#55 #57
Lehet, hogy az 55-ös olyan dolgokra célzott ("műfehérje"), mint a szejtán, a tofu, növényi fehérjeporok és hasonlók. Sok vegán alapoz efféle fehérjeforrásokra, mert az étrendjéből nem tud elég fehérjét bevinni. Nem mindenki szereti a száraz hüvelyeseket, olajos magokat, vagy bírja ezek napi szintű fogyasztását. Ezek nélkül viszont több kiló növényt kellene megenni naponta, ami megint csak nem megy mindenkinek.
"Tényleg? Én még nem olvastam ilyet. Kérlek, bizonyítsd hiteles forrásokkal! Ennyi erővel bármi mást ideírhattál volna."
ja, oké.
ADA, CDA, BDA, stb.:
"This comprehensive meta-analysis reports a significant protective effect of a vegetarian diet versus the incidence and/or mortality from ischemic heart disease (-25%) and incidence from total cancer (-8%). Vegan diet conferred a significant reduced risk (-15%) of incidence from total cancer."
"In conclusion, a more plant-based and less animal-based diet may lower risk of insulin resistance, prediabetes and T2D. These findings strengthen recent dietary recommendations to adopt a more plant-based diet."
"Conclusion: This study showed that patients with moderate-to-severe RA, who switch to a very low-fat, vegan diet can experience significant reductions in RA symptoms"
"Our data show that the participants of the GVS had an above average healthy lifestyle and consumed a well-balanced diet with high nutrient densities"
A google úgy látom nem jó barátod.
Fel is adom, mert úgy sem olvasod el felét sem.
# 62
Én nem veszek be mindent, amit a neten olvasok, ettől függetlenül mindegyiknek utánanéztem. :)
www.bda.uk.com A Brit Dietetikusok Társaságának oldala, ezért nem nevezhető hiteles forrásnak az onnan származó hiszen nem függetlenek témakört illetően. Ha ez nem elég, akkor még ezenkívül a cikkeket semmilyen tudományos kutatással, (egyes esetekben még linkekkel) sem támasztják alá.
www.ncbi.nlm.nih.gov már komolyabb oldalnak néz ki (The National Center for Biotechnology Information)Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ. Ezt már sokkal hitelesebb, mint az előző, de ha jól értelmezem a szalagcímet, akkor a cukorbetegséggel kapcsolatos vizsgálódások és kutatásokról írnak. Nem könnyű a szövege, ha lesz időm, akkor ígérem, elolvasom. Így látatlanba nem támadom.
A libertpub szintén egy remek oldal, de itt is csak a szalagcímet olvasva, szintén valamilyen betegségben szenvedő embereknél vizsgálódtak, ennek is majd utánanézek.
A Nature weboldal egy brit természettudományos szakfolyóirat-család szintén megbízható portál.
A cikk szerint egy tanulmányt folytattak, melynek eredményét közölték, miszerint, idézem:
"A kedvező vitamin- és ásványi bevitel elérése érdekében a vegánoknak figyelembe kell venniük a riboflavint, a kobalamint, a kalciumot és a jódot tartalmazó kiegészítőket. A teljes energia és fehérje bevitelét szintén javítani kell."
(Hozzáteszem, csak a conclusion részt, vagyis a következtetést néztem meg)
Ez a kutatás viszont nem a vegán étkezés előnyeiről és jótékony hatásait bizonyítja, hanem felhívja a figyelmet arra, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat pótolni kell valahogy!
Amúgy kicsit félreértettél, én nem azt állítom, hogy egyáltalán nincs igazad, csupán azt nem szeretem, amikor a témában elfogult -néha újságírók- cikkeire hivatkoznak. Egy bloggot, weboldalt én is létre tudok hozni és a kutya nem fogja ellenőrizni, hogy az írásaimat, bármit írhatok.
Én igenis veszem a fáradságot és utánanézek annak, ami érdekel és ezt másoktól is elvárom.
Gyanítom, hogy a többi tanulmány sem egyértelműen a vegán étkezést isteníti. (jó, oké még nem olvastam el, szóval tévedhetek is)
"www.bda.uk.com A Brit Dietetikusok Társaságának oldala, ezért nem nevezhető hiteles forrásnak az onnan származó hiszen nem függetlenek témakört illetően."
Értem, tehát a dietetikusok - olyan szakemberek, akik a táplálkozástudomány szakértői - véleménye számodra nem szakértő vélemény a dietetika/táplálkozástudomány kérdésében.
Most nem tudom eldönteni, hogy sírjak-e vagy nevessek.
"de ha jól értelmezem a szalagcímet, akkor a cukorbetegséggel kapcsolatos vizsgálódások és kutatásokról írnak. Nem könnyű a szövege, ha lesz időm, akkor ígérem, elolvasom. Így látatlanba nem támadom."
Igen, ez egy tanulmány arról, hogy a vegán életmód milyen pozitív hatással van a cukorbetegségre.
"A libertpub szintén egy remek oldal, de itt is csak a szalagcímet olvasva, szintén valamilyen betegségben szenvedő embereknél vizsgálódtak, ennek is majd utánanézek."
Igen, ez a tanulmány arról szól, hogy milyen pozitív hatásai vannak a vegán életmódnak a reumatoid arthitisz betegségre vonatkoztatva.
Szándékosan linkeltem több betegséggel kapcsolatos kutatást is, melyből egyértelműen látható, hogy a vegán életmód több súlyos vagy civilizációs betegségnél is jelentősen javítja az eredményeket.
"Gyanítom, hogy a többi tanulmány sem egyértelműen a vegán étkezést isteníti. (jó, oké még nem olvastam el, szóval tévedhetek is)"
Nem, de nem is ez volt a célom. Mint említettem, csak néhány tanulmányt linkeltem az életformával kapcsolatban. Teszem hozzá, hogy több oldalon, ha nincs előfizetésed nem férsz hozzá az egész tanulmányhoz, csak a kivonathoz, de az már nem az én gondom.
Egyébként is elég hülye kifejezés ez, hogy isteníti. Senki sem istenít semmit, csupán 2018-ban ideje lenne elfogadni azt a tényt, hogy egy teljeskörű vegán étrendnek a mindenevővel szemben számos előnye van, ahogy azt számtalan kutatás vagy dietetikai szervezet is megerősítette már. Többet senki nem állított.
"A vegán étrend előnyeit megtudom erősíteni. Mióta vegán lettem, megszűnt a refluxom és a magas vérnyomásom is normális lett. Fél éve vagyok vegán, hátrányt idáig nem tapasztaltam. Mindenkinek csak ajánlani tudom :)"
Ez volt az első normális, értelmes megnyilatkozásod.
Az emberek azért estek a torkodnak, mert a kérdésed enyhén szólva is provokatív. Gondolj bele kicsit másképp! Mit szólnál hozzá, ha valaki azt kérdezné: Mikor lesz mindenki húsevő végre? Mikor lesz mindenki meleg végre? stb. stb. Ugye, hogy milyen felháborító annak, aki nem az? Ezért akadtak ki rád annyian. Rendben van, hogy te az vagy és biztos az étrend is segített abban, hogy egészségesebb legyél. Ettől függetlenül nem lehet ezt általánosítani. Nem minden vérnyomásproblémás emberen segítene a veganizmus, holott te nyilvánvalóan ebben hiszel ami nem baj, csak fogadd el, hogy nem biztos, hogy igazad van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!