Mennyire hisztek a horoszkópokban?
Bocsi a sok megjegyzésért :D de ha elolvastad a válaszaimat, majd akár ezt is elolvashatod, itt is beszélnek róla, hogyha pl azt írják hogy jövőhéten a bika beteg lesz természetesen nem lesz mindegyikre igaz, meg hasonló dolgok:
Jó de az hogy a naptól leégsz meg hogy van aki a telihold miatt nem tudaludni az más dolog. Azokra tudományos magyarázat van hogy miért. Nagyon mélyen nem vagyok benne ebben atémában de ugye logikus hogy a nap miatrt leégsz mert baromi nagy forróságot áraszt + UV sugárzás stb.
Értem én hogy hit kérdése és elfogadom hogy hisztek benne csak próbálom megérteni miért, de úgy nehéz ha kitérsz a kérdéseim elől. Azzalhogy nem válaszolsz rájuk csak azt sugallod hogy bizonytalan vagy abban amit hiszel mert nem tudod megmagyarázni. Amit meg sajnálok mert te tűnsz még a horoszkóp hívők közül az eddigi leg értelmesebbnek azok közül akikkel beszélgettem és reméltem hogy hátha te fel tudsz világosítani a hitetek alapjairől
Értem amit mondasz csak nem nem értem ez alapján hogy lehet hinni benne. Ha mondjuk 1000-ből 950-re igaz és 50-re nem akkor azt mondom oké, de mivel ez inkább fordítva van ezért szerintem egyértelmű hogy ez pusztán véletlen egybeesés, mivel 1000 emberből persze hogy valakire biztos igaz lesz.
Persze a matekban is vannak hibák de ott bizonyított tudományos szbályszerűségek vannak amik mindig ugyan úgy történnek. Tehát ha elhibázod azt hogy 2+2 mennyi az csak szimplán hamis lesz és kész. Na most amilyen hibázásról mibeszélünk az más, mivel mondjatja valaki hogy példál az összes nyilas hűséges, bátor, beszédes, kedves. 1000 emberből valamennyire biztos igaz lesz valamelyik, de ehhez akármennyi és akármilyen tulajdonságot felsorolunk ugyan ez lesz vele a helyzet. Sőt ezt nem csak a nyilasokkal de az összes többi 11 horoszkóppal el lehet játszani. Elmondhatod hogy pl. a nyilasok bátrak, és mondjuk 50%-ukra igaz, de ezt elmondhatod a vízöntőre, rákra, oroszlánra stb. is, és ott is hasonló arány lesz. És ez nem hibázás mert nem az van hogy 1000 emberre igaz vagy 1000 emberre nem igaz.
A másik meg hogy mondhatja az egyik ember hogy pl. a nyilasok beszédesek, közvetlenek, bátrak, magabiztosak, a másik ember meg mondhatja hogy félénkek, zárkózottak, csendesek, kevés az önbizalmuk. Ugye ez a 2 dolog teljesen ütközik egymással, mégis sok nyilasra igaz lesz az egyik és sok nyilasra igaz lesz a másik is, pedig teljesen ellentmond egymásnak a 2 állítás. Ebben a helyzetben például józan paraszti ésszel nem kéne kételkedni hogy lehet hogy ez mégsem úgy működik ahogy kéne?
Miért lenne nagyobb arányban igaz a nyilasokra mint a bikákra? Lehet hogy ha megkérdezel ugyan annyi bikát mint nyilast pont hogy a bikákra jobban jellemző lesz az adott dolog. De lehet hogy pont fordítva. Ez csupán attól függ hogy ki az az X mennyiségű bika és nyilas akit megkérdezel. Lehet hogy 100 nyilast megkérdezel és 50-re igaz lesz, aztán ha megkérdezel 100 nyilast akkor me egyikükre sem lesz. Ez a baj hogy nem lehet általánosítani hogy egyik horoszkópra jobban igaz mint a másikra mert ez teljesen véletlenszerű.
Hát ez csak azok körében elfogadott hogy a bolygók befolyásolják a személyiséget akik vakon hisznek. A világban ez többnyire nem elfogadott mivel nem bizonyítható a működése. bocsánmat hogy mindig a bizonyítással jövök de a világ így működik, arra lehet kijelenteni hogy igaz amire valós bizonyíték van. Ha a horoszkóp működne akkor valamilyen szabályszerűség alapján be lehetne bizonyítani legalább egy kis részét a dolognak, hogy tényleg úgy van. Nem pesszimista vagyok csak próbálom valósan és logikusan látni a dolgokat, ez nem pesszimizmus csak szimplán a józan ész és a logika ezt a hozzáállást diktálja. Sajnos nem lehet kimondani hogy van igazság a horoszkópban mert semmi sem utal erre. Jó rá lehet fogni hogy ha a horoszkóp alapján azt mondjuk hogy a nyilasok hűségesek és van olyan nyilas aki hűséges, akkor van benne igazság de remélem érzed hogy ezzel mi a probléma. És ha még igaz is lenne hogy többségében hűségesek, még azzal sem tudunk igazad adni annak hogy ez márpedig a horoszkóp miatt van.
