Miért nem mérhetők az éter hullámai?
40
Amiről te beszélsz valószínűleg a derealizáció, pontosabban deperszonalizáció. Bár nem mondod mi a baj, gyanítom nagyjából, sajnálom...
Nos, ha nem lenne anyagi természetű az elme, akkor nem hathatna az anyagra. Miképp tehetné? :) És az anyag miképp hathatna a nem anyagi elmére? Képzeld el a következőt!
Képtelenség az, hogy a GTA-ban lévő dolgok hassanak a Counter-Strikeban lévőre, ugyanis 2 külön világ, nincs kapcsolat közöttük. Persze van, te, a játékos, de ez csak azért lehetséges, mert mind a 3 ebben a fizikai világban létezik, és anyagi természetű.
Nos, mivel a 2 tükörként működik, Occam borotvája szerint a legkisebb problémákat felvető megoldás a megoldás. Ez pedig az, hogy valójában egy és ugyan az a kettő. Próbáld ki azt, hogy veszel be 200mcg LSD-t, máris világosabbak lesznek ezek a dolgok. Az LSD (feltételezhetően) kikapcsolja az agy azon részét, ami "szortírozza", hogy mely információkat válogassa ki, és melyeket jutassa el a tudathoz. Így például rendszeresen élnek meg az emberek furcsa dolgokat, például képesek egy csoport "kollektív energiáját" tapintani.
Talán érdekes lehet a témában a DMT nevű szer, ez konkrétan a szellemek közé varázsol, érdekesség benne, hogy halálunk pillanatában ez a szer önti el az ember agyát. Ez is a szerotoninra hat, valószinűleg szerepe van például a halálközeli élményekben is.
BTW ne nagyon szórakozz a deperszonalizációval, tudom, hogy néha hasznos, az agy meg is teszi magától, túlerős a trauma, stressz, viszont veszélyes lehet, főleg mentális zavaroknál, ha ebbe a mechanizmusba hiba csúszik.
Semmi esetre sem fogok drogokhoz folyamodni, még kísérlet céljából sem.
Nem egészen a deperszonalizációról beszélek, csak nem tudok jobb kifejezést hirtelen, mint az elidegenedést. Egy olyan "érzést" képzelj el, ahol minden lélegzeteddel, amit beszívsz, a testedből a tudatosságodat "kivonod", és összegyűjtöd a fejedben, annak is egy kijelölt pontján, a homlok mögött, ahol általában a személyiségedet azonosítod. Egy rövid idő után a perifériáid érzete eltompul, ha hosszabb ideig csinálod, és erős a koncentrációd, akkor még a fejeden lévő érzékszervek is eltompulnak, a tested pedig nem érződik. Ez egy elég paradox érzéshez vezet. Tudatában leszel a testednek, és annak is, hogy mondjuk fáj valamid, de a tudatodat magát ez nem fogja érinteni. A tested persze nem fog mozogni, mert az irányítást ugyanúgy feladod, mint az érzékelést, de például amíg nem csillapodik a fájdalom, addig el tudod szigetelni a tudatodat, ami képes a szenvedésre magától a szenvedés forrásától. Leszögezném, hogy szerintem drogok hatására ilyet nem tudsz csinálni, legalább is direkt nem. Nem is tartom jó ötletnek kipróbálni. Az elszigetelt "helyről" képes vagy figyelni mindent, ami a testeden belül történik, legalább is mindazt, amit egyébként is képes vagy tudatosan monitorozni. A különbség az, hogy szinte teljesen ...hm....visszavonulsz. Tényleg nem tudok rá jobb szót. A tested nem lesz idegen a valóságban, csak felfüggeszted egy időre a legtöbb nem automatikus funkciót. Vannak fokozatai annak, mennyire vonulsz vissza, nekem addig sikerült csak, míg a fejen lévő két fő érzékszerv, a látás, és a hallás is letompult. A bőrérzékelés, szaglás, ízlelés, és más, nem fő érzékszervekhez tartozó érzékek ingerei csak akkor közvetíttettek, ha a visszavonulásból azokra figyeltem. Nem én találtam ki ezt a módszert, és még félútig sem jutottam a lehetőségeit illetően. Az agy elektromos tevékenységét is le lehet csökkenteni a minimumra ezzel anélkül, hogy az ember elaludna, vagy eszméletét vesztené. Az is igaz, hogy gyakorlatilag az elme csak önmagéval képes ilyenkor interakcióba lépni, ha bármi mással próbálkozik, kilép ebből az állapotból. Ezzel a dologgal kapcsolatban nekem is voltak fenntartásaim, amíg nekem magamnak nem sikerült részlegesen. Ha a tudatosság megmaradhat akkor is, amikor az agy, és a test majdnem üresjáratban van, az azt kell jelentse, hogy az öntudathoz elegendő 1-2 elektromos kisülés olyan frekvencián, ami a mélyalvásban jellemző, vagy azt, hogy amíg nem kell interakcióba lépnie a testtel, addig az elme képes ideiglenesen az agy elektromossága nélkül is létezni.
