Hogyan tudhatnám meg, hogy az osztálytársam vámpír-e?
Szeptembertől új srác jött az osztályba, Erdélyből költöztek Pestre. A fiú nagyon vékony és falfehér a bőre a haja pedig fekete és a szája olyan élénk vörös színű, soha sincs kicserepesedve és olyan nedves. Mindig fekete cuccokban járkál. Nagyon jóképű srác, mégsincs neki barátnője és nem is barátkozik senkivel, mindig egyedül van és egyszer láttam, hittan órán mikor a templomba mentünk, köpött egyet a földre az oltárnál.
Olyan furi a gyerek, egyszer azt mondta nekünk, h neki különleges képességei vannak amikről nem beszélhet és nem is hinnénk el.
Az iskolában mindenki Edwardozza poénból, pedig szerintem elképzelhető, hogy tényleg egy igazi vámpír.
Hogyan lehet ezt bebizonyítani?
A kérdés NEM kamu és nem vagyok buta kiscsaj sem, érdekelnek ezek a dolgok és hiszek bennük.
A "vámpírok nem léteznek" duma nem érdekel.
Én történelem tanár vagyok, és már régebben is hozzá akartam szólni, de szerencsére a székelyek jól elmagyarázták a "dolgokat". No már most, ha valaki ilyet állítana az én órámon, hogy az, akinek nagymamája csíksomlyói, szülei székelyek, az nem székely hanem bevándorolt, azt én megbuktatnám, mivel az ilyen NEM érdemel történelemből érettségit. Ezzel az illető nem "trollkodott" vagy mi is ez a mai kifejezés, hanem a saját tudatlanságáról állított ki egy égbekiáltó bizonyítványt. Az utolsó hozzászólás döntötte el, hogy írok ide. Székelyföldre miért is "vándoroltak volna ki" tanítok, hivatalnokok a 20. század elején amikor még szerves részét képezte a Magyar Királyságnak? 1920 után pedig maradt Erdélyben elég értelmiségi, tanár, tanító, nem vándoroltak ki innen, inkább az értelmiségiek menekültek át ide(mint az én felmenőim is Déváról), majd csak a visszacsatolások után (nem egy számottevő migrációról van itt sem szó) küldött a Horthy-rendszer az anyaországból Észak-Erdélybe hivatalnokokat, ámde döntő többségük a Vörös Hadsereg közeledtével haza is költözött. És kérdem én, józan paraszti ésszel, ha valaki azt mondja, hogy Székelyföldről jött, akkor ez az első ami eszébe jut neked is és a másik úriembernek is, hogy az "tuti nem székely hanem gyártsunk má' egy elméletet rá, hogy valami bevándorló magyarnak a kései utóda"? Ilyet még 20 éves középiskolai tanári pályafutásom alatt nem láttam, ez elképesztő. Nem is minősíteném a logikát. A vámpír dolgot pedig nem kommentálnám, remélem ezt senki nem veszi komolyan. Még egyszer, ha valaki Székelyföldről jön, akkor igen jó eséllyel székely, másik eshetőség az, hogy román, bár még mindig elég kevés román él (szerencsére) Székelyföldön, DE lényegesen több, mint ahány "magyar" értem itt a magyar alatt azon személyeket akik eredendően nem székelyek, hanem esetleg Erdély más részéből költöztek oda, és legkevesebb azon magyarok száma, akik nem erdélyi magyarok, hanem anyaországiak.
Tiszteletem
Még annyit: Kötekedni lehet, de értelme nincs ilyet állítani, hogy a fiú nem székely, ez hogy is mondjam, hogy úriember maradjak, primitívség... Ez olyan mintha megkérdőjelezném a két másik úriember etnikai származását lévén, hogy Magyarországra költöztek telepesek nem csak a középkorban és a kora újkorban, de bizony nem is olyan régen, az orosz megszállás alatt is, nah kb. ennyi az esély rá, hogy egy magyarországi lakos orosz megszállóktól származzon, mint, hogy egy székelyföldi ember "magyar bevándorlóktól".
