Mit gondoltok arról hogy a legtöbb helyen nem a tiéd a borravaló pedig te vagy a pincér?
Már több helyen dolgoztam pincér ként , szinte sehol nem lehetett az enyém a borravaló. Szeretek jól dolgozni,és általában meghálálják. Most külföldön dolgozom, sokszor nagyobb borravalót kapok egy asztalnál 10 euró sem ritka amit a kezembe nyomnak hogy ez az tiéd.De ha elrakom, mivel nenlehet, akkor ez lopasnak minősül. Elegem van h naponta kapom a nagy jattokat a munkáért, és az nem lehet az enyém. Trükközni ritkán tudok mert ott a tulaj és a tulaj annya aki engem figyel.
Szerintetek meg kéne mondani a tulajnak egy 10 eurós jatnál (amikor a számla volt kB 65 euró) h ez igenis engem illet? Főleg h ma is egyedül dolgoztam pincér 6 órás esti műszakban és 14 eurót kaptam a vendegektol. Amit persze lekell adni mert ha nem, akkor megloptam az éttermet.
Szerintetek? Ne az én jattomon gazdagodjon már meg, ott van neki a profit a vendégek után.
Azt mondasz neki amir akarsz, ha a megállapodás az, hogy nem a tiéd akkor nem a tiéd.
Több helyen is dolgoztam, mindenütt más volt a szokás. Volt ahol a teljes borravaló az enyém volt, itt emellé 4 órás minimálbérre voltam bejelentve. Volt ahol felezni kellett a pultossal- evidens volt ez is, hiszen nélküle nehéz lenne jól dolgozni. Volt ahol mindenki a kozosbe tette a jattot es a honap vegen volt elosztva egyenloen az ossze dolgozo -belertve a takaritokat is- kozott. Mindegyiket ertettem, mind logikus volt és mindét elfogadtam.
2es Máltán vagyok. Itt kapom a nagy jattokat, néha 15 eurót össze szedek pár óra alatt és semmit nem látok belőle, lekell adni. Megfogom mondani a vendégeknek ha akarnak nekem jattot adni adják be a sarki kisbüfébe mert nem rakhatom el és figyelnek,este érte megyek.
Amerikában más a mentalitás, szoba szervizben én is 3-4 dollárokat szedtem össze óránként.
Ez fullra illegális a legtöbb országban. Ilyet egyetlen helyen tapasztaltam, amikor egy török étteremben dolgoztam, de ott annyira simlis volt a csávó hogy a konzerv levest kellett mint friss, házit felszolgálni és az arcába...nem voltam ott sokáig.
Én is külföldön vendéglátózom, kétféle rendszer van.
A klasszikus: minden pincér megtartja a saját borravalóját.
A team munkás: összes pincér mindent bedob a közösbe, és az alkalmazottak (nem, NEM a főnök/tulaj, értsd itt a szakácsokat, a koltélpincért, busboyt a baristát) is kapnak az egészből egy szeletet. Ez általában nagyobb helyeken van, pl hotelek, rendezvényes helyek, ahol az az egyszem pincér nem elég hogy összerakja az italokat, kivigyen mindent...
Szerintem dobbants, ezek mással is stiklizni fognak, pl kevesebb órát fizetnek ki, hazudnak az ételekről, kiderül hogy drogozik a fél konyha és menedzsment.
"Megfogom mondani a vendégeknek ha akarnak nekem jattot adni adják be a sarki kisbüfébe mert nem rakhatom el és figyelnek,este érte megyek."
A sarki kisbufes meg majd jól bemószerol és úgy vágnak ki mint a macskát xarni
#8: Ezt a műsort amúgyis imádom.:)
#6: Amerikában általában minimum 100 dollár a napi megkeresett borravaló, de vannak sokkal jobb esetek is. Az egyik ismerősöm például nyáron egy óceán part melletti étteremben pincér, ami hétvégén hajnali kettőig tele van. Na, hát ő néha egy este alatt több, mint 300 dolcsi jattot tesz zsebre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!