Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » A reinkarnációt, a tudományos...

A reinkarnációt, a tudományos példabeszéd cáfolja?

Figyelt kérdés

Amikor kicsi voltam és a reinkarncáió szóba került ókori történelemből, ugyanazt a példabeszédet mondta a tanítónő, amit akkoriban az ókori keletről vetített iskola TV sorozatban és úgy gondoltuk gyerekek, hogy ez hiteles cáfolata a reinkarncáiónak. Nem tudom, hogy lehet ezt egyáltalán védeni. Aki benne van ebben az elméletben és mélyebben ismeri nem gondolja ezután is, hogy tévúton járt?

Azt mondta a tanítónő, hogy kizárt a a reinkarnáció. Nem jönnek rá, hogy téves abból, hogy nincs annyi kirány, mint nincstelen. Magyarán ; a sok koldus, hajléktalan manapság csövesként ismert emberből rengeteg van. Viszont Királyból, miniszterből, Bankigazgatóból annak idején püspökből kevés van. Nem születhet minden szegény ember gazdagnak hiszen nincs annyi. A társadalomba sok szegény de kevés gazdag van. Itt megdöl a reinkarnációt?

nov. 22. 17:39
1 2 3 4
 31/37 Szervizmérnök úr ***** válasza:

30 és 31. Most arra vagy kíváncsi, hogy a kérdező magyarázza meg az ő elképzelését, vagy megelégszel azzal, hogy a kérdező mit felejtett el szerintem?

Mert azt már megírtam (14. az emlékek torzulása).

nov. 29. 12:55
 32/37 anonim ***** válasza:

31

Egyrészt érthetően írtam le, hogy mire vagyok kíváncsi.

Másrészt a kérdezőnek szólt, nem neked.

De ha tőled is lehet kérdezni, akkor pl. kíváncsi lennék arra, hogy - a Mónika show-ban hallottakon kívül - milyen forrásokra alapozod azt a kijelentésedet, miszerint:

"... az előző életeiket reklámozó emberek általában arról számolnak be, amit még Mónika is megjegyzett nevetve a Mónika-show-ban:

- Milyen érdekes, hogy mindenki királyfi vagy királylány volt, de soha nem libapásztorlány."

nov. 29. 15:03
 33/37 Szervizmérnök úr ***** válasza:

32.

Nem kell agresszívkodni, én nem személyeskedtem, mint némelyik beszóló.

Itt a gyakorin számtalan esetben megfigyelhető, hogy sokan csak írnak, nem vesznek észre válaszokat, amiben már szerepelt valami, amit leírnak ismét.

Ezért a felvetésem jogos szerintem, hiszen csak segítő szándék motiválta, nem üres személyeskedés, ahogy egyesek szokták.

Meg az is furcsa volt, hogy miért erőlteted ezt a dolgot, mint aki nem jött rá a megfejtésre.

Valóban nem túl érthető a kérdés, de azért, mert elfelejtett egy részletet a kérdező.

Ezzel a bizonyos részlettel viszont magam is többször találkoztam, Mónika nélkül is tudtam volna a választ. Sőt, Mónika említését fontolgattam is, hogy nem feltétlenül érdemes, úgyis csak beleköt valamelyik troll, amelyik nem nagyon értelmezi a lényegi mondanivalót, hanem csak azt nézi, mibe lehetne belekötni.

De gondoltam, nekem így jobban tetszik a mondanivaló megfogalmazása, ezért megpróbálom, hátha kötekedő elemek pillanatra nem figyelnek oda.

Ez egy aránylag ismert dolog, a reinkarnáltak már csak ilyenek. Király, királylány, történelmi celebritás, nem nagyon adják alább.

Klasszikus példa Dorothy Eady története, aki gyerekkorában úgy beverte a fejét, hogy rá kellett jönnie, egyiptomi papnő volt valamikor. A dolog szépséghibája, hogy egyiptológia a hobbija és munkája is volt, az esés miatt rendszeres pszichiátriai kezelésre is szorult.

De ezt senki nem tudta, vagy nem is akarta "kiverni" a fejéből, hogy ne találjon már ki hülyeségeket.

nov. 29. 15:40
 34/37 anonim ***** válasza:

"az előző életeiket reklámozó emberek általában arról számolnak be, amit még Mónika is megjegyzett nevetve a Mónika-show-ban:

- Milyen érdekes, hogy mindenki királyfi vagy királylány volt, de soha nem libapásztorlány.

Ugyanis a műsorba meghívott zavaros tekintetű reinkarnáltak, minimum nevezetes történelmi személyiségek voltak, előző életeik során. Hiszen ez már csak természetes, ezen a szinten."

Nyilván mindenkinek a saját döntése, hogy milyen jellegű, milyen minőségű és milyen mennyiségű, számára hiteles forrás az, amit statisztikailag reprezentáns mintának tekint ahhoz, hogy abból megfelelő következtetéseket tudjon levonni.

Kb. 10-12 évvel ezelőtt, amikor komolyabban elkezdett érdekelni ez a téma, négy olyan pszichiátertól, illetve pszichológustól olvastam el összesen nyolc, konkrét esettanulmányok hosszú sorát tartalmazó könyvet, akik több évtizede használják a regressziós hipnózist, és azok alapján én gyökeresen más - gyakorlatilag pont fordított - tapasztalatokkal szembesültem: konkrétan egyetlen egy esetre sem emlékszem, amikor bárkinek olyan előző élet emléke jött volna felszínre a tudatalattijából, amikor "királyfi vagy királylány" lett volna, vagy bármi egyéb szempontból kifejezetten különleges személy.

