VEGÁN életmód. Mi a véleményetek? Érvek, ellenérvek érdekelnek. Kinek hogy tolerálja a szervezete. Mert az enyém nehezen. Mit csinálhatok rosszul?
Vegán sportoló vagyok, (8 éve vegán, előtte 4 évig vegetáriánus voltam), soha semmi gondom nem volt a vegán étrendemmel. Eszel eleget?
A vegánság amúgy nem egy sznob, drága dolog. Nekem havi 30-60.000ft-ből jön ki a kajám, de én napi 3000+ kalóriát fogyasztok.
Ha van konkrét kérdésed, nyugodtan írj rám
én is vegan, én is sportolok, és a havi kajám 25-30.
szintén 3000+kcallal. Többet nem engedhetek meg magamnak ez néha a változatosság rovására meg, de semmiképpen a minőségére.
Rizs, köles, quinoa, kukorica, búzafélék stb stb krumpli, gyümölcsök... rengeteg szénhidrátot be lehet vinni és be is kell...
Ha nincs energiád az azért van mert kevés a szénhidrát... olvasd el a 80 10 10 című könyvet... kb az a veganság fegyencedzése :D tele van orbitális baromságokkal de sok hasznos dolgot is lehet belőle tanulni... betartani meg nem feltétlenül kell főleg a fehérje részt ha sportol az ember...
Régen el se tudtam képzelni, hogy ennyi szénhidrátot meg lehet enni hízás nélkül... a szénhidrát nem hizlal...
Remélem, nem ismétlem magam.
Ahogy már írták, rengeteg szénhidrátot be tudsz vinni. Nekem speciel a kedvenc szénhidrátom a zöldség, én csak abból többszáz grammot összehozok, ha kell, s növényi időszakban pont hogy automatikusan megszalad a szénhidrát, érthető okokból, mindez persze cukor és liszt nélkül, de gabona sem kell hozzá. Nekem az volt nehéz, hogy nagyon lecsökkentsem a szénhidrátbevitelt (pedig nem is voltam vegán, úgy szinte reménytelen lett volna, mindenesetre iszonyúan nehéz), de sok szénhidráttal roppant enervált és éhes vagyok (és esélyem sincs fogyni, mert sokkal többet eszem, de így sem lakom jól eléggé), kevéssel sokkal energikusabb. Sokan vannak ezzel így.
Természetesen ennek a fordítottja is igen gyakran előfordul. Ezért is láthatjuk, hogy van, aki szénhidrátra alapozza az energiabevitelét s van, aki zsírra (bár ez sokkal ritkább, mert eltér a hagyományos életmódtól). Nem mindenkinek ugyanaz a jó.
S mindkét csoportban vannak emberek, akik előadják, hogy az ő kedves makrotápanyaguktól nem lehet hízni, fogyni annál inkább. Ez persze nem igaz, az energiamegmaradás törvénye makacs dolog.
Hormonálisan a zsír a jobb, laktatóság szempontjából is általában az, de ez egyénfüggő, térfogatra viszont a szénhidrátok állnak jobban (bár ez nem mindenkinek számít) s persze szénhidrátosan lehet könnyebben enni a világban, ha nem magunknak főzünk. De a legjobb, ha mindenki azt választja, ami jó neki.
A sok hülye ember azért retteg a szénhidrátoktól, mert a média ezt mondogatja már 1-2 éve, + ha valaki egyik napról a másikra nem eszik szénhidrátot, és rááll a mérlegre, akkor 0.5-1.5kg-val kevesebbet mutat a mérleg. Ilyenkor a hülyék nagyon megörülnek a ch szegény fogyásnak, és eszik a jó zsíros étrendjüket. (általában)
Számomra nagyon fontos a sport, napi 5-600g szénhidrátot szoktam fogyasztani, versenyek előtt még többet. A szénhidrátok látják el az agyat energiával, persze ha abból nincs sok, akkor a zsírral, fehérjével is beéri a szervezeted, de ez nyílván nem lesz olyan jó, mert ez nem természetes.
