Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Hogy lehet az, hogy a mai...

Hogy lehet az, hogy a mai fejlett 21. században még mindig vannak emberek, akik hisznek istenben, meg a szellemekben, meg mindenféle hülyeségben?

Figyelt kérdés
Sokan ebben a rovatban leszólják a tudományos gondolkodást, és olyat is láttam már, hogy valaki egyenesen azt mondta, hogy ami tudomány, az is baromság. Pedig erre van bizonyíték, de az ufo-baromságokra, szellemekre, démonokra, stb. még senki nem tudott épkézláb bizonyítékot eddig felhozni.

2012. aug. 12. 17:46
 81/114 anonim ***** válasza:

#78: …ha nem baj, most már csak a hsz számát írom ide.

A te javaslatoddal az a baj, hogy egyrészt nem tudom, mit is kéne vizsgálnom. Ne haragudj, de nekem a "egyszerű chikung gyakorlatokat. Mondjuk a nyolc brokáttekercs gyakorlatai" valahogy nem értelmezhető. Nem tudom, mi a chikung, meg a brokáttekercs. Tehát előbb tisztázni kéne, mit is vizsgálunk.

A másik: ahogy olvasom, a te gyakorlataidhoz mindenféle olyan műszerre lenne szükség, amellyel én nem rendelkezem. Induljunk ki abból, hogy nem áll rendelkezésre egy komplett kutatólabor a teljes felszereléssel. Előbb talán valami egyszerűbbel kéne próbálni, ami szintúgy ezotéria témakörbe vág, és egyszerű, kéznél lévő eszközök segítségével lehet tesztelni. Ilyen pl az auralátás, amit teszteltek is már, és nem volt hozzá szükség másra, mint egy teremre, és néhány paravánra. [link]

Nem kell tehát komoly műszerezettség, sőt még fizikai doktorátus sem ahhoz, hogy bizonyos különleges képességek meglétét bizonyíthassuk (amennyiben valóban szándékunkban áll bemutatni őket). Ezeknek a dolgoknak a megértése a hétköznapi emberek számára nyilvánvaló kell hogy legyen. Ha csak egy szűk "bennfentes" réteg érti, ugyanott vagyunk, ahol a part szakad. Mert elsősorban nem a tudósokat kívánjuk meggyőzni, hanem a magunkhoz hasonló "egyszerű" embereket.

Tesztelhetjük azokat, amelyeknek itt bal kéz felől önálló topicja van. Agykontroll, álomfejtés, asztrológia (jelzem, ez már elbukott a tudományos teszteken…) Feng-shui, jóslás, mágia-okkultizmus stb.

Valamelyik nap írta valaki, hogy ő megérzi a lottószámokat. Én pedig írtam rá egy egyszerűen elvégezhető tesztet. Írunk 90 db papírra számokat 1–90-ig, majd bekötött szemmel valaki húz belőlük. Előtte neki meg kell mondania, milyen számokat fognak kihúzni. Ezeket borítékba zárjuk, és a teszt végén felbontjuk. 5 húzás egy kör, csinálunk 20 kört. Utána kinyitjuk az ő előre leírt borítékját, és összevetjük a találatok számát. 50%-os találati arány alatt nem fogadjuk el eredményesnek a kísérletet, lévén ő azt állította, hogy biztosan meg tudja mondani előre a számokat. 50%-os eredmény már jónak számít, akkor talán már feltételezhető a természetfeletti képesség, csak sajnos eddig az ilyen vizsgálatok azt mutatták, hogy senki nem ért el jobb eredményt a puszta találgatásnál. De attól le lehet folytatni, mert nem kerül sokba a megszervezése.

A Szkeptikus Társaságnak bárki írhat, aki szeretne egy ilyen tesztet lefolytatni, és meg fogják szervezni. Csak fel kell venni velük a kapcsolatot.

2012. aug. 12. 23:07
 82/114 yossarian44 ***** válasza:

Bocsánat, annak aki elkövette azt a hibát, hogy belinkelte a nem étkező indiai arcot:

[link]

2012. aug. 13. 01:02
 83/114 anonim ***** válasza:
Aha, szóval ha egy kísérlet véletlenül nem a ti véleményeteket igazolja, akkor kapásból támadjuk meg a kísérletet végző orvos személyét és kérdőjelezzük meg a hitelességét. Ezt a végtelenségig lehetne folytatni, minden kísérletben van egy-két olyan elem, ami nem megfelelő a szkeptikusoknak. Lassan már olyanok lesztek, mint a bigott katolikusok.
2012. aug. 13. 01:22
 84/114 yossarian44 ***** válasza:

Egyébként rejtelmesrengeteg elkövette azt a hibát, hogy az ateistákat valami morál nélküli, lelkiismeretlen alakokként írta le, akik bizony jobban ellennének valami hittel.

Azt találta írni, hogy "szerencsés" köztünk, akinek van lelkiismerete.

Na, ez úgy hülyeség, ahogy van. A vallásos/ezoterikus hit, annak hiánya, és a morál/erkölcsök között egyszerűen nincs kapcsolat, mivel az emberi erkölcsiség alapját nem csak a hit adja, hanem a neveltetés, a polgár- és szokásjog.

Nem mellesleg az ateisták nagy része sem jobb, vagy rosszabb, mint a hívőké.

Ha igaz lenne az, hogy:

"Aki nem hisz istenben fél a haláltól, morálisan erősen megkérdőjelezhetőek a tettei, (kivéve akiknek szerencséjére veleszületett lelkiismeretük van), és hadd ne soroljam még mi minden hátránytól szenved."

