Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Hogy lehet az, hogy a mai...

Hogy lehet az, hogy a mai fejlett 21. században még mindig vannak emberek, akik hisznek istenben, meg a szellemekben, meg mindenféle hülyeségben?

Figyelt kérdés
Sokan ebben a rovatban leszólják a tudományos gondolkodást, és olyat is láttam már, hogy valaki egyenesen azt mondta, hogy ami tudomány, az is baromság. Pedig erre van bizonyíték, de az ufo-baromságokra, szellemekre, démonokra, stb. még senki nem tudott épkézláb bizonyítékot eddig felhozni.

2012. aug. 12. 17:46
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/114 anonim ***** válasza:
Ez akkor azt jelentené, hogy tömeg nélküli pontok a térben rendelkeznek gravitációval, és vonzzák a közelükben elhaladó tömeggel rendelkező, vagy azzal nem rendelkező dolgokat. Nem hallottam még olyat hogy a gravitáció tömeggel rendelkező test nélkül lett volna jelen, tehát nem tudunk olyan pontról a térben aminek saját gravitációs mezeje van, de tömege nincs. Ez feltűnne. Javíts ki ha tévedek.
2012. aug. 12. 19:32
 52/114 anonim ***** válasza:
86%

"Won válasza:

És rejtelmesrengeteggel értek egyet.

A tudomány sok helyütt igen kevés, van ahol csak néznek. Az ezoterikusok is tisztában vannak a reáltudományokkal. Mi nem tagadjuk meg a tudományt, viszont a realisták megtagadják az ezotériát."

Senki sem állította soha, hogy a tudomány mindent tud! Ezt ne is próbáljátok így beállítani. Sőt! A tudomány azért kutat,_mert_ még nem tud sok mindent. Tehát állításodnak pont az ellenkezője igaz.

Az ezoterikusok pedig nincsenek tisztában a "reáltudományokkal". Mi az a reáltudomány? Egyfajta tudomány van. A pi az mindig 3,14 megközelítőleg, és a háromszög szögeinek összege mindig 180°. Nincs olyan, hogy bizonyos esetekben ez is-az is lehetséges. Nincsenek kivételes, megmagyarázhatatlan esetek. Pont erről szól a tudomány, hogy egzakt. Ezek az axiómák akkor is léteztek, mikor még senki nem fogalmazta meg őket, amikor kvázi nem létezett tudomány, mert nem művelte senki. Ha valaki úgymond elfogadja a tudományt, a tudományos módszereket, akkor elfogadja a módszerek által vizsgált negatív eredményeket is. Ha kivételez, és nem érti, hogy működnek a vizsgálati módszerek, időnként "felfüggeszti" a tudományos gondolkodásmódot, az nem ismeri, és _nincs tisztában_ a tudományokkal.

Nem tagadjátok meg a tudományt -- mivel nyilvánvaló hatásaival nap mint nap szembesülhettek, és könnyen bizonyítható állításokat tesz. Pl ugorj ki az ablakon, mondván, nem hiszel a gravitációban. Módodban áll letesztelni. Vannak bizonyítékok. Az ezoterikus marhaságra nincsenek bizonyítékok, csak fantáziálások, anekdoták, szájhagyomány útján terjedő gyermekmesék, nem lehet őket tesztelni, bizonyítani. Tulajdonképpen még cáfolni sem, hiszen a nem létezőt nem lehet vizsgálni.

2012. aug. 12. 19:34
 53/114 anonim ***** válasza:

"Mi az a reáltudomány? Egyfajta tudomány van. "

Akkor pl. a történettudomány mi?

2012. aug. 12. 19:38
 54/114 anonim ***** válasza:

"rejtelmesrengeteg válasza:

Alapvetően minden kísérlet abból indul ki hogy feltételezed valaminek a meglétét, vagy lehetségességét."

Igen. Nyilván feltételezem valaminek a meglétét, _amennyiben_ hatást gyakorol az életemre. Pl ha besötétedik fényes nappal, elkezdhetem kutatni az okát. Ha hirtelen leesik a hőmérséklet, annak is elkezdhetem kutatni az okát.

De ha semmiféle hatással befolyással nincs az életre, milyen alapon tételezzem fel a meglétét? Nem érted? Miért ne tételezzem ennyi erővel fel, hogy egy nagy zöld kőolajszívó szúnyog lakik a Hold túlsó, általunk nem látott oldalán, vagy azt, hogy egy kínai teáskészlet kering a kisbolygóövezetben? Szerinted két utóbbi állításomat feltételezni kéne, és pénzt ölni a kutatásokba, mert hátha mégis ott van?

Nem látod be, hogy ez képtelenség?

