Én már jártam fenn az űrben, és biztosíthatlak, hogy az ISS stream-je javarészt nem számítógép által generált, a Föld nem lapos.
Számodra lehet, hogy lapos (mivel a korlátolt érzékeléseddel és tudásoddal erre a következtetésre juthattál), de a valóságban nem.
-- „Én már jártam fenn az űrben, és biztosíthatlak, hogy az ISS stream-je javarészt nem számítógép által generált, a Föld nem lapos.”
"javarészt"
Igen, az űrhajósok valódi emberek beöltözve. A háttér, 'űrállomás' egy stúdió, míg a Föld képe számítógépek által generált kép.
-- „Számodra lehet, hogy lapos (mivel a korlátolt érzékeléseddel és tudásoddal erre a következtetésre juthattál), de a valóságban nem.”
Számodra lehet, hogy gömb alak mivel hiszel a sok tanult baromságnak.
-- „10: Ne háborodj fel, ha hülye kérdésre hülye válaszokat kapsz.”
Nem hülye kérdés, csak értelmesen kéne válaszolni, nem egyből trollkodni a gyíkemberekkel.
-- „Szerinted, kérdező, miért van az, hogy ha a távolban egy hajót látsz, először csak a vitorla csúcsát lehet látni, és csak később, közelebb érve a hajó többi részét? Azért, bazky, mert a Föld felszíne hajlik. Ahogyan egy gömb esetében lennie kell.”
Sajnos nem volt elég hétköznapi példa. Tudod, nem hajóskapitány vagyok, nem is lakom a tenger közelében. És nem hobbim a vitorlás hajók nézegetése.
Ahogy előbb megemlítettem, olyan példára lennék kíváncsi amelyet akár a saját kertemben (otthon) is elvégezhetek, bonyolult eszközök vagy felszereltség nélkül; és e kísérlet alapján egyértelműen (100%) kiderül a föld görbülete, gömb (geoid) alakja.
#25,
A lapos föld elméletnek az az egyik alapja, hogy a földnek nincs hajlása. Ezzel hogy érthetsz akkor egyet, ha ki merted jelenteni, hogy a lapos föld hajlik, mint egy gömb föld esetében??
A laposföldesek egyik főbb kísérletük ezzel kapcsolatba az volt, hogy mit tudom már hol, le hajóztak és látták a hajót kb 2km távból. Ezzel bizonyítást nyerve, hogy a földnek nincs hajlása. Meg a Balaton vize se hajlik. Ez a lapos föld elmélet. Nem az, hogy félgömb vagy valami.
Szóval már te se hiszed el 100%-ig a lapos földes tanokat.
Saját házadból nézz egy kinai köztéri kamerát, vagy egy híradót vagy bármit. Lapos föld esetén nem lenne szabad, hogy a föld 2 felén eltérő napszak legyen. Hiszen nem tudsz úgy megvilágítani egy sík testet, hogy az egyik felén teljes árnyék legyen. Ez csak gömb alaknál lenne lehetséges, mint ahogy a suliba tanultad a keringési pályákat.
Jaaa... Meg ez:
hogyan ellenőrizheted egymagad, hogy a Föld gömbölyű-e vagy lapos?
1. Töltsd le a laptopodra/asztali gépedre az ingyenes Stellariumot (vagy másik planetáriumprogramot – a Stellarium kafa), vagy a mobilodra/tabletedre pl. a szintén ingyenes SkyView-t (iOS, Android).
2. Győződj meg róla, hogy az alkalmazásnak pontosan sikerült meghatároznia a földrajzi helyedet. Ha szükséges, pontosítsd.
3. Tiszta éjjelen ellenőrizd, hogy arra mutatja-e a csillagokat, amerre azokat szabad szemmel látod.
4. Keress Facebookon másokat más országokból, és kérd meg őket, hogy ők is végezzék el ezt a négy lépést.
27 vagyok, ez le maradt:
Ha a csillagok ott vannak ahol mondja, akkor a föld az geoid. Nézelődj a kertedben.