Hosszú évekkel ezelőtt, amikor ebben a rovatban egy hasonló témájú kérdésnél egy hozzászóló érvként bedobta ezt a "mindenki érdekes mód valami különleges és izgalmas valaki volt regresszióban" állítást, vettem a fáradságot, rászántam az időt, és ezekből a könyvekből sorban, minden válogatás nélkül összeírtam olyan előző életek emlékeit, amik az esettanulmányokban szerepeltek:

Dán parasztlány, aki egy mocsárba fulladt bele valakik elől menekülve.

Lakatos egy New-Englandi farmon.

Istenfélő, nyomorban tengődő parasztcsalád gyermeke Kentuckyben, akinek az apja alkoholista lesz az anya halála után.

Fiatal nő, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett egy sziklaszirtről lehuhant autóban.

Árvaházban felnőtt chicagói prostituált.

Egyiptomi kézműves.

Rab egy spanyolországi pincebörtönben.

Fogságba esett angol pilóta a 2. világháborúban.

Egyetemi tanár.

Harmincévesen megözvegyül anya, aki három gyereket nevel egyedül.

Egyetemista Párizsban.

Viking harcos. (Ennek az esetnek az egyik érdekessége, hogy a páciens hipnózisban azt az utasítást kapta, hogy fonetikusan írja le az elhangzott párbeszédeket. Leírt 22 szót, illetve szókapcsolatot, amit egymástól függetlenül dolgozó norvég, illetve izlandi nyelven beszélő nyelvészek beazonosítottak. Közülük tíz ónorvégül volt, (ezt beszélték a vikingek, és ebből alakult ki a modern izlandi nyelv), a többi pedig szláv nyelveken. A szavak többsége a tengerhez kapcsolódott valami módon (pl. vihar, jéghegy, öböl, jégtábla, nyugodt idő).

A többi előkelő és "izgalmas" élet:

Fogyatékos kislányát egyedül nevelő anya.

Egy varrodai tűz miatt füstmérgezésben meghalt fiatal nő.

Egy fazekas lánya az ókori Rómában.

Egy a mongolok által feldúlt falu lakója.

Észak-amerika indián nő, aki növényekből készült főzetekkel gyógyít.

Egy spanyol erődöt ostromló angol katona, aki egy föld alatti járaton át bejut az erődbe, ahol aztán lemészárolják a társaival együtt.

Egy szegény család legkisebb gyermeke, akit a szülei kényszerítenek a papi pályára, pedig nem akarja elhagyni a kedvesét.

Egy ír asszony, akinek a férje agresszív lesz, ha iszik és őt vádolja azért, mert elvetélt a fiú gyerekükkel, de aztán a férjet mellbe szúrják egy kocsmai verekedésben.

Egy észak-afrikai törzs harcosa.

Spanyol tengerész, aki váltólázban (maláriában) hal meg az Újvilágban.

Szifiliszes beteg, akit egy szegények kórházában ápolnak a haláláig.

Egy lány, aki egy szegény család tanulatlan gyermekeként egy hegyvidéki hágó mellett él valahol, kereskedők lovait és öszvéreit ápolja egy istállóban, majd 16 évesen meghal tüdőgyulladásban.

Szerintem a fenti emberi sorsok elég távol állnak a "királylányok és királyfiak" életétől.

dec. 2. 16:57
 35/37 Szervizmérnök úr ***** válasza:

34. "vettem a fáradságot, rászántam az időt, és ezekből a könyvekből sorban, minden válogatás nélkül összeírtam"

Kár volt fáradozni. Ezek csak könyvek, és a regressziós hipnózist a tudomány nem fogadja el bizonyítékként.

Mindegy, milyen hatásosnak tűnő részletekkel jön valaki, már kinőttem ilyen mesékből, átverések befogadásából.

Felesleges ezen a "királylány dolgon" is lovagolni, ironikusan így szokás mondani, de nem az a lényeg. Az emberek életében a saját érdeklődési körük, olvasmányaik, filmek, élmények stb., sok esetben visszaköszönhet a regressziós hipnózisban, illetve a hipnotizőr maga is tud befolyásolni

A reinkarnáció szerintem fizikailag is képtelenség, továbbá egyszerűen semmi indoka nincs a természetben, az élet működésében.

Nincs szükség leszerepelt, ócska lelkekre, az utód addigra már kapott egy új működtető programot, amit papa-mama kódolt neki, méghozzá ezáltal biztosított a verzióváltás, azaz fejlesztett szoftver az utód részére, ami az evolúciós szempontoknak is megfelel.

Vallások, reinkarnáció, tudatlan korok kitalációi, semmi értelme egyébként, már attól eltekintve, hogy volt egy fejlődési folyamat, az evolúciós pszichológia ezekre is logikus válaszokat ad.

A reinkarnációban semmi természeti logika nincs, csak emberi vágyak kivetülése.

dec. 2. 17:58
 36/37 anonim ***** válasza:

Erre mit mondasz?

[link]

dec. 3. 00:58
 37/37 Szervizmérnök úr ***** válasza:

36.

Ilyen bulváros történetek nem tudnak rám hatni. Tapasztalatlan fiatalként még jobban megfogott volna, de idővel már nem dől be az ember, ilyen hatásvadász könnyfakasztó meséknek.

Ott volt a svájci kislány esete, aki egyébként mentálisan sérült, az anyja kihasználta a fantáziáit, egyfajta jövendőmondónak, látónak állította be, pontosan már nem emlékszem.

Többen bírálták is, de a lány termelte (vagy termeli?) a bevételt a családi kasszába, így azután megérte.

Ezek nem bizonyítékok, jobban bízom a fizikában, ami még soha nem hazudott.

dec. 3. 20:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!