Na, ha ez a marhaság igaz lenne, akkor az Egyesült Királyságban ma 13 millió morálisan megkérdőjelezhető dolgokat művelő (tehát tulajdonképpen bűnöző) haláltól rettegő, lelkiismeretlen ember él...

Akkor mégis hogy lehet, hogy az Egyesült Királyságban 1 millió emberre 11.5 gyilkosság jut, még a 95%-ban vallásos Törökországban 184.05?

Nem fordítva kéne ennek kinéznie, a fenti logika szerint?

2012. aug. 13. 01:25
 85/114 anonim ***** válasza:
100%
A kérdező pedig elkövette azt a hibát, hogy kapásból lehülyebarmozta azokat, akik szerint a világban nem kizárólag az anyag létezik, és nem egy egyenletekkel leírható egzakt rendszer alapján működik. Életképtelen ez a vita és teljesen felesleges folytatni, mert csak egymás anyázásába csap át.
2012. aug. 13. 02:05
 86/114 anonim ***** válasza:

Akkor bocsánatot kérek, hogy félreérthetően írtam. Nem mondtam ugyanis hogy rendelkezz eszközparkkal, csak azt mondtam hogy HA van elektromos ellenállásmérőd, ami nem laborműszer hanem villanyszerelői, akkor azt is használhatod. Az oldalt feltüntetett kategóriákat azért nem javasoltam vizsgálatra, mert ezek nem olyan egyszerűek mint az életerő vizsgálata. A chikung azt jelenti hogy életerő-művelés, tehát az életerődet dolgoztatod a magad egészsége érdekébnen. A chi tehát az életerőt jelző szó.

A nyolc brokáttekercs pedig egy könyv, régi kínai könyv, melyet már lefordítottak magyarra, és az interneten is megvannak a gyakorlatok, pont ezért javasoltam ezt.

Nem mondtam továbbá azt sem hogy a vizelet és székletmintádat laborvizsgálatnak vesd alá. A színét és állagát csak meg tudod állapítani változott e ránézésre. A gyakorlatok tehát fent vannak interneten, a könyvet sem kell megvenned, semmilyen eszközt nem kell megvenned, csak reggel el kellene végezned a gyakorlatokat lelkiismeretesen. Ez tudtommal teljesen ingyen van, és semmi sem kell hozzá rajtad kívül. Miközben végzed a gyakorlatot, és miután elvégezted pedig figyelned kell magadat. Ennyi a kísérlet. Ez a legegyszerűbb kísérlet. Az oldalt feltüntetett témaköröket direkt nem hoztam fel, mert azok tele vannak modern babonákkal, amik köszönőviszonyban sincsenek az ezotériával, és sok közülük kifejezetten káros. Az agykontroll meg inkább pszichológia. Az ufo kérdés meg nem tudom hová való, de nem ezotéria. De ha nagyon akarod, akkor ez az életerős kísérlet is kategorizálható, okkultizmus, és parapszichológia címszavak alatt. Szóval ha valóban kész vagy kísérletet végrehajtani, akkor ennél egyszerűbbet nem találsz. De ha mással akarsz kísérletezni, azt magadnak kell összeállítanod, például reinkarnációval, mert én nem fogok meghalni és újjá születni csak a kedvedért. A feng-shui meg térrendezésről szól, a szobámat sem fogom átrendezni. Álomfejteni is csak akkor tudsz ha emlékszel az álmodra, a mágiát meg ilyen kísérletekbe nem okos bevonni. Nos, elvégzed a kísérletet, vagy sem?

2012. aug. 13. 08:43
 87/114 anonim ***** válasza:
100%

nem olvastam végig a hozzászólásokat.

szerintem hinni mindenki hisz valamiben, hívhatjuk istennek, családnak, önmagának, reménynek, szerelemnek, bárminek, de hinni kell, anélkül nincs remény, nincs élet. én hiszek a páromban, magamban, a családomban, ez pont elég is.

Istenhez való viszonyom igen zűrzavaros. nem tudom azt mondani, hogy NINCS, mert nem tudom bebizonyítani, ahogy az ellenkezőjét sem. nem egyszer volt, hogy erősen akartam valamit, és sikerült, kisebb koromban rendszeresen imádkoztam is, ha "kellett" valami (itt ne anyagi dolgokra gondoljatok). ez lehet az akarat ereje is, ebben is sokan hisznek.

egyéb "baromságok": nyitott vagyok sok mindenre, ezzel együtt nem élek úgy, hogy jaj ott egy szellem, úristen, az meg egy UFO. viszont kíváncsi vagyok, ezért kb. egy hete jósnőhöz mentem, "rajta van a bakancslistámon" alapon, és igen meglepő, egyáltalán nem jellemző dolgokat hallottam magamról, jól esett beszélgetni vele, mondott pár természetgyógyászati tanácsot is, és nem került többe, mint egy magánorvos, sőt...úgyhogy azt mondom, érdekes kirándulás volt.

szerintem azért hisznek el sokan sok mindent, mert rengeteg dolog van, amit az egyszerű ember nem tud máshogy megmagyarázni. hiába írunk 2012-t. én ezt elfogadom, amíg nem megy túl egy határon.

2012. aug. 13. 10:12
 88/114 anonim ***** válasza:
Ez a téma már unalmas, mivel nincs szó a reptoidokról.
2012. aug. 13. 10:50
 89/114 anonim ***** válasza:
Egyetértek :D.
2012. aug. 13. 10:52
 90/114 Won ***** válasza:
Komoly lehet a téma, ha még hajnali kettőkor is érdemes hozzászólni....
2012. aug. 13. 12:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.