Várom az új neveket, jöjjön, akinek van fantáziája! "Növényi sajt", "gabonakolbász", "növényi tejföl", "vegán tejföl"? Vegánok, vegák, mindenevők, paleósok, mindenki! Szerintetek is új neveket kellene kitalálnunk például ezeknek az ételeknek?
Például ugye óriási az ellentmondás van a "növényi" és a "tejföl" szavak között.
Teljesen jónak tartom a vegán étkezést, de szerintem optimális volna, ha egy VEGÁN ételnek nem lenne az a megnevezése, hogy TEJföl. Értem én, hogy így találja meg a kereső, de talán lehetne úgy nevezni: vegán tejföl-helyettesítő, vagy kitalálni valami találó elnevezést! Ehhez kérem az ötleteiteket!
(Így is megtalálná a kereső, nem?)
Sok helyen látom, hogy használják ezeket az idejétmúlt kifejezéseket, de ezek attól még nem leszek helyesek. Az ésszerűség és a logika keretein belül kéne maradnunk.
(Egyéb fogalomzavarok még: műanyag fakanál, műanyag virágcserép, gabonakolbász, növényi sajt - csak, hogy mindenkinek egyértelmű legyen a logikai "bukfenc", ellentmondás.)
Mézes puszedli, amiben nincs méz, az nem mézes...
Jöhetnek az új nevek!
Köszi! :-)
Hmmm.... A kolbász, fasírt és társai nekem még rendben vannak, mert ilyen fűszeres cuccot jelentenek, amik hozzák az adott étel hangulatát, s valahogy nevezni kell őket, ezek pedig leírják, hogy legalább hogy néz ki s nagyjából hogy van fűszerezve a szerencsétlen. Sok új szó sose honosodna meg, főleg azok körében nem, akik nem eszik, nem értenék, miről beszél az ember. De amúgy megértelek, főleg a többi esetben. De azokra se tudok jobb szót, a legtöbb esetben :( A növényi habot sose nevezném tejszínnek, ahogy a kakaós bevonót sem csokinak (de a saját, kakaóvaj nélküli akciómat lecsokizom, mert az nekem teljesen hozza a csoki szerepkört s valahogy hívnom kell), de a tej eddig is szerepelt növényi esetekben is, bizonyos növények tejnedveként. A kutyatejnek még a fajnevében is benne van. Úgyhogy a tejet tekinthetjük általánosabban, csak éppen a gyakori felhasználás miatt a tehéntej lett a "tej". De félrevezető tud lenni, az tény. Sajna nem tudom, mi lenne a jó megoldás. (De hogy a kókusztejem sokkal tejebb, mint a bolti zsírszegény löttyök, azt határozottan gondolom...)
Amíg elérakják, hogy miből van, addig még elviselem az ilyesmit, hisz egyértelmű, miről van szó. Sokkal aljasabb dolognak tartom az élelmiszeripari hulladékok fölnek nevezését, hiába nem írják, hogy tej, elég, hogy léteznek és csomagolásukban tejfölhöz hasonlatosak...
De mondjuk a gabonakolbász létjogosultságát sem ismerem el, szerintem az rettenetes dolog. Sok dologban toleráns vagyok, ebben nehéz.
Többnyire az dönt nálam az elnevezésekben, hogy hozza-e a szerepkört. A köleskörözött vagy a kesutejföl nekem teljesen bevált ételek, de a mandulából készült fűszeres golyót nem tudom sajnak nevezni, annyira nem hasonlít hozzá :D Igaz, a szappanszagú ipari hulladék sajtutánzatokat sem (itt most ilyen 2000 ft/kg-os dolgokat értek, pl. a párom által nemrég hozott "Pannóniát". nem tudom, miből csinálták, de az nem sajt).
Az a baj, hogy így nem találná meg a kereső.
Szójakrémként lehetne árulni a vegán tejfölt, de ha egy vegán tejfölös ételt akar csinálni akkor nem így fog rákeresni.Egyedüli ilyen, amiről tudok az a "vegán-vaj" -margarin.
Nincs ezekkel a kifejezésekkel semmi gond. Azért nincs fogalmi zavar, mert az a lényege a vegán tejfölnek, hogy TEJFÖL íz, állag utánzat. Ez kb olyan, mintha csinálna egy banda egy paródiát például a Paradise City-ről, és a címe nem sejtetné, hogy minek is az utánzata. Szerintem.
