Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Hiányzik a hús, pedig vegán...

Hiányzik a hús, pedig vegán vagyok?

Figyelt kérdés

Szóval több mint 2 hónapja hogy semmiféle állati eredetű terméket nem fogyasztok. A tej, vaj, tojás meg semmi ilyesmi nem is hiányzik, sokkal jobban érzem magamat azóta a bőrömben hogy ezt csinálom. (őszintén nem az állatvédelem, hanem az egészségem az ami vezérel)

Viszont, néha nagyon hiányzik a hús. Mielőtt vegán lettem, elég sok húst ettem és nagyon szerettem. Mostanában is, amikor látom hogy mások milyen jóízűen eszik, nagyon szívesen ennék én is. De ez nagyon változó nálam. Amikor megettem, utána azt kívánnám bárcsak ne tettem volna meg. Mit gondoltok erről? Tudnátok javasolni valamit?



2015. dec. 1. 22:44
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
83%
tojást ehetnél, ha esetleg a fehérje hiányozna.. a húsból lehet, hogy a fűszeres íz hiányzik, próbáld ki, hogy finoman fűszerezed, amiket eszel
2015. dec. 2. 07:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/38 Fingkirály ***** válasza:
15%

#8: remélem, csak a késő éjjeli időpontnak, esetleg telefonról kommentelésnek tudható be a "sorvágás" szó használata - ugyanis a világon semmi értelme nincs, amit használni akartál, az a "sóvárgás", csak valszeg sosem láttad még LEÍRVA a szót. Tessék olvasni. És nem csak gyk-t meg fészbukot, hanem néha valami irodalomra emlékeztető dolgot is :)


A szejtán nem opció. A legtöbb helyen, ahol beszerezhető, ilyen jó 3-4000 forint per kiló áron van. Ennyiért olyan príma minőségű marhahúst lehet venni, hogy ő esz meg téged. A szejtán pedig búza. Érted, BÚZA. Ha ettél már igazi húst, akkor nagyon is tudni fogod, hogy a szejtánból készült "hús" habár textúrájában meg színében a fűszerezése miatt hasonlít a húsra, de sajnos az ízének semmi köze nincs hozzá, nem hús, hanem fűszeres kenyéríze van :)


Majd ha annyiért árulják, mint a kenyeret, akkor oké, veszek.Addig sajnos a legtöbb vegán terméket pofátlan lehúzásnak tartom, de mivel a vegánok általában buták, de fanatikus népség, ki lehet őket használni, és el lehet venni az összes pénzüket, hogy vagyonokat költsenek filléres előállítási költségű olcsó kajapótlékokra :)


Ja, és egy utolsó megnyilvánulás a különböző vegán termékekhez. A búza"hús", mandula"tej" és társai...ha annyira nem kívánják a vegánok a húst, tejet, tojást, satöbbit, akkor miért készítenek állandóan ezeket utánzó dolgokat? Netán mégis hiányzik?


Arról nem is beszélve, hogy a TEJ, meg a HÚS, ezek pont azért azok, mert onnan származnak, ami. Növényi alapú dolgokat állati eredetű termékként árulni/reklámozni alapvetően megtévesztés, mert a búza"hús" meg mandula"tej" pont annyira hús, meg tej, mint amennyire a napraforgóolajból készülő pizzafeltét "sajt" (érdekes, őrá már sikerül elérni, hogy ne merjék ráírni, hogy "sajt", de még