További szép estét
52/23
Persze, megértem, viszont én is odaírtam, hogy "nem jelentős mértékben vándoroltak be", viszont, hogy volt ilyen bevándorlás kis mértékben, az biztos. Példának okáért az én egyik dédnagyanyám Kolozs vármegyéből költözött a Székelyföldre, orvosi asszisztensnőként, ahol aztán feleségül ment egy tusnádi székelyhez. Egy volt tanárom családja pedig 1945-ben költözött Budapestről Csíkszeredába, tehát ő egyértelműen nem székely. Egy másik eset: anyám egyik másodunokatestvére egy cseh származású csíkszeredai személyhez ment férjhez, de rokonaim és ismerőseim között vannak szász származású személyek is, szintén Csíkszeredában pedig elég híres - legalábbis Székelyföld szinten - a Romfeld család, ők sziléziai németek.
Tehát ismét kihangsúlyozom: ez nem volt gyakori, de volt ilyen. Ha nem ismernék ilyen eseteket testközelből, akkor nem járna a szájam, mindazonáltal a srác attól még lehet székely, sőt szinte biztos, hogy az, én csak azt próbálom demonstrálni, hogy valaki attól, hogy Székelyföldön él, de nem onnan származik, még nem feltétlenül székely.
Véleményem szerint ez nem más mint kötekedés a kérdezővel, józan paraszti ésszel is megállapítható, hogy ha valaki székelyföldről jött, akkor bizony székely, még ha az általad említett tényezőket figyelembe vesszük, akkor is nehezen elképzelhető az, hogy a zárt, szűk és viszonylag csekély létszámú székelység közé költöző "telepesek" ne hallgattak volna a "természet szavára" és ne házasodtak volna össze a helyiekkel (ahogy írtad is, "hozzá ment egy székelyhez", akkor miről beszélünk?). Tehát a 20. század elején, derekán beköltöző hivatalnokok, "bevándorlók" székely feleséget szereztek... vagyis értelmetlen az elméleted, mivel az ő utódaik mára rendesen "elszékelyesedtek". Így joggal hívhatja magát székelynek annak ellenére, hogy mondjuk az egyik nagyszülője, dédszülője nem volt az, mert azért valljuk be, nincs olyan, hogy "fajtiszta magyar", nekem van német, kun, örmény felmenőm is, mégis magyarnak vallom magam. Egy székelynek is lehet magyar, de nagy valószínűséggel van román felmenője is, de ettől még székely marad. Illetve, ő dönti el, melyik etnikumhoz is kíván tartozni. Ez azoknak lehet kérdés, akik vegyes házasságból származnak és kétnyelvűek (román, magyar). A Kárpát-medence, de azon belül főleg Erdély eléggé multikulturális régió, az, hogy itt ki tartja magát székelynek, magyarnak, szásznak, románnak, örménynek, zsidónak, cigánynak, ez nagy részben választás és szocializáció kérdése, a szívében dől el és tetteivel fejeződik ki (mint ahogy a magyarságérzetnek is kellene idehaza), nem csak a genetika határozza meg, és minden tiszteletem azoké akik Erdélyben annak ellenére is magyarnak vagy székelynek vallják magukat, ha az egyik szülőjük éppenséggel nem az, és ezzel az állásfoglalásukkal egy olyan népcsoporthoz kívánnak tartozni, akiket a jelenlegi többségi nemzet tűzzel-vassal kíván kiírtani a saját hazájukban. Őket becsülni kellene és nem az indentitásukat kétségbe vonni, mert ez továbbra is primitív egy dolog, már elnézését kérem.
Sőt, egy "árja" román is vallhatja magát magyarnak és senkinek nincs joga kétségbe vonni az ő magyarságát. Hiszen elég megnézni pl. az aradi vértanúk névsorát, hány "szittya-magyar" is volt köztük, még a magyaros hangzású nevek mögé is érdemes benézni példának okáért Kiss Ernő honvédtábornok családját tekintve erdélyi örmény származású (anyai ágon ebből a családból származom) és életét adta a hazájáért, és szégyen, hogy ma vannak olyanok akik megkérdőjeleznék a magyarságát. De hozhatnám példának a szlovák származású Kossuth Lajost, a "szerb" Petőfit, a "román" József Attilát, a "horvát" Zrínyit, a "román" (inkább kun) Mátyás királyt és sorolhatnám, de sajnos nincs mód rá, hogy megkérdezzük tőlük, vajon ők minek is vallanák magukat, de biztosan nem néznék jó szemmel ha valaki megkérdőjelezné a magyarságukat ilyen kijelentéssel "attól, hogy Magyarországon születtél még nem vagy magyar". És akkor ki se térek arra, hogy a magyar nemzetbe 1848-ig csak a magyar nemesség tartozott bele (illetve a kiváltságokkal rendelkezők, kollektív nemességgel bíró csoportok) függetlenül attól, hogy milyen származású, és beszéli-e egyáltalán a magyart, ellenben a magyar anyanyelvű jobbágy nem tartozott bele, őket Kossuthék emelték a nemzetbe.
