Isten tudta előre, hogy a Sátán majd felfog lázadni ellene?A Szentírásból tudjuk, hogy Isten mindentudó. Jób 37:16; Zsoltárok 139:2–4, 147:5; Példabeszédek 5:21; Ézsaiás 46:9-10; és 1János 3:19–20.
Nem.
Ha tudta volna, hogy milyen döntést hoznak előre, akkor nem figyelmeztette volna őket a következményekre, hogy elkerüljék azt.
Gondolj bele, Isten előre elmondja neked milyen gyönyörű jövő vár rád, miközben tudja, hogy az nem fog megvalósulni, mert nem hallgatnak a figyelmeztetésére, a vezetésére, tanácsaira.
Hogy lehet Istenről ilyesmit feltételezni....
"(Jób 37:16) 16 Tudod, hogyan úsznak a felhők? Csodálatos művei ezek annak, akinek tökéletes a tudása."
Ez arról szól, hogy Ő hozta létre a felhőket, nyilván tudja hogyan működnek, ez nem előre tudás.
(Zsoltárok 139:2–4) 2 Tudod, mikor ülök le és kelek fel. Már messziről belelátsz gondolataimba. 3 Figyelemmel kíséred, hogy mikor vagyok úton, és mikor fekszem le; minden utamat jól ismered. 4 Még nyelvemen sincs a szó, de te már jól érted azt, ó, Jehova!
Ez sem előre tudás. Isten fentről látja, hogy egy ember mit tesz, mikor fekszik, mikor ébred fel. Vagy is figyeli az ember tetteit.
Ha előre tudná mi lesz, akkor nem figyelne mert tudja előre mit fog tenni.
Időnként talán nem tudjuk pontosan, hogy mit is kérjünk az imánkban.
Isten képes arra, hogy a ki nem mondott érzéseinken is túllásson, és mivel tökéletesen tisztában van a körülményeinkkel, a szükségletünknek megfelelően fog választ adni. Ezért van, hogy még nem mondasz semmit, de látja, hogy mi érdekel, mi foglalkoztat.
(Zsoltárok 147:5) 5 Nagy a mi Urunk, és hatalmas erejű; értelme felmérhetetlen.
Ez nem előre látás, hanem mélységesen megérti, felfogja a helyzetünket, és hatalma van segítséget nyújtani, ha valamit elrontunk, vagy hibázunk.
(Példabeszédek 5:21) 21 Mert Jehova figyelemmel kíséri a férfi útjait, és szemügyre veszi minden ösvényét.
Ha előre tud mindent, akkor nem kisérné figyelemmel a lépéseit.
Isten előtt semmilyen bűnt nem tudunk eltakarni.
Az Ézsaiás 46. részében pedig Isten nem előre mindent tud. Arról szól, hogy amit szeretne megvalósítani, azt a legapróbb részletekig leírja hogyan fogja megvalósítani.
Kezdetben elhatározta, hogyan fogja az emberiséget megmenteni, és pontos részletességgel elmondta annak véghez vitelének módját.
A 1János 3:19,20 pedig azt írja, hogy Isten ismeri a gyengeségeinket, tökéletlenségeinket. Nem pedig előre tudja, hogy mit fogunk elkövetni.
Tudja, hogy nem vagyunk tökéletesek, és emiatt hajlunk a rosszra.
Ő akkor is szeret téged, és megbocsát neked, ha a szíved pont az ellenkezőjét mondja, vagy is Te nem bocsátanál meg magadnak.
Időnként a szívünk elítél minket, különösen olyankor, amikor fájdalmasan tudatára ébredünk a tökéletlenségünknek és a hiányosságainknak. Vagy lehet, hogy a neveltetésünk miatt hajlamosak vagyunk túl negatívan gondolkodni magunkról.
Igen, Isten előre tudta,hogy a legjobb,legszebb teremtménye meg fogja kívánni az Ő hatalmát,mint a világegyetem ura hatalmát.
Ez,a szabad akarat érvényesülésének természetes következménye.
Isten,a világegyetem megalapításakor eltervezte a helyreállítást.
Ha a keresztény vallást veszem alapul, akkor természetesen tudnia kellett.
Az adventista teológiában Isten megváltási tervéről beszélnek. Ez a terv, - ha jól értettem meg a tanítást - ott volt Istenben elrejtve, nagyon régen, öröktől fogva.
Simon T. László atya fordításában így olvasom (Jel 10,8)-at, hogy Jézus a "világ kezdetétől fogva a megölt Bárány", vagyis e fordítás alapjám már a teremtés kezdetétől fogva nyilvánvaló volt, hogy Isten el rog bukni.
Mi tehát az igazi keresztény vallás lényege?
Az, hogy Isten kezdettől fogva tudta, hogy az ember el fog bukni, ennek ellenére vállalta, hogy helyreállítja az ember bűnét, megváltási tervet készített. E megváltási tervben pedig maga Isten jött el emberi testben az emberek közé, és halt meg a kereszten.
Isten meghalt az emberért, az ember bűne miatt.
Ahogyan az ókori keresztények mondták:
"Nem vagyunk bolondok, görög férfiak, nem is locsogunk balgaságokat, azt hirdetjük, hogy Isten emberi alakban megjelent."
Tatianosz: Beszéd a görögök ellen, 21. (Kr. u. 175)
Forrás: [link]
Pontosabban:
*nyilvánvaló volt, hogy az ember el fog bukni.
Elnézést, szót tévesztettem. 😅
#5 voltam
Egyet próbálj felfogni:
Teológiai témákban NINCS KRONOLÓGIA!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!