Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Hogy lehet az, hogy a mai...

Hogy lehet az, hogy a mai fejlett 21. században még mindig vannak emberek, akik hisznek istenben, meg a szellemekben, meg mindenféle hülyeségben?

Figyelt kérdés
Sokan ebben a rovatban leszólják a tudományos gondolkodást, és olyat is láttam már, hogy valaki egyenesen azt mondta, hogy ami tudomány, az is baromság. Pedig erre van bizonyíték, de az ufo-baromságokra, szellemekre, démonokra, stb. még senki nem tudott épkézláb bizonyítékot eddig felhozni.

2012. aug. 12. 17:46
 71/114 anonim ***** válasza:
86%

"Az ezotéria pedig sohasem arra törekszik hogy a nagyérdeműnek bizonyítson, mindig az egyén fejlődése áll a középpontban."

Ne haragudj meg érte, de egyre kevésbé tudlak komolyan venni! Tudod, hogy ez az érv minden ezós topikban kábé a tizedik perc körül elhangzik? És tudod mi vele a baj? Az, hogy a messziről jött ember azt mond amit akar. Ha mond valamit, bizonyítsa, vagy ne kábítson. Ha én most azt mondom neked, hogy tetszőleges állat vagy tárgy formájába képes vagyok átváltozni, és tudok teleportálni is, és most légy képében ott ülök a szobád falán a hátad mögött és kileslek, te elhiszed? Vagy megpróbálsz letesztelni (Akkor mondd meg, mit csinálok éppen most!)? Nyilván az utóbbi.

Ha nem kívánod bizonyítékát adni a különleges képességeidnek, akár le se írd. Mert mi másért írnád le, ha nem azért, hogy mások csodáljanak érte? Na, de a csodálat csak akkor fog beindulni, ha elhiszik neked az állításodat, azt pedig nem fogják megtenni, amíg nem bizonyítod.

2012. aug. 12. 20:08
 72/114 anonim ***** válasza:
45%
De ha meg sem kísérelsz lefektetni egy bizonyos keretet, szabályrendszert egy kísérlethez, akkor eleve bukón van a dolog. A szimbolika persze képlékeny, de a középkorban nagy szükség volt rájuk. Ma persze lehet nyílt lapokkal játszani, de ha nem vagy rá hajlandó, akkor akár van az a dolog, akár nincs, nem lesz megvizsgálva. Feltétel nélkül elhinni valamit valóban fölösleges. Viszont ha már a feltételezésétől is elzárkózol, akkor megrekeszted a tudomány fejlődését is. Persze mi nem vagyunk tudósok, szóval esetünkben ez nem nagy probléma. De ha a tudósok nem vizsgálnának meg feltevéseket, akkor egy helyben toporognának. Itt csak az a kérdés, ki mit tételez fel. Sok tudós hisz istenben, és mégis zseniális tudós, jól megfér a hite a tudománnyal. Ettől még ugyanúgy a kíváncsiság és a tudásvágy hajtja. Tételezz föl valamit, fektess le szabályrendszert, és végezd el a kísérletet x mennyiségben. Aztán könyveld el az eredményt. De ha már a feltételezésig sem jutsz el, az már a tudomány halála.
2012. aug. 12. 20:10
 73/114 anonim ***** válasza:

Én semmi elől nem zárkózom el. Nosza, tégy egy állítást, aztán egyezzünk meg, milyen kísérletet lehet lefolytatni a bizonyításához. Állítsuk fel közösen a szabályokat, amelyet mindketten elfogadunk. Olyan nem lehet a vizsgálat tárgya, amit "elvileg" nem lehet vizsgálni. Pl valami, ami láthatatlan, hallhatatlan, érzékelhetetlen és megfoghatatlan. Mert ami ilyen, azt nyugodtan lehet nem létezőnek könyvelni.

Most rajtad a sor.

2012. aug. 12. 20:15
 74/114 A kérdező kommentje:
Nem gondoltam, hogy ennyi választ fogok kapni, de érdekes volt olvasgatni őket.
2012. aug. 12. 20:15
 75/114 anonim ***** válasza:
2012. aug. 12. 20:18
 76/114 anonim ***** válasza:
55%

75ös válaszoló, a te reposztodat sem lehet komolyan venni, mert ez is ugyanolyan "közhely" mint amilyennek az enyémet mondod. Én nem másoknak hiszem el azt amit állítanak, hanem magamnak hiszem el azt amit bebizonyítottam magamnak.

