Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Egyéb kérdések » Valóban úgy megy, hogy bevitet...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Valóban úgy megy, hogy bevitethet a saját párom a pszichiátriára?

Figyelt kérdés

Úgy, hogy azt hazudja, hogy öngyilkossággal fenyegetőztem, és tanút is mutat rá (egy haverja kamuzik a kedvéért).

Nehezíti a dolgokat, hogy 2 diagnosztizált mentális beteg családtagom van, neki pedig van egy pszichiáter főorvos ismerőse.

Valóban így megy ez, hogy bevitethet mentővel, ha ő úgy akarja?

2023. okt. 16. 20:44
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/73 anonim ***** válasza:
100%

Csak azt lehet zárt osztályra szállítani ún. “sürgősségi gyógykezelésre”, aki közvetlen veszélyeztető magatartást tanúsít. Ilyenkor általában a mentők vagy a rendőrök szállítanak be valakit amiatt, mert saját magára veszélyt jelent (pl. öngyilkosságot kísérel meg) vagy amiatt, mert másokra veszélyes (pl. nagyon agresszívan viselkedik). Az minden esetben feltétele a beszállításnak, hogy fennálljon valamilyen akut pszichiátriai betegség, állapot. Ha valakit egy bűncselekmény elkövetése miatt kényszergyógykezelésre ítélnek, az mást jelent, mert az egy büntetés! A sürgősségi és kötelező gyógykezelés viszont egészségügyi szolgáltatás, amelyet kórházak biztosítanak betegek számára, a saját mentális egészségük érdekében.

Ahhoz tehát, hogy valakit beszállíthassanak a pszichiátriára, “közvetlen veszélyeztető magatartást” kell tanúsítania, éppen akkor és ott, amikor történik a beszállítás. Önmagában az, hogy dianosztizálták egy mentális betegséggel és valamiféle kezelésre lenne szüksége, nem lehet ok a beszállításra, ha az illető nem veszélyeztet senkit!

A kórházban eldönti az pszichiáter, hogy szükség van-e a “sürgősségi gyógykezelésre”, vagy sem. Lehetséges tehát, hogy a rendőr vagy a mentő tévedett, amikor közvetlenül veszélyeztetőnek ítélte a viselkedést. A pszichiáterek a kórházban mondhatják azt, hogy az illető nem veszélyes sem másokra, sem magára, és ilyenkor nem tartják bent az akarata ellenére.

2023. okt. 17. 19:21
 62/73 anonim ***** válasza:
100%

A szemle arra szolgál, hogy a bíróság meggyőződjön róla: jogszerűen szállítottak-e be és tartottak bent a pszichiátrián, és hogy el kell-e rendelni a kötelező gyógykezelést. Ahhoz, hogy ezt a bíróság eldöntse, szüksége van egy elmeorvos szakértő véleményére. A szakértőnek még a szemle előtt meg kellene vizsgálnia a beteget (lehetőleg négyszemközt). Általában ez csak a szemlén történik meg, ahol már többen jelen vannak.

A bírósági szemle olyan, mint egy tárgyalás, csak a kórházban tartják. A szemlén jelen van:

egy bíró vagy bírósági titkár,

egy független igazságügyi elmeorvos szakértő (aki megvizsgálja a beteget),

egy kirendelt ügygondnok (ő egy olyan ügyvéd, akit az állam biztosít ingyenesen),

a kezelőorvos

és az írásban meghatalmazott nagykorú hozzátartozó vagy ügyvéd.

A szemlén a szakértő és a bíró is feltesz különböző kérdéseket, amelyeket meg kell válaszolni. A szemléről készül egy jegyzőkönyv, ebben le lesz írva minden ami elhangzott.

A szakértőnek részletesen ki kell fejtenie, hogy pontosan miért indokolt a gyógykezelés, és milyen veszélyeztető magatartást tanúsított az érintett. Ezek alapján döntést hoz a bíró a kezelésről, amit szóban kihirdet (elrendeli vagy nem).

Aki nem ért egyet a kötelező gyógykezelés elrendelésével, már a szemlén jelezheti, hogy fellebbezni szeretne a döntés ellen.

2023. okt. 17. 19:24
 63/73 anonim ***** válasza:
100%
#63 voltam. Az előző két kommentben megpróbáltam összeszedni a lényeget, ahogy nálunk zajlik az eljárás. Remélem, a gyűlölködő közigazgatásban dolgozó kolléga egyetért.
2023. okt. 17. 19:28
 64/73 anonim ***** válasza:
0%
Jójó. Milyen eljárásban zajlik ez le ? Azt mondd el nekem. Arra voltam kíváncsi eddig is.
2023. okt. 17. 20:03
 65/73 anonim ***** válasza:
0%

Már csak azért mert nem igen látok - általad komplett ülést - megszervezni kórházban. Nem is szeretik a bírók, mert hát nem tárgyalóterem.

Akkor ird le nekem hogy milyen eljárás keretében kerül erre sor.

2023. okt. 17. 20:05
 66/73 anonim ***** válasza:
75%
Jézusom, marhára közigazgatásban vagy🤦‍♂️ Kérlek szépen, nem is fogsz ilyet látni, hacsak nem valamelyik szereplő vagy. De nyilván készül jegyzőkönyv. Amúgy azt hittem, világos, hogy a kötelező gyógykezelés elrendeléséről beszélgetünk, hiszen le is írtam. Még meg is különböztettem a sürgősségi-, illetve kényszergyógykezeléstől. Nem csak őrjöngeni kell. Néha olvasni se árt. Vagy értelmezni az olvasottakat.
2023. okt. 17. 20:33
 67/73 anonim ***** válasza:
84%
Szerintem ők arra hajtanak, hogy totál szürke legyen az összes kis karikájuk. :D
2023. okt. 17. 20:45
 68/73 anonim ***** válasza:
87%
Nyilván nem fognak sehova bevinni. Esetleg megemlítheted neki, ha kimennek (nem fognak), hogy az exed bosszúja ez, és neki vannak bajok a a fejében, mint látható.
2023. okt. 17. 20:45
 69/73 anonim ***** válasza:
77%
Ja, kedves kolléga, rettentő szakmaiatlan és tudatlan az a megállapításod is, hogy a bírók nem is szeretik az ilyen eljárásokat. Nekik ez a munkájuk. Ez a szakterületük. Egy büntetőbíró se feltétlenül szeretetből folytatja le egy gyilkossági ügy tárgyalását. Nem mondhatják, mint egy durcás kisgyerek, hogy "de én ezt nem is szeretem" és nem vonulhatnak ki a tárgyalóból, jól bevágva az ajtót maguk mögött.
2023. okt. 17. 21:12
 70/73 anonim ***** válasza:
87%
Mé' nem lehet a 70-t mínuszba pontozni? 🤣
2023. okt. 17. 21:14
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!