Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegetáriánusok! Tudtátok,...

Vegetáriánusok! Tudtátok, hogy a növények is éreznek fájdalmat?

Figyelt kérdés
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a növények is rendelkeznek az állatokéhoz vagy az emberéhez hasonló fájdalomérző mechanizmusokkal. Ha azért nem fogyasztunk húst, hogy ne okozzunk fájdalmat az állatoknak és ne sértsük meg jogaikat, mit fogyasszunk, ha a növények is éreznek fájdalmat? Nekik talán nincsenek olyan jogaik, mint az állatoknak? Mit fogyasszunk, ha sem állatokat, sem növényeket nem ehetünk?

2017. máj. 28. 13:33
1 2 3 4 5
 11/41 anonim válasza:
39%
Nekem is mesélt erről a biosztanárom még gimiben, hogy végeztek ilyen jellegű kísérleteket. A kísérlet úgy zajlott, hogy valamelyik növénynek pl. esti mesét olvastak, simogatták, nagyon jól gondozták másik növényt meg tépkedték, bántották folyamatosan, és az a végén már "remegett" ha a bántó személy belépett a szobába, még az embereket is meg tudják különböztetni egymástól, érzékelik ha más van a szobában.
2017. máj. 28. 14:55
 12/41 anonim ***** válasza:
32%

A kérdésfelvetés abból a prekoncepcióból indul ki, hogy minden vegetáriánus az állatok fájdalmának elkerülése miatt az. De ez téves feltevés.

Egyrészt vannak húsevők, akik úgy vágják le az állatokat, hogy ne okozzanak szenvedést, ezt hívják kóser vágásnak. Másrészt a vegetáriánusok nagy része épp az állatvilág betegségei, és a tartási és vágási technológia kegyetlensége és profitorientáltsága miatt az, melynek következtében a húsáruk méreganyagtartalma igen magas, és emiatt egészségtelen annak fogyasztása, nem pedig mert alapból egészségtelen minden húsáru.

A növények képesek sok mindent érzékelni, de ettől még az érzékelésük nem fájdalomérzet.

2017. máj. 28. 14:55
 13/41 anonim ***** válasza:
58%
Szóval ha megmetszem a fát az is fáj neki?Ha igen, akkor nem metszem meg többet, nem akarok fájdalmat okozni neki. Meg parlagfüvet sem irtok, se más gyomnövényt. Hisz nekik is joguk van élni.
2017. máj. 28. 15:02
 14/41 anonim ***** válasza:
73%

Első vagyok

Köszönöm szépen elég jó vagyok biológiából, bikémből és társaiból, lévén tavaly doktoráltam. Csak tudom miről beszélek. Hiába képződik inger, hiába van fájdalomérző receptor, ha egyszer nem tudja felfogni a növény!

2017. máj. 28. 15:30
 15/41 anonim ***** válasza:
45%

Ez télle gigaz, bene volt a kékemberes műsorba, mikor a helikoptert lötték nyilal, mer leplombázták afát!!!

És ök sose hazudnak, mer indiánok, és amerikai let a polgármesterük, szóval biztos igaz!!!

Én is csak követ eszek azotától!!!

Lebegös követ, meraz nemüli mega gyomrom.

2017. máj. 28. 15:56
 16/41 anonim válasza:
33%
#11-es vagyok: Aki lepontozott, megírná hogy miért?
2017. máj. 28. 16:10
 17/41 anonim ***** válasza:
80%

Ma füvet nyírtam. Sokezer növényt metéltem ketté egy brutális eszközzel. Innentől nem tudom, miért kéne éhenhalnom. Bár nem vagyok vega, de az állatok jogai fontosak számomra, akármilyen húst nem eszem, azt is minimális mennyiségben. Nekem nem úgy működik, hogy ha már empatikus vagyok egy disznóval, akkor a répával is.

MINDENKI meghúzza valahol a határt. Te, kérdező, bizonyára nem eszel embert, ha egy mód van rá.

Sokaknál ez a vonal az állatok és a növények között van, nekem a tartási mód is bekavar, néhány állat kis mennyiségben átfér, de valóban akadnak szent őrültek, akik nem bántanak növényt sem, csak a leeső termést eszik (az nem egészséges, legjobb meggyőződésem és tudásom szerint).

Az éhhalál számomra nem opció, sőt, sok egyéb sem, sokkal fontosabb vagyok magam számára, mint a növények, sőt az állatok. Amit viszonylag kényelmesen meg tudok tenni, azt megteszem, de bármilyen fura, nem teszem pokollá az éhhalálig eltelő életemet a vegaellenesek fenti okos kis felvetése miatt. Folyton előhozzák, hogy ha állatot nem eszünk, ne együnk növényt sem. Nem tudom, miért nem világos, hogy az ember nem akar meghalni, de nem tartja ekvivalensnek a növények s az állatok szenvedéseit.

Amúgy a növény legalább földben, szabad ég alatt él, már amelyik, de sokuk. A legtöbb használlat megvan vegetálva is, úgy tudom, a birka az, amit muszáj legeltetni. A halál elég természetes dolog, pusztulás szükséges ahhoz, hogy fennmaradjunk, ha már kicsit is fejlettebb állatnak születtünk, ami nem tud ásványi anyagokon élni.

Hogy mi van a halál előtt, engem ez foglalkoztat, ha az ételemről van szó.

Állatokat pedig akkor is ölünk, ha fényből élünk. Csak mert jobbára apró gerinctelenek, állatok azok is, max. nincs agyuk és a csuda tudja, melyek mit éreznek. A szivacsok semmit, de fölötte... Passz. Bevallom, ezen keveset gondolkodom s nem gyónok meg, ha a számba repül egy muslica (motorozáskor nagyobbakat is elkap az ember).

Nem tudjuk nem bántani a többi élőlényt. De jó törekedni rá, hogy ne irtsunk ki túl sok fajt, ne kínozzunk állatokat, főleg fejlettebbeket ne, ne kínozzunk fákat, ésatöbbi. Az élet azért nem állhat meg, enni kell. Márpedig ha növényt eszünk, sokkal kevesebb élőlény pusztul el azért, hogy együnk.

2017. máj. 28. 17:00
 18/41 anonim ***** válasza:
83%
Akkor tehát nincs szükség arra, hogy végiggondoljuk, milyen következményei vannak a nagyipari állattenyésztésnek, hisz mindenképp fájdalmat okozunk? Irtsuk tovább az erdőket, a helyükön termesszünk állati takarmányt, hogy az egyre növekvő emberpopulációt állati termékekkel etessük? Ne is gondolkodjunk azon, hogy melyik lenne a kedvezőbb az egész ökoszisztémára nézve, úgyis mindegy alapon? (Arra már nem térek ki, hogy ragadozó ösztönnel rendelkező emberrel még nem találkoztam, talán majd egyszer...)
2017. máj. 28. 17:05
 19/41 anonim ***** válasza:
79%

A veganizmus alapja, hogy minél kevesebb fájdalmat okozzunk a világnak, minél kisebb legyen a karmikus lábnyomunk.

Mivel heterortóf élőlények vagyunk, muszály szerves anyagokat ennünk.

Ennek pedig a legkisebb karmikus bűnnel elkövethető módja, ha a tápláléklánc alját, a növényeket fogyasztjuk... így is gyílkolunk igen, ez kikerülhetetlen, de nem tudattal rendelkező hozzánk hasonló lényeket.

2017. máj. 29. 07:18
 20/41 anonim ***** válasza:
72%
Muszáj :D bocsánat :D
2017. máj. 29. 07:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!