Úgy tudom van valami szabályzat, ami alapján az ilyen ál termékek nem használhatják a valódi termék nevét.
(pl. ahhoz, hogy a virsli nevet feltüntethessék bizonyos % húst kell, hogy tartalmazzon, ha ennek nem felel meg a termék, akkor jönnek a füstli meg hasonló elnevezések)
Tehát ilyen nevű terméket, hogy vegán tejföl nem is lenne szabad feltüntetni.
Nem az a baj,hogy a kereső nem találja, az a baj, hogy így írja elő a rendelet és az élelmiszerkönyv.
Talán majd egyszer.
Sziasztok! Köszi, hogy írtatok. Előfordulhat, hogy egy kicsit félreértették néhányan a kérdésemet. Nekem semmi bajom nincs azokkal a termékekkel, amelyekre a kérdésem vonatkozik. Egyszerűen az elnevezésüket nem tartom helyesnek, pontosnak, logikusnak.
Teljesen megértem, ha - különböző okok miatt - nem fogyasztanak, fogyaszthatnak emberek állati eredetű termékeket, tejet, tejtermékeket, húst, tojást, mézet, bármit: vannak, akik állatbarátok, mások a karma miatt, vallásukból kifolyólag, hitük szerint, sokak pedig ételintolerancia, allergia okán, többen egészségükre (vagy betegségükre) tekintettel.
Szerintem a felsoroltak közül vannak néhányan, akiknek nem fontos az, SŐT, szükséges lenne az, hogy ne állatból készült termékek nevére utaljon annak az ételnek a neve, amelyet elfogyasztanak, hiszen sokan azért vegák vagy vegánok, mert állatbarátok, az állatok tisztelői.
Szerintem egyszerű lenne új, értelmes neveket elterjeszteni. Egyrészt csak NÉHÁNY termékcsoportról van szó, másrészt mindig is így alakult a nyelv.
#3. hozzászólónak: :-) ezek nem "ál" termékek. :-)
Tudom, hogy mire gondolsz, például arra, amikor az eredetileg hústermékből a gyártók kihagyják a hús egy részét és szójával helyettesítik azt vagy állagnövelőkkel, illetve minden olyan esetre, amikor a szükséges alapanyagokat meg akarja spórolni a költséghatékonyság miatt a gyártó, ezért teletömi azt adalékanyagokkal, ízfokozókkal, mesterséges aromákkal, állományjavítóval és ki tudja, hogy még mivel, mikkel - így a termékek minőségén nagyon rontanak.
Értem ezt a problémát és megértem azt, hogy ez is gond, de a kérdésem nem erre vonatkozott.
Az általam felsorolt termékeket általában olyan emberek fogyasztják, akik az állati eredetű termékeket kizárták az étrendjükből különböző okok miatt. (Az élelmiszeripar ezt kihasználva még a nagyon olcsón előállítható termékeket is hihetetlenül drágán kezdte el árusítani. Lásd például szója feltétek, hiszen szójából van és sok helyen drágább, mint a húsok, vagy "rizstej", ami kb. rizs vízzel! Nagy része víz. Árai pedig: [link]
Itt egy "rizstej": "Összetevői: hegyi forrásvíz**, olasz rizs* (17%), hidegen sajtolt napraforgó* és pórsáfrány olaj*, tengeri só.")
Tudom, el lehet készíteni otthon is, ha valaki szeretné, de ezt csak azért írtam le, hogy érzékelhető legyen a különbség, azaz itt nem arról van szó, hogy a gyártók ki akarják spórolni pl. a húst vagy a tejet a termékekből, hanem erre a termékcsoportra valóban van igény sokak részéről.
A "vegán tejföl" kifejezést a neten találtam, nem terméken a boltban. Szerintem teljesen jó az ötlet, nekem csak a név sántít.
