, hogy kifizessem a vacsorámat. Bár azt hiszem, akkor nem jó szívvel fogok menni a lagziba...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!