Remélem előtted is világos, hogy ősi, fajtiszta "szittya-magyarokról" Magyarországon nem beszélhetünk, ásson bele mindenki a családfájába és azután kötekedjen. A kijelentésed pedig csak oly módon igaz (miszerint: nem elég születni valahova ahhoz, hogy az adott népcsoporthoz tartozzunk), hogy a magyarság, székelység a tettekben és nem az erekben dől el.
Én a magam részéről befejeztem ezt a meddő vitát.
További kellemes napot.
Ezt a választ a tanár úr küldte nekem levélben mivel nem tud írni, mert letiltották.
Egyébként, nekem mindegy az egész én feltettem egy kérdést de választ nem kaptam rá. Amúgy meg továbbra is hiszek a vámpírokban.
Tessék ez is egy vámpír: http://www.gyakorikerdesek.hu/ezoteria__termeszetfeletti-len..
bár nem tuti h igazi de tény h voltak ilyenek régen akkor most miért ne lehetne kérdem? csak mert nem látjátok attól még lehetnek vámpírok, mert rejtőzködnek az emberek elől, jó oké lehet az én barátom nem az ezt aláírom de attól még létezhetnek én hiszek bennük. Jah meg volt egyszer a tévében h amerikában egy nővért egy vámpír támadott meg a kórházban és elvitte a vért a kórházból. és ez igaz történet, nem hiszem h a nővér ilyet kitalálna.
Ezt is ajánlom mindenki figyelmébe aki kételkedik a vámpírokban: [link]
sok könyvet olvastam erről és nem a Twilight-ra gondolok még mielőtt leszólna vki. de vannak furcsa dolgok amiket nem lehet +magyarázni azzal h babona meg h porfíria. Mostanában a zombikról olvasok sokat és elég érdekes h terjed afrikában a zombi kór meg h amerikában egy rendőr lelőtt egy fickót aki egy másik ember arcából evett
persze az van h be volt drogozva de mi van ah egy vírus és csak tusolják az ügyet?:O
Elnézést, tegnap éjjel valamilyen oknál fogva nem tudtam ide írni, de ezek szerint mégsem tiltottak.
Szép dolog a hit, de vámpírok egyszerűen nem léteznek.
A magyar hiedelemvilágban eleve nem is honos a vámpír, Erdélybe is a beköltöző románoktól ered. Az eredeti, délszláv, román, balkáni vámpír legendák köszönőviszonyban sincsenek Bram Stoker regényével, a Twilight (remélem jól írtam) jóképű vámpíralakjaival meg pláne nem. Bram Stoker egy zsidó származású magyar tudós, Vámbéry Ármin elbeszélései alapján alkotta meg a regényét, hallott Vámbérytől Vlad Tepes (Dracula) és Báthory Erzsébet tetteiről, a kettejük alakjából gyúrta össze a saját Draculájának figuráját, megteremtve ezzel a modern vámpír alakját. Azonban Vlad nem volt vámpír, csupán egy szadista középkori fejedelem, Báthory ellen pedig koholt vádakkal folytatott pert a bécsi udvar azért, hogy rátegye a kezét az özvegy hatalmas vagyonára. Emberi vérben eleve lehetetlen fürdeni, mert megalvadna, erről ennyit.
Ha a fiatal lányok tisztában lennének az eredeti vámpír alakjával, ahogy azt eredetileg elképzelték a balkáni folklórban (strigoi, nora stb.), akkor senki nem akarna vámpír lenni, mivel a vámpír lét nem egyenlő az örök fiatalsággal, a természetfeletti vonzerővel és azzal amit ezek a mai filmek sugallnak, ez csupán a rendezők fantáziája, köze nincs a valódi, néphitben elképzelt vámpírok alakjához. Ez pedig, hogy a vámpírok után a zombik is szexisen kerülnek a filmvászonra, hát vicc. Könyörgöm, a zombi egy oszló hulla, elképzelni sem tudom, ezt, hogy akarják majd eladatni a tinédzser lányokkal, de ez már lassan kimeríti a nekrofília határait, amit Hollywood csinál. Most már a tini vámpírok után jöhetnek a zombi tinik, öröm lesz őket tanítani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!