Az ezoterikus nem azt akarja hogy csodálják, nem akar nóbel díjat kapni, hanem a világ mögöttes tartalmát keresi. Fölösleges erre azt válaszolnod hogy ez is közhely, mert tudom. De arról nem tehetek hogy ez a válasz. Nincsenek különleges képességeim, mert az azt jelentené, hogy van olyasmi amit meg tudok csinálni, de nem tudom miként csinálom. Egyszerű érthető képességeim vannak, amikről tudom miként működnek. Ez minden emberrel így van. Bár van aki azt sem tudja hogy biológiailag hogy működik a teste, az izmai, stb. Nem is akarom azt bizonyítani hogy vannak különleges képességeim. Viszont ha létező készségeimre mondod azt, hogy az nem létezik, akkor tévedsz. Önhibádból, vagy önhibádon kívül. Kb ez olyan mint ha azt mondanád, hogy az izmaim nem képesek atp molekulákat raktározni, hogy hirtelen erőkifejtés esetén kéznél legyenek, csak mert nem tudod hogy ez a folyamat hogyan működik. Feltételezem persze hogy tudod, mert tanítják biológia órán. De ez csak egy példa volt.

2012. aug. 12. 20:19
 77/114 Won ***** válasza:

Tessék tudomány: http://www.gyakorikerdesek.hu/ezoteria__ufo-eszlelesek__2607..

Van aki ehhez a szinthez tartozik. De a kitalált reptoid mesék nem fogják elvenni az ezotéria hitelét. A lényeg, hogy fejlődjünk minden szinten.

2012. aug. 12. 20:23
 78/114 anonim ***** válasza:
50%
77. válaszoló, pár oldallal előrébb javasoltam egy kísérletet. Végezz két hétig egyszerű chikung gyakorlatokat. Mondjuk a nyolc brokáttekercs gyakorlatait. Az életerőt akár még érezheted is, tehát még csak nem is túl megfoghatatlan a kísérlet tárgya. A szabályok nagyon egyszerűek, elvégzed a gyakorlatokat minden reggel. Csak egyszer egy nap, nem is megterhelő. Eközben figyeled a testérzeteidet, és minden olyan érzetet, ami szokatlannak tűnik lejegyzel. Ilyenek az indokolatlan hőérzet a tested bizonyos pontjain, melyeket nem veszel igénybe a gyakorlat alatt. Elektromos feszültség érzete a tested valamely pontján. Fizikai változások: széklet, és vizelet színének, állagának változása. Emellett figyeld az általános közérzetedet, még azt is, ha hülyén érzed magad mert ilyen gyakorlatokat végzel. Minderről vezess naplót. Én ezeket a szabályokat fektetem le. Ha gondolod adhatsz hozzá, és elvehetsz belőlük, hogy számodra egzaktabbá váljon a kísérlet. Ha van műszered amivel a bőröd elektromos vezetőképességét mérni tudod, akkor gyakorlat előtt, és után is mérheted vele, vagy megkérhetsz egy kívülálló személyt hogy mérje neked. Kb ennyi szabályt tudok javasolni. Te milyen szabályokat javasolnál, vagy melyeket vennéd el?
2012. aug. 12. 20:25
 79/114 Won ***** válasza:
55%
Persze erre azt fogja válaszolni, hogy minek, hisz nincs rá bizonyíték. Nem, hogy kipróbálná, elkezd inkább beszólogatni, hogy milyen hülyék vagyunk emiatt. Mert fél beismerni, hogy tévedhet.
2012. aug. 12. 20:32
 80/114 anonim ***** válasza:
55%
Nem, én bízom benne hogy ha már ő dobta a kesztyűt, hogy fektessünk le szabályokat, akkor tartja is magát az elhatározásához. És azt is remélem hogy ha lefektettük a szabályokat, akkor valóban be is tartja azokat, és nem csal, hogy az eredmény a véleménye felé hajoljon. Ha valaki odáig elmegy hogy belemegy egy kísérletbe, az már azt jelenti hogy nem csak szájalni tud, hanem tényleg hajlandó bizonyítani is az elméletét.
2012. aug. 12. 20:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!