Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Szerintetek egészséges vegetár...

Szerintetek egészséges vegetáriánusnak lenni?

Figyelt kérdés

2016. nov. 13. 11:33
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
67%
" vegetarianizmust érintve mégcsak hagyján,bár ott is probléma van a a kellő mennyiséggel." Ezt a hülyeséget honnan vetted? Kérlek igazold már valamilyen forrással, hogy a tejtermékek, tojás (2. legjobb b12 forrás a hús után...) miért nem nyújt elegendő b12 bevitelt egy vegetáriánus számára...
2016. nov. 13. 21:40
 32/44 anonim ***** válasza:
47%
#28 semmit nem pótolok étrend kiegészítőkkel.. 19 voltam..
2016. nov. 13. 21:57
 33/44 anonim ***** válasza:
0%
#31 Nem kimondottan a b12-re gondoltam,hanem úgy összességében mindenre.A tej felnőtt embernek nem való.Az az utódok táplálékára szolgál.Anyatejet sem fogyasztunk,felnőttként. Szóval marad a tojás,ha ésszerűen gondolkodunk.Valahogy nem tudom elképzelni,hogy egy vega fő tápláléka a tojás legyen.
2016. nov. 13. 22:08
 34/44 anonim ***** válasza:
85%

#30: "Ha kiegészítőkkel viszed be a megfelelő mennyiségű vitaminokat,ásványianyagokat,nyomelemeket,az azt jelenti,hogy azok nélkül nem vagy képes pusztán "vegán" étrenddel fennmaradni.Javíts ki ha tévedek.A vegetarianizmust érintve mégcsak hagyján,bár ott is probléma van a a kellő mennyiséggel.Tehát étrenkieg. nélkül mint vegán hiánybetegségeket prudukálna a szervezeted.Ebből az következik,hogy az ember eredendően mindenevő,nem pedig növényevő.Tehát ami eleve természetellenes(egyoldalú),az nem lehet egészséges.Ergo a vegánizmus nem az."

Na ebbe aztán sok minden van. Nézzük sorban az állításaidat:

Először is, téves definíciót alkalmazol. Mint mondtam, minden jól megtervezett vegán étrendnek része B12 kiegészítő vagy megfelelő mennyiségű dúsított élelmiszer. Amikor azt állítod, hogy a "puszta" vegán étrend nem képes B12-t biztosítani, akkor egy értelmetlen állítást teszel, mivel a puszta vegán étrend tartalmaz B12 kiegészítőt. Ennek tagadása olyan, mintha azt mondanám, hogy a mindenevő étrendek tartalmaznak az étrendhez hozzáadott jódot vagy D-vitaminnal dúsított ételeket, ezért az étrend nem jó. Nyilvánvalóan ez az állítás értelmetlen.

Másodszor, egy szalmabábot állítasz fel: a válaszolók sehol nem állították, hogy az ember növényevő. Mindannyian elfogadjuk, hogy az ember mindenevő. Ha amellett próbálsz érvelni, hogy mindenevők vagyunk, akkor az érved tartalmatlan, ugyanis a vitapartnereid ezt már mind elfogadják.

Azt állítod, hogy ebből következik, hogy a vegán étrend nem természetes. A természetesség nem egy jól definiált fogalom, így a következtetés értelmetlen. Mi számít természetesnek? Csak az a természetes, amit a vadonban élő őseink fogyasztottak? Ezzel a definícióval a saját étrended sem természetes. Ebből semmi lényegesre nem tudsz következtetni.