A laposfölesek nem egy jó példa. Igen bizonyítgathatják neked hogy lapos a föld de nincs rá nekik sem semmi bizonyítékuk. Amit ők bizonyítékként kezelnek azok pedig csak az ő elmélkedéseik amiket semmi sem támaszt alá, csak ők kitalálták hogy az úgy van és kész, azért mert ők azt mondják. Hihetik ők hogy lapos a föld de attól még ez nem lesz így. És ezt onnan tudjuk hogy valaki egyszer bebizonytotta. Minden mai tudásunk a világról azért van meg sziládran és biztosan, mert bizonyítékok és tények támasztják alá. Régen az, hogy a föld gömb alakú volt szintén csak egy teória volt, ugyan úgy mint a gravitáció létezése és még sok minden más. És jogosan nem hitték el az emberek ezeket, mert csak feltételezések voltak. Logikusan be kellett bizonyítaniuk az elméleteiket és meg is tették, ezért tudjuk hogy a föld gömb alakú és hogy létezik olyan hogy gravitáció.
Persze hinni lehet dolgokban, eleinte az emberek is csak hittek benne hogy a föld gömb alakú, de volt okuk ezt feltételezni mert jelek utaltak rá és alapja volt ezáltal az elméleteiknek, ezért addig mentek ameddig be nem bizonyították, és ezek után lehetett kijelenteni hogy ez tényleg így van.
És ez az ésszerű gondlkodás mód. Gondolj bele milyen baromi nagy káosz lenne a világban ha mindenki vakul elhinne bármit és mindenki a hitei által élne. Nagyon lemaradottak lennénk mind emberileg, mind technológia szintén.
Az ha valaki pl. szellemekben hisz mint ahogy írtad az más téma. Nem lehet kimondani hogy léteznek mivel semmi sem támasztja alá ezt az állítást, viszont nem is lehet kimondani hogy nem léteznek mert nem tudhatjuk. A földön kívüli élettel ugyan ez a helyzet. Viszont a horoszkóp teljesen más kategória mert kismillió bizonyíték van arra hogy a horoszkóp nem valós. Persze lehet benne ettől még hinni, joga van hozzá bárkinek, viszont tisztában is kellene lennie az embereknek hogy nincs valóság alapja a dolognak
Nehéz felfognom hogy 1-2szemályestapasztalat alapján hogy tudod leszűrni azt hogy a horoszkóp működik, ez olyan mintha 5 barátomnak is a 2+2-re 5 jönne ki megoldásnak és elhinném hogy 2+2=5.
Nem ésszerűen és racionálisan kell gondolkozni? Konkrétan azt mondod ezzel hogyha értelmes ember módjára gondolkozok akkor nem működik ahoroszkóp? Mert ebben egyetértek veled viszont ezzel saját magadnak mondasz ellen.
"miért terjedt el ennyire ha semmi valóság alapja nincsen?" Hát azért mert baromi sok ilyen dolog van a világon. Az emberek ilyenek. Csakhogy friss példát mondjak ott vannak azok akik abban hisznek hogy az 5G rákot okoz meg terjeszti a koronavírust meg megöli az egysejtjeidet stb. Ezt is baromi sokan elhiszik mégsincs semmi valóság alapja. Vagy ott vannak nagyon sokan akik a jóslásban hisznek vagy a mágiában de ezeknek sincs alapja. És azért terjednek ezek a dolgok mert nagyon sok hiszékeny ember van aki nem kérdőjelez meg semmit csak vakon elfogad bármit amit az internet legutolsó sarkában olvas. Kipróbáltam többször is hogy itt egy nagyon hülye kérdésre még nagyobb lehetetlen hülyeséggel válaszoltam és kérdés nélkül elfogadják az emberek hogy igaz amit írok.
Az hogy Elon Musk ebben avirtuális valóságban hisz az megint más dolog mert ez olyan hogy nem lehet bizonyítani, de az ellenkezőjét sem lehet 100%-ra bizonyítani, csak úgy mint a szellem meg az űrlény témát.
Azt mondod biztos nem hasraütés szerűen találják ki az emberek a horoszkópot de akkor gondolj bele hogy mégis mi alapján mondják pl. azt egy nyilasra hogy hűséges típus? Megvizsgálják távcsővel hogy melyik bolygó hol áll decemberben ez még például rendben is van de ezután miből szűrik le ezeket a tulajdonságokat? Szerinted mi az ami egyértelműen megmondja hogy ezek a bolygó állások milyen tulajdonságra utalnak, és ki az az ember aki képes volt ezeket a tulajdonságokat leolvasni a bolygóállásból és még jobb kérdés hogy hogyan?
Oké értemsprptialitás meg hinni kell meg pozitívan kell hozzáállni de nem lehet mindenre amit nem tudsz megmagyarázni ezt rávágni mert ez nem magyaráz meg semmit
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!