Hogyan meditáljak? Mik a folyamatok és főleg a legfőbb alapok?
Első lépés a koncentráció, és megtanulni kizárni a külvilágot.
Ülj le egy csendesebb helyen, lazítsd el a tested (ne úgy értsd, hogy összeesel), mert a hátad közben legyen egyenes, hogy ne görnyedj. A talpaid legyenek a földön.
Utána csukd be a szemed, és vegyél mély levegőt, majd fújd ki, mindezt egyre lassabban. Végig figyelj, és koncentrálj (ne erőlködve) valamely pontra, ez lehet ott, ahol beszívod a levegőt, ahol kifújod, ahol éppen a tüdődbe ér, szval bárhol a levegő útjában, és folyamatosan arra az egy pontra koncentrálj.
Közben amik felmerülnek gondolatok, azokat hagynod kell, hogy tovább álljanak, vagyis nézd meg őket, de ne foglalkozz velük, ne képzeld tovább a dolgot stb. Csak a légzésedre figyelj!
A másik dolog lesz a csend megteremtése, ami az előttem levő sorban írtak alapján fogsz tudni elérni.
unalmas lesz figyelmeztetlek.
1. légzésfigyelés. figyeled a légzésed. kb 5 másodperc gondolattalanság a cél.
2. figyelsz egy fényt amit te vetítetssz magadnak.
gyertya, nap, fénygömb, mindegy. ebből 15 perc egy etap.
lehet még ralaxálni is, de az nem meditáció.
Minden nap meditálsz, amikor alszol is. Az alvás maga egy tudattalan meditáció.
Az amit te szeretnél az az aktív meditáció, amikor teljes tudatában vagy annak, ami éppen zajlik benned és körülötted. Ennek is van két változata, egyik a passzív meditáció a másik az aktív meditáció.
A passzív az, amit előttem már említettek és általában ezt is hirdetik sok helyen, hiszen ezoterikus körökben eléggé népszerű.
Ellenben nem feltétlenül célravezető mindenki számára. A passzív meditáció lényege a befelé fordulás, az elcsendesedés. Ellenben maga a meditációs folyamat nem koncentráció, és teljesen rossz úton jár az, aki koncentráción keresztül akarja megközelíteni.
A meditáció az összpontosítás, ami nem egyenlő a koncentrációval. Az összpontosítás során igyekszem minél több dolgot egyszerre figyelni és érzékelni, hogy minden érzékelésnek én legyen a középpontja.
Akkor jó az összpontosítás, ha már minden érzékszervem által egyforma egyensúllyal érzékelem a körülöttem levő világot. Így nincs kiemelve egyetlen egy sem. Tehát, ha rezdül valami a levegőben, akkor annak a rezdülését érzékelem, de nem koncentrálok rá.
Ezen nagyon is éber állapotban aztán amikor megvan az egyensúly, akkor egész egyszerűen szembe fordulsz önmagaddal. Elkezded figyelni a figyelőt. Ezt hívjuk meditációnak.
---
Az aktív meditáció során valamilyen tevékenységet végez az ember. Ez lehet sport, vagy hobby. Általában azért az emberek többségének ez könnyebben megy. Ám itt is lényeges szempont, hogy összpontosítás legyen és ne koncentráció.
---
Az aktív meditációnak van egy változata, amit révülésnek hívnak. A révülés általában szertartásos tevékenység, így aktív, ugyanakkor vannak passzív elemei. A révülés célja általában azért más szokott lenni, de azért említem meg, mert ez is meditációs állapot. A révülés nem más, mint az éber lét és az álomvilág közötti rendkívül vékony határon való tartózkodás.
---
A lényeg, hogy ez nem fog egyik pillanatról a másikra menni. Nagyon hosszú folyamat megtanulni. Nyilván minél fiatalabb az ember annál könnyebb, de olyan 17-18 éves kor után már csak nehezedik a dolog.
---
Anonymus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!