#1. hozzászólónak:
A tej elnevezés a mandulatej, rizstej, szójatej, zabtej esetében szerintem nem vehető egy kalap alá a kutyatejjel, hiszen a kutyatejben valóban ott van a "tejszerű" anyag, de a gabonákban, hüvelyesekben nincs. Ezek, például a rizs, egyszerűen őrölve van, majd azt felhígítják vízzel! Tehát ez alapból nincs meg így a növényben, mint például a kutyatejben, vagy a kókuszban (kókusztej). A kutyatej és a kókusztej az oké.
De gondoljunk bele abba, hogy mondjuk fogja otthon az ember a lisztet, felhígítja vízzel - erre normál esetben szerintem nem mondja azt, hogy az tej... (!)
#4. hozzászólónak: Írtad: "így írja elő a rendelet és az élelmiszerkönyv". Ezt nem tudtam. Segítenél nekem abban, hogy hol, hogyan tudok ennek utánanézni? Köszi, ha megírod!
Azóta már láttam, hogy megpróbálták néhány helyen máshogy nevezni ezeket a termékeket.
Például:
szója+parizer=burizer
szója+joghurt=sojagurt [link]
(Azt hiszem, hogy ebben van "joghurtkultúra", így ennek még annyira nem is sántít a neve, de azért...)
Régen volt olyan, hogy szójavirsli, most Szója partner páros.
A fasírtpor az maradt fasírtpor.
És itt a növényi "sajtok":
(Ezen a linken a feltüntetett áraknál azért látható, hogy nem olcsók.)
Itt vannak próbálkozások: [link]
Szója ital, desszert, dresszing, habkrém, stb.
#2. hozzászólónak:
A kereső szerintem meg tudná találni ezeket a termékeket, recepteket, ha odaírja az ember/weboldal készítő a keresőszavak közé azt is, hogy vegán sajt-helyettesítő vagy sajtpótló, mert akkor szerepel a vegán és a sajt (vagy bármi, pl: tejföl) is a megadott szavak között.
Néhány fogalmat bepötyögtem.
Tej: 1. Az újszülöttek, fiatal ivadékok táplálására az anya(állat) emlőiben képződő fehér folyadék. Tehéntej mint emberi táplálék. 2. Növények tejnedve. 3. Halak ivari váladéka.
Tejföl: Alvadó tej színén összegyűlő, sűrűn folyós, zsíros tejtermék.
Joghurt: Bizonyos baktériumokkal mesterségesen savanyított, aludttejszerű tejtermék.
Sajt: Szilárd (lyukacsos) tejtermék.
Kutyatej: 1. Növ. Zöldessárga ernyős virágzatú, tejszerű nedvet tartalmazó (gyom)növény (Euphorbia).
Kolbász: Bélbe vagy műanyag burokba töltött, fűszerezett darált hús, amelyet sülve, főve v. nyersen (füstölve) fogyasztanak.
Kolbászáru: Kolbász és hasonlóképpen készített egyéb hentesáru.
Kolbászhús: Kolbásznak való színhús.
Parizer/párizsi: Fiatal marhának péppé zúzott húsából készült, vastag bélbe töltött húsipari termék.
Fasírt: Vagdalt hús.
Virsli: Péppé őrölt marhahúsból készült, főzve fogyasztott, vékony kolbászforma húsáru.
Kókusztej: A kókuszdió belsejében levő, tápláló, édes, tejszerű folyadék.
Ez nagy kedvencem:
Szóval, tényleg írjatok, ha valamilyen ötletes név eszetekbe jut a fenti termékekre vonatkozóan! Eljött az ideje az új szavak kialakításának, hiszen új termékek, fogalmak alakultak ki.
Lehet, hogy tévedek, de akkor valaki magyarázza el nekem értelmesen azt, hogy miben. Köszi!
Mellesleg a tejföl helyett növény esetében mondjuk a nedvfölt vagy növényfölt tudnám elképzelni.
A gabonás kolbászra esetleg a garúd (gabona+rúd)..
De egyébként abból indultak ki az ilyen neveknél,hogy növényi tejföl,hogy mit helyettesít. Szóval szerintem annyira nem vészes,de meg lehet közelíteni más oldalról is. Hogy mire hasonlít, hogyan készül stb.. és azokat a szavakat beépíteni.
Igen, igen! Pontosan ilyesmikre gondoltam! Nagyon jók, amiket írtál! Köszi! :-)
(Ilyen volt a burizer és a szójagurt is.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!