Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A nők tudatosan, ésszel választanak párt maguknak?
Neked sérült a személyiséged apád miatt. Ez mindenképp valahol kijön. Bármilyen probléma adódhat az életben, ahol te minden természetes viselkedésre rámondod hogy apádra hasonlít, majd így minősíted: "akiben addig lappangott az agresszivitási hajlam, csak még nem tört ki". Ennek biztos örülni fognak.
Ez nagyon káros minden emberre nézve, az egészségesekre is.
De játszhatod ezt ha gondolod, csak ezzel csak növeled a bajokat a társadalomban, így is épp elég sok mentális beteg van, ne próbálj még többet csinálni. Vállald fel a felelősséged.
Nem én vagyok, akit korábban inzultáltál, csak megakadt a szemem a háborgásodon. A bántalmazó kapcsolatoknak és egy bántalmazó ember eszköztárának van egy bizonyos mintázata. Ezeket a mintázatokat a legtöbb ember - különösen azok, akik éltek is ilyen környezetben - felismeri.
Lehet, hogy nem az a megfelelő kifejezés, hogy "olyan vagy, mint az apám", én inkább azt használnám, hogy "így kezdődik egy bántalmazó kapcsolat", de itt már csak szóhasználatról vitatkozunk, ami a tényeken nem változtat.
Vannak traumák, amiket érdemes kezelni, mert valóban károsak a jövőre nézve, de felismerni időben egy olyan helyzetet, ami a múltban már így is több energiát és időt vett el az életedből és érzékenynek lenni erre nem az.
Ilyen mintázatok:
-a konfliktusokat minden korlát átlépésével intézi, mond és tesz indulatból olyan dolgokat, amikre nincs normális magyarázat: például megüt, azzal fenyeget, hogy megöl, erős szavakkal sérteget (f*sszopó k*rva, mocskos r*banc, b*zi féreg, stb). Az, hogy valaki felemeli a hangját vagy a vita hevében leidiótázza a másikat, még nagyjából érthető. Akiből viszont kijön az állat és nem bírja moderálni magát semmilyen szinten, attól futni kell
-érzelmi zsarolás: szétsértődés, a másikra a mobil meg az ajtó rácsapdosása, szakítás színlelése és rebesgetése, a másik ideiglenes letiltása fb-n és hasonló helyeken, hogy jóformán könyörögj neki, ha akarsz tőle valamit egyáltalán, akkor is, ha nincs igaza és inkább megbeszélni kellene a dolgokat, mint belőled kikényszeríteni egy nem is teljesen jogos bocsánatkérést, gyakorlatilag térdepelned kell a szeretetéért és azért, hogy ne hagyjon ott
-megszégyenítés: olyan dolgok felhándálása, amik irrelevánsak az adott konfliktusban és arról szólnak, hogy téged földbe döngöljenek, azoknak az emlékeknek a felhándálása, mikor megmutattad neki a gyenge oldalad, gúnyolódás dolgokon, amiket nem is tudhatna, ha nem bíztál volna benne, visszaélés az infókkal, mások előtt a dominancia kimutatása felette, mikor gyakorlatilag úgy mutatkozik be, hogy heló én én vagyok, ő pedig a kutyám, ne is foglalkozz vele
-gaslighting: mikor valaki a tényeket egy olyan narrációval akarja neked beadagolni, hogy a saját józan eszed megkérdőjelezd. Mert túlreagálod, hülye vagy, rosszul emlékszel, az nem is úgy volt, mi ez a hülye gondolatmenet... Szintén a bántalmazói eszköztár fényes trófeája
-kontrollmánia: nem kér, hanem parancsol, nem enged meg dolgokat, amikről dönteni a te saját jogköröd (például hogy hogyan öltözködj, hova menj), bezár a lakásba, összetöri a használati tárgyaidat vagy elkobozza azokat (mobilt, számítógépet), bizonyítgatnod kell az ártatlanságod,mert az alap felállás az, hogy bűnös vagy.
-fenyegetés: téged gyakorlatilag mindennel, a szeretteidet azzal, hogy mi lesz, ha bevédik a hátad. Minden, ami arra irányul, hogy ha nem viselkedsz jól, hogyan fog tönkretenni, mit használ fel ellened, kiket fog bántani, hogyan járat le és lehetetlenít el
-különféle "lefelé irányított" kommunikációs játszmák: úgy beszél veled, mint egy hülye gyerekkel, aki nem érti a dolgokat, a te szakmád csak egy buta hobbi, a házimunka nem nagy kunszt, ha fáj valami, hisztizel, szóval összességében jelentéktelen vagy és tedd magad hasznossá azzal, hogy kiszolgálod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!