Az, hogy az elme nem anyagi természetű, de a test igen, mégis hatnak egymásra valószínűleg tényleg paradoxnak hangzik. De nem ez lenne az első kettős természetű jelenség a megfigyelt univerzumban. Erre az elektron, az elektromos töltés fő hordozója is példa. A kérdésben szereplő ötödik elemet azzal is gyanúsítják, hogy ez köti össze az anyagot a szellemmel, erről nem tudok nyilatkozni. Főleg nem este 11 után.
Másik kérdés: eléggé szétoffoltuk a válasszekciót a kérdésnél. Egyikünk sem hajlik a másik véleményére. Te egy elég széles információbázist használsz alapul az elképzelésed bizonyítására, én egy szűkebb tapasztalati bázist, amit viszont nem tudok bizonyítani, mert saját tapasztalat. Szívesen vitázok még a dologról, a kérdés, hogy van e értelme?
A drogokat nem is javaslom kipróbálni, csak mondom, hogy úgy van. Bár egy pszichodelikus élmény nem árt jó körülmények között, ezt kutatják a terapeuták is, igen nagy sikerrel.
Egyébként te a meditálásról beszélsz, ami könnyedén tud amolyan "fél álomba" fulladni, konkrétan így kell tudatosan álmodni. A szervezetet átlehet verni úgy mond, csupán nem kell megmozdulni, sokáig. Elkezdi a tudatot "lekapcsolni", ha elég ideig csinálod ezt alvás paralízised is lesz, némi hallucinációval vegyítve.
Olvastam én is, hogy különböző természetes, és mesterséges hallucinogéneket, pl lizergsavat is tesztelnek depresszió, és hasonló problémák ellen. Mondjuk paranoia, és skizofrénia esetén véletlen se adnék ilyet :D
A meditálás egy formájáról, igen. Illetve egy bizonyos meditatív állapot eléréshez szükséges módszerről. Viszont a félálom, alvásparalízis, és a hallucináció jelenségeit el kell kerülni, különben pont a lényeg vész el. A fent leírt módszert akkor használom, amikor fizikai, vagy érzelmi rosszullét állapotát élem át. A félálomhoz hasonló állapotból ezek azonnal kizökkentenének, egy álomból felijedés érzését produkálva(szomorú tapasztalat), az alvásparalízis, és hallucináció pedig azt jelenti, hogy nem irányított az állapot, ami szintén kellemetlenségekkel járna, és visszabillentene az alap rosszulléti állapotba. A tudatos álmodást még nem próbáltam, csak spontán történt ilyesmi.
45
Én bipolarral voltam diganosztizálva, 1 LSD használat óta (3év) nincs 1etlen tünetem sem, elmúlt az insomniám, és semmi bajom. :D
A paralízis mindig jön egyébként alvás előtt, csak nem vagyunk tudatunknál, tudatás álomhoz kikell azt is bírni. Nem szabad "kizökkenni", "megrémülni" :)
Akkor neked szerencséd volt a dologgal. Sajnos hallottam olyat, akinek ellentétes volt a hatása. Gondolom egyénenként változik.
Vannak alvásszakaszok, amikor a test automatikusan lebénul. Ezt tudom, ez is az alvási ciklus része. Mondjuk volt olyan is, hogy például REM alatt nem volt elég inaktív a testem, és konkrétan megtettem azt az ütést, amit az álmomban is megtettem. A falam gipszkarton. Képzelheted, milyet szólt.
47
Nem, felkészültség aka set/setting.
Ezt egyébként is érdemes egy szakemberrel csinálni.
Ahaha olyan nekem is szokott lenni xd
Tapasztalt ember társasága a minimum, "babysitter" a neve.
De én szakemberre gondoltam. Nem túlzóan legális, de például Kanadában már kisérletezhetnek vele. Érdemes Feldmár Andrást meghallgatni a témában, valamint Máté Gábort, és Frecska Edét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!