Szeretnék áttérni vegán étrendre. Tippek?
Ahogy az első írja, nem ügy rendelni webről, de persze teljesen normális vega ételek is vannak... Kismillió. Főzz normál hozzávalókból, így is lehet változatosság, nem kell feltétlenül vegán műsajt meg agar-agar meg tudom is én, mi.
Amikor növényi napokat tartottam, akkor is zöldséget, gyümölcsöt, némi gabonát, olajos magvat ettem s amennyire tudom, elég tápanyagdúsan oldottam meg, flancos izékkel se lett volna jobb. Illetve volt flancos izém, tökmagliszt formájában, besegített a fehérjebevitelbe és amúgyis poénos és hasznos tud lenni. De anélkül is megoldható lett volna, csak szálkásításkor nekem jól jön kiegészítésnek.
Receptek? De hát egy csomó vegán ételt ismer mindenki, nem?
Paprikás krumpli (szerintem a húsféle csak elrontja, mindenesetre nem kell bele), lecsó, sült zöldségek, zöldséges rizs, zöldséges tészta, olívás és fokhagymás tészta, zöldséges vegán palacsinta (a hajdinaliszt csodákra képes, összeáll tőle az egész. másmilyen is létezik, de az nekem sosem sikerült, hajdinával pedig igen. én ugyan nem nevezem palacsintának, de megtölthető és összecsavarható és finom)... Ma már tele van vegán blogokkal a Net, akár habcsókot is lehet kreálni csicseriborsó levéből... :D
A nyersvegán konyhában is remek ételek vannak. A zöldségkeverékekre szeretek szójaszószt önteni és lenet, diót szórni, szerintem remek étel, amiven a zsenge zöldborsó viszi a prímet.
Zöldségcurry, zöldségfasírtok, főzelékek, krumplis ételek... Számtalan lehetőség van.
Az egyik kedves édességem mazsola és olajos mag kb. fele-fele arányban (de ahogy összeáll), mindkét cucc darálva, amit bizonyára nem akármelyik daráló old meg, az enyém igen.
Gofrit is lehet tojásmentesen, bár azt nem szeretem.
Zabkása (pl. kókusszal és gyümölcsökkel), olajos mag kása, kókusztejberizs...
Túl nagy a választék :D Amikor olyan növényi napot terveztem, amiben több a fehérje, mint a szénhidrát, persze tápanyagdús, mindezt olcsón és nem túl kalóriadúsan, akkor már volt valami minimális kihívás, de csak hogy vegán ételek... A bőség zavarával állok szembe.
- Főtt krumpli párolt répával
- Párolt tök rizzsel
- Alma kenyérrel, zöldhagymával
- Aprított paradicsom és uborka citromlével, kaporral, fokhagymával, kevés sóval.
Szerintem lényeges az, hogy tisztázd magadban a miértjét, a váltás okát. Ugyanis épp az a lényeg, hogy lényegében egy fényűző, luxus életmódról (a pazarló, szemetelő mindenevésről) térsz át egy sokkal szolidabb életmódra, amivel elvileg az ökológiai lábnyomod csökkentése lenne az egyik cél, meg persze a hosszan tartó egészség. De a lényeg, hogy a csilivili receptek, amik esetlegesen utánozni akarják az előző életmódot, pont nem jók, mert zsírosak is lehetnek, sósak, és túl fűszeresek (és drágák). Azzal meg nem jutsz előrébb szerintem. Inkább az egyszerűségen kéne hogy legyen a hangsúly. Ahhoz, hogy megpárolj pár zöldséget, vagy hogy elfogyassz pár gyümölcsöt, semmilyen recept nem kell. Ha átmenetben vagy, akkor is csak só meg pár fűszer kellhet.
Végül a különböző vegán termékekről annyit, hogy egyszer vásároltam egy fél literes szójajoghurtot 600 Ft-ért, mert kiváncsi voltam rá. Nem is nagyon nézegettem a boltban, hogy mi is van benne, csak otthon néztem meg a címkéjét, mely szerint 100 gramm termékben mindössze 9 gramm tápanyag van. Vagyis kb. 540 Ft-ért vettem vizet, 60 Ft-ért meg kaját.
én nem vagyok vega, de a kedvenc vega receptem, vagy legalábbis egy vegától tanultam, ami isteni finom, és a párom is nagyon szereti pedig ő nagyon hús párti: lencsepörkölttel töltött sült paradicsom.
a lencsét ugyanúgy kell megfőzni, mintha húst főznél pörköltnek. (hagymát megdinsztelsz, arra jön a lencse, megfűszerezed, mellé egy kis paradicsom, paprika, felöntöd vízzel, és amikor megpuhul (nem baj ha szétfő) leveszed a tűzről. Veszel 4-6 szép nagy paradicsomot. Levágod a tetejét a belsejét kikanalazod (és használhatod a pöribe egy részét), majd a belsejébe kanalazod a lencsét. visszarakod a kalapját, bedobod 20 percre a sütőbe és kész!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!