Kevés időm van, hogy meditáljak?
Annyit zárójelben hozzá tennék azért hogy amikor bármit vizualizálunk/elképzelünk az nem meditáció!
Az elmével bármit is teremteni az gondolat, gondolkodás - köd.
A valódi meditáció pont arra kell hogy irányuljon, hogy leválasztódjunk az elképzelésekről/gondolatokról - erről a ködről.
a meditációk azok vizualizációkból tevődnek össze. pont h a meditációknak az elme önuralmával, a gondolatok és a gondolkodás egy adott feladatra irányúljanak. pont h a képzeleterő erősíti meg az intuitív részünket és az agy jobb agyféltekélyét és a tudadalattink felnyitását.
a meditációkhoz olykor társúlnak mantrák. ezeket is lehet hangosan vagy mentálisan fejben elvégezni.
az emberek nagyon szűk életük, látóterük van. a meditációkkal a vizualizációkkal pont h megsokszorozzuk ezeket.
na de mindegy. sajnos a propaganda média maszlagnak jobban bedőlnek az emberek. hiába alkalmazzák a meditációkat- azaz h tapasztalják h kellenek vizualizációk és képzeleterő.
amit bemesélnek azt gondolják-azaz h nem gondolkoznak.
sok meditáció lényege pont a képzelet és a vizualizáció.
tehát elvonja az ember gondolatait a mindennapi tevékenységeiről és életének minden abszúrd dolgairól pl: a munka hiábavalósága, a családi problémák stb.
aki meditál az kevesebbet foglalkozik ilyesmikkel, mert pont h a képzeletére hagyatkozva erősíti meg a nyugalmához és belső lelki egyensúlyához vezető utat.
aki nem meditál az nem vizualizál, nem gondolkodik csak a problémáira gondol, amelyeket inkább eltusol, minthogy megoldja.
tehát aki nem meditál az nem vizualizál, nem gondolkozik. tehát akkor ezek alkalmaznák jól a meditációt???
az emberek valóban nem gondolkoznak.
"sok meditáció lényege pont a képzelet és a vizualizáció"
A képzelet, és a vizualizáció az az elme gondolatfolyama.
A meditáció az aktuális "jelenlét" tapasztalása - mindenféle gondolkodás (elmetevékenység) nélkül.
Amíg valaki bármit is elképzel, gondol - addig amit tapasztal az az elme (egó) újabb teremtménye.
Az gondolatokkal való azonosulás megszüntetése, a tudat fókuszpontjának az átrendeződése az a meditáció. A meditációs gyakorlás az átrendeződés. Eddig a gondolataikkal voltunk azonosságban - a meditációs gyakorlással leválasztódunk a gondolkodásról. Az üres, unalmas, semmire tanulunk meg figyelni - úgy hogy közben teljesen tudatosok vagyunk.
Ez az én véleményem. De ki tudja? Lehet aztán "én" tévedek :)
9-es nagyon jól leírta egyébként.
ha nem képzelhetek el semmit és nem gondolkozhatok akkor inkább választanám a halált. az a halállal egyenlő.
szerintem a lélek bizonyítéka pont az h az ember tud gondolkodni és vizualizálni, képzelni.
de ha valóban az a meditáció h semmi gondolat, semmi vizualiáció-akkor én soha nem meditálok.
pedig nagyon sok meditációt pont úgy írnak le h képzeljem el, vizualizáljam.
de ha te azt írod...
ha valóban a te állításod az igaz, akkor az a halállal egyenlő.
a halottak nem gondolkoznak, nem vizualizálnak. szerintem.
14
"szerintem a lélek bizonyítéka pont az h az ember tud gondolkodni és vizualizálni, képzelni"
Akkor ha meghalunk akkor szerinted nincs semmi?
Pont hogy a "lélek" amiről írsz az nem gondolat. Nem egy változó információ halmaz. Az az üres, unalmas, semmi - az üres végtelen tér amiben minden keletkezik-elmúlik.
Nem szabad azt mondani rá hogy semmi. De nem is valami.
A zen-ben igazi önvalónak hívják. Ezt csak a gondolkodás nélküli állapotban lehet megtapasztalni - mivel csakis a gondolatok/gondolkodás van ennek az útjában.
Ha megtapasztatod Te is lehet rájössz hogy az nem semmi ;)
....inkább akkor nem meditálok....
nem akarom magamat halottként érezni.
így is pocsék az élet.
hát ha még meg is kellene szüntetnem a gondolkodást s a képzeletet.
úgy éljek, mintha halott lennék? akkor inkább valóban öngyilkos lennék.
na most már még inkább pocsékká tetted az életemet. kösz.
18
Nem megszüntetni kell a gondolkodást. Azt tartósan szerintem úgysem lehet. A hozzá fűződő viszonyodat viszont meg lehet változtatni.
Te most függsz a gondolkodásodtól, és el sem mered engedni (mert állításod szerint az = a halállal).
Ha viszont egy pillanatra is elengednéd, akkor észre vehetnéd hogy nem a gondolkodás vagy. Nem gondolatok sorozata.
Vegyük úgy hogy van valami bennünk (mint ember) ami nem változik - tehát mondjuk ezt léleknek.
Ha van egy részed ami soha nem változik - és van egy részed ami állandó változásban van (egó, gondolkodás, elme) akkor melyik vagy igazából?
Azzal ha el tudod engedni a gondolkodást, utána még jobban irányításod alá tudod venni. Hiszen ha bármi zavaró gondolatod jön - azt egyszerűen el tudod már engedni. Pont hogy ettől lehet azt érezni hogy igazán élünk :)
A meditációnak sokféle fajtája van. Beletartozik az elmélkedés (cogitatio), a vizualizáció, a szemlélődés (kontempláció), a jóga különféle formái, bhávaná, vipasszána... stb.
Nem szabad kijelenteni, hogy csak ez és ez a módszer helyes. Én azt gondolom, úgyis minden út ugyanoda vezet, de ahány ember, annyiféle út van.
(#9-es vagyok)
Én vagyok #9-es, nem ő :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!