Én azt javasolnám, hogy próbálj egy teljes értékű növényi étrendet követni, ami 70-80% szénhidrátból, 10-15% fehérjéből, és 5-10% zsírból áll. Persze ezt nem kell hajszál pontosan tartanod, de ha energetikus akarsz lenni, próbáld ki. Az első 1 héten akár követheted is, hogy ez az arány kb miből jön össze, erre egy megbízható oldal pl a Cronometer. (sporolóként nekem elég a napi energiaigényem 15%-át fehérjéből bevinni, mégis gyorsan tudok izmot felszedni. Egy átlag embernek a 10% is tökéletes, ne ess pánikba, ha mások azt mondják, hogy minél több fehérjét és zsírt kell enned, hiszen láthatod te is, hogy ez nem jött be...)
Fontos, hogy ne félj semmilyen ételtől, ne gondolj rájuk úgy, mintha egy bizonyos étel(csoport) miatt lennél fáradékony. (pl a ch szegény diétázók többsége kövér, rettegnek a ch-k természetes, nem feldolgozott formáitól is...)
5 évvel ezelőtt 120kg voltam, akkor találtam ide a sport mozgás rovatba, ott kaptam segítséget de mivel kevés pénzből kellett akkor is gazdálkodni így 500gramm csirkemellet, 200gramm rizst, és halolaj kapszulát, ja meg brokkolit ettem minden nap...
7 hónap alatt lefogytam 90kg-ra, de akkor már nem volt gusztusom a csirkemellhez(azóta sincs)... gondoltam tartok egy kis szünetet... akkor kaptam észbe, mikor 110kg lettem...
Akkor megint nekiálltam 100 ig lefogytam aztán feladtam...
Aztán visszahíztam 120kg-ra... akkor lett jobb melóm, újra nekiálltan a szálkásító diétának de most úgy, hogy változatosabban ettem... sportoltam... de olyan 90kg környékén megrekedt a súlyom és hiába csökkentettem a szénhidrátot tovább az nem súlycsökkenéshez vezetett, hanem lehangoltabb lettem, lassabb, fáradtabb..
Akkor ismerkedtem meg egy vegan-al... eleinte hülyének hittem, hiszen már elvakultan hittem a testépítős dogmákban, hogy magas fehérje kell, alacsony ch-val...
De egyszerűen láttam miket eszik minden nap, milyen mennyiségben, gondoltam adok neki egy esélyt...
2 éve mikor nekiálltam a 100%vegan étrendnek 100kg voltam, lefogytam vele 75re, most 85 vagyok, de ehhez 3500-4000kcalt beviszek, javarészt szénhidrátból, minimális zsír, és kb 100-110gramm fehérje naponta...
+nem figyelek arra, hogy miből viszem be a fehérjét, nem figyelek amino profilokra meg ilyen hülyeségekre és fejlődök... mindezt úgy, hogy a testzsírom nem megy 15-17%fölé...
Nem, a normál ch szegény fogyózók eléggé kerülik a zsírt. Nagyon kevesen alapoznak zsírra. Inkább a testépítésben találkozom olyanokkal, nem hiszem, hogy kövérek, szálkásításra amúgyis igen remek a zsíros, szénhidrátszegény étrend. Annak, akinek ez passzol, persze.
A testnek teljesen természetes dolog kevés ch mellett élni :D Hogyne lenne természetes? Ha a test alkalmazkodik valamihez, abban mi nem természetes?
Cukrot nyomni két pofára, az nem természetes. Nem a gyümölcsökről beszélek, bár gyümölcsevők sem vagyunk már, mint az őseink s a nemesített gyümölcsök eleve cukrosabbak, mint az átlagos vad gyümölcs, hanem az átlagember által fogyasztott betegesen sok répacukorra és hasonlókra. Bár a sok gyümölcs is elég problémás sokunknak, s a sok keményítő is egyszerű cukorra bomlik. De ettől még nem gond a rengeteg sem, ha elhasználja az ember. Hallottam már 1000 grammos szénhidrátigényről is, emlegetem is néha, hogy az is teljesen rendben van, ha az embernek annyi kell.
De az alacsony értékkel sincs semmi gond, ha az adott ember bírja. A testnek nem kell élelmi szénhidrát, mivel a cukor túl fontos számára, muszáj megoldania, hogy 1 nap böjt után ne álljon be az agyhalál. Pont a cukor fontossága miatti evolúciós megoldás miatt nem muszáj ennünk sem egyszerű, sem összetett cukrot ahhoz, hogy életben maradjunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!