2012. aug. 12. 19:39
 55/114 anonim ***** válasza:

""Mi az a reáltudomány? Egyfajta tudomány van. "

Akkor pl. a történettudomány mi?"

Megmondom én neked. Spekuláció. Népmese. Vannak a történettudománynak alapvető axiómái, amelyekből ki lehet indulni?

2012. aug. 12. 19:41
 56/114 anonim ***** válasza:
63%
Nincsenek bizonyítékok, mert a tudósok nem keresnek rá. Egyfelől. Másfelől egy csomó ezoterikus tant vizsgáltak és ismertek el hitelesként a tudomány által. Például egy adott elemi anyagból egy másik elemi anyagot létrehozni, az alkímia asztala volt, most pedig fúziónak és maghasadásnak hívják. Nem azt mondom hogy ezt feltétlenül kivitelezték a középkorban, de az elvet már ott megtalálod az ezoterikus tanok között. A matematika egészen a felvilágosodásig ezoterikus tannak számított, és fontos szerepet játszott az építészetben, és a csillagászatban, ami szintén ezoterikus tudomány volt(ebben nem foglaltatik benne az asztrológia, a csillagjóslás). Az összes tudomány ezoterikus tanokból nőtt ki, és csak az elmúlt körülbelül 200 évben igyekeznek az ezoterikus múlttól elszakadni, akár úgy is, hogy letagadják a közös eredetet. tehát az állítás, miszerint az ezoterikus tanok sosem nyertek bizonyítást, téves. Amelyik bizonyítást nyert, az ma tudomány. A tudomány viszont most úgy gondolja, hogy ideje felhagyni az ezoterikus tanok vizsgálatával, mert az babona. A példa mutatja, hogy sok esetben ez téves elképzelés.
2012. aug. 12. 19:41
 57/114 anonim ***** válasza:

"Megmondom én neked. Spekuláció. Népmese. Vannak a történettudománynak alapvető axiómái, amelyekből ki lehet indulni?"

Tehát az eddigi logikád alapján emberi történelem sem létezik, mert nem reáltudomány ami foglalkozik vele. Reménytelen vagy, én itt befejeztem az érvelésem.

2012. aug. 12. 19:42
 58/114 anonim válasza:
85%

Még szóba hoznék valamit.Sokan sokféle Istenben hisznek.Valaki például szimplán hisz egy erőben,ami által létrejöttek például az emberek.Gondolom ha valaki ebben hisz,az azért nem túl fanatikus vallási téren.Végülis egy világteremtő erőnek mégis mi a fene szüksége lenne például arra hogy ezerrel imádkozzanak hozzá?Gőze se lenne arról,hogy imádkoznak hozzá...Valaki ezt az erőt kiegészíti a szakállas öregember képével(vagyis egy személyiséggel),akinek köszönhetően ha jó vagy,a Mennyországba kerülsz,ha rossz akkor a pokolba.Tegyük fel létezik ez az Isten (vagy bármilyen).Mégis hagyja,hogy olyan dolgok történjenek a világban,hogy egy ovis kislányt a saját anyja prostituálttá tegyen,hogy egy tizenévest erőszakoljanak meg kancigányok stb. Persze az emberiség felel a tetteiért.De ha mondjuk ez a kislány azért kerül rossz útra a későbbiekben,mert ezek megtörténtek vele? Mégis hogy hihetne Istenben olyan,aki átélt ilyesmit.Miért kellene Istent tisztelni,ha magára hagyta az emberiséget,és hagyja hogy ilyen mocskos dolgok történjenek?Miért kell bármiért is hálát adni neki?

Na most ezzel kissé eltérek a témától.Sarkítottam,de azért szerintem érthető.

2012. aug. 12. 19:45
 59/114 anonim ***** válasza:
30%
58as válaszoló. Próbálj meg másik szemszögből rálátni a dologra. Gondold el azt, hogy esetleg egy embertársad nem azért foglalkozik valamivel évek óta, mert hülye, hanem mert valami felkeltette az érdeklődését, amire bizonyságot akar szerezni. Az életerős kísérletet pedig pont azért írtam, mert az ha tegyük fel létezik, akkor az egyik legnagyobb befolyásoló tényező az életedben. És még pénzbe sem kerül a kísérlet. Az ezotériában az a jó, hogy a kísérletek vele nem kerülnek pénzbe, ha magadnak bizonyítod, vagy cáfolod. Nem azt mondtam hogy állítsd rá a názát a démonkutatásra, hanem hogy próbáld ki hogy valamit bebizonyítasz vagy megcáfolsz saját magad részére.
2012. aug. 12. 19:46
 60/114 anonim ***** válasza:
Ha isten beleszólna az életedbe, hol maradna a szabad akaratod?
2012. aug. 12. 19:48
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!