„A lapos föld elméletnek az az egyik alapja, hogy a földnek nincs hajlása. Ezzel hogy érthetsz akkor egyet, ha ki merted jelenteni, hogy a lapos föld hajlik, mint egy gömb föld esetében??
A laposföldesek egyik főbb kísérletük ezzel kapcsolatba az volt, hogy mit tudom már hol, le hajóztak és látták a hajót kb 2km távból. Ezzel bizonyítást nyerve, hogy a földnek nincs hajlása. Meg a Balaton vize se hajlik. Ez a lapos föld elmélet. Nem az, hogy félgömb vagy valami.”
Hol említettem meg, hogy a lapos Föld hajlik? Csupán azt, hogy milyen kísérletre lennék kíváncsi, és a hajós nem épp mindennapi.
„Saját házadból nézz egy kinai köztéri kamerát, vagy egy híradót vagy bármit. Lapos föld esetén nem lenne szabad, hogy a föld 2 felén eltérő napszak legyen. Hiszen nem tudsz úgy megvilágítani egy sík testet, hogy az egyik felén teljes árnyék legyen. Ez csak gömb alaknál lenne lehetséges, mint ahogy a suliba tanultad a keringési pályákat.”
Ezzel csak pár probléma van:
1. Bonyolult eszköz kell hozzá; számítógép, internet, kamerák - mind tudjuk nem adhatja mindig a valós képet - vagyis ezt a kísérletet nem lehetett volna elvégezni a régibb időkben pl. 1500-as évek. Ennél hétköznapibbra lennék kíváncsi.
2. A 'tanok' szerint egy burok veszi körbe a Földet, ami töri a fényt, így ez indokolja a napszakok változását a különböző területeken.
„Jaaa... Meg ez:
hogyan ellenőrizheted egymagad, hogy a Föld gömbölyű-e vagy lapos?
1. Töltsd le a laptopodra/asztali gépedre az ingyenes Stellariumot (vagy másik planetáriumprogramot – a Stellarium kafa), vagy a mobilodra/tabletedre pl. a szintén ingyenes SkyView-t (iOS, Android).
2. Győződj meg róla, hogy az alkalmazásnak pontosan sikerült meghatároznia a földrajzi helyedet. Ha szükséges, pontosítsd.
3. Tiszta éjjelen ellenőrizd, hogy arra mutatja-e a csillagokat, amerre azokat szabad szemmel látod.
4. Keress Facebookon másokat más országokból, és kérd meg őket, hogy ők is végezzék el ezt a négy lépést.
27 vagyok, ez le maradt:
Ha a csillagok ott vannak ahol mondja, akkor a föld az geoid. Nézelődj a kertedben.”
A problémák:
1. A fentibb válaszra adott első probléma. Bonyolult eszköz, internet
2. A Földet körül vevő burok magyarázhatja ezt is.
Az internet és a telefon nem éppen egy bonyolult eszköz, hiszen ide is tudtál írni.
A légkörben se szórodik meg annyira a fény, hogy az egyik fele teljes árnyékba legyen. A légköri magyarázat akkor lenne hihető, ha olyan sűrű anyag lenne a légkör, hogy a fény jelentős részét el tudja nyelni. Ehez majdnem egy szilárd test kellene, ami meg ugye nem lehetséges, hiszen látod a napot.
Nem tudsz megvilágítani sehogy úgy egy papír lapot, egy párnát vagy bármi egyéb dolgot, hogy a másik fele árnyékba legyen. Próbáld meg esetleg, hogy valami üveg edénybe vizet öntesz és megvilágítod. Akkor is láthatod hogy az ellenkező sarokba világos van, már pedig a víz sűrűbb mint a levegő.
Nem nagyon van semmi olyan kísérlet se a gömb se a lapos föld bizonyítására amit otthon el tudsz végezni. Mind a 2 esetben nagyba kell gondolkozni.
De a lapos föld esetén nincs egy konkrét bizonyíték se. De a gömb földre van.
De ha ennyire kötekedni akarsz, mondj egy olyan dolgot a lapos föld igazolására amit én itthon meg tudok csinálni... Figyelek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!