Ezt követően egy érvelési hibát követsz el: Feltételezed, hogy a vegán étrend nem természetes, majd azt állítod, hogy ami nem természetes, az egészségtelen. Ezt nevezzük természet-érvnek: abból, hogy valamit természetellenesnek nevezünk, még nem következik, hogy az egészségtelen (és ugyanígy fordítva). A gyilkos galóca természetes, azonban ettől még halálos. A tej D-vitaminnal történő dúsítása természetellenes, de ettől még egészséges, sőt, kifejezetten szükséges. Egy étrend egészségtelenségét csak úgy tudod bemutatni, ha megállapítod, hogy az étrend nem képes a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat biztosítani. Mint állítottam, a vegán étrend minden tápanyagot képes megfelelő mennyiségben biztosítani.

Az érved tehát nem állja meg a helyét.

2016. nov. 13. 22:10
 35/44 anonim ***** válasza:
0%
Kb.ugyanazt kellene leírnom újra ha mindenre válaszolnék.Nekem nem tűnik úgy,mintha a válaszolók elfogadnák a tényt,miszerint mindenevők vagyunk.A vegán témához kommentelőkre értem.Ha így tennének akkor nem kellene érvelnem nekem a másik oldalon.Írta itt valaki ,hogy vegán és nem szed étrendkiegészítőket.Pláne nem értem,hogy akkor ő hogy csinálja.Arra mi a válasz?
2016. nov. 13. 22:27
 36/44 anonim ***** válasza:
83%

B12-t a híresztelések ellenére nem az állatok termelik, hanem baktériumok. Annyira kicsi belőle az igényünk, hogy ha 1 pohár kezeletlen természetes vizet meginnál naponta egy pl tóból, az elegendő b12-vitaminhoz juttatna... persze ezt nem ajánlott megtenni, mert sok más baktérium, meg egyéb szennyeződés is lehet a tavainkban folyóinkban.

Az emberi vastagbélben élő baktériumok képesek lennének B12-vitamin termelésre, de onnan nem tud bekerülni a véráramba.

Nos rólam pedig annyit, hogy tanyán élek, kerti budiba szarok :) nem messze eredő patak vízével öntözöm a növényeimet, saját és saját állatok trágyájával trágyázom a termést... a kajám kb 80%-át én állítom elő. biztos vagyok benne, hogy mindenből eleget viszek be, mivel kirobbanok az egészségtől, mióta ide költöztem és beindítottam az önellátást.

2016. nov. 14. 12:12
 37/44 anonim ***** válasza:
33%
Szerintem: Nem.
2016. nov. 14. 15:29
 38/44 anonim ***** válasza:
100%

#35: "Kb.ugyanazt kellene leírnom újra ha mindenre válaszolnék.Nekem nem tűnik úgy,mintha a válaszolók elfogadnák a tényt,miszerint mindenevők vagyunk.A vegán témához kommentelőkre értem.Ha így tennének akkor nem kellene érvelnem nekem a másik oldalon.Írta itt valaki ,hogy vegán és nem szed étrendkiegészítőket.Pláne nem értem,hogy akkor ő hogy csinálja.Arra mi a válasz?"

Szerintem elég érthetően fogalmaztam. Egy jól megtervezett vegán étrendnek mindenképpen része B12 kiegészítő vagy megfelelő mennyiségű B12-vel dúsított élelmiszer. Ha valaki ezt nem követi, hiánybetegség fog kialakulni nála. Azonban az a tény, hogy egyesek nem megfelelő vegán étrendet követnek, nem cáfolja azt az állítást, miszerint a jól megtervezett vegán étrendek egészségesek (ugyanígy van a húsevők esetén is: attól, hogy egyesek egészségtelen húsevő étrendet követnek, a jól megtervezett húsevő étrendek ettől még nem lesznek egészségtelenek).

2016. nov. 14. 18:27
 39/44 anonim válasza:
100%
25 éve vagyok lakto-vegetáriánus és kifogástalan a közérzetem.
2016. nov. 16. 06:35
 40/44 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem káros. Van, akinél rögtön megmutatkozik, van, aki 30 évig sem lesz beteg, aztán meg, mint akit elvágtak a sok tápanyaghiány már tönkretette.
2016. nov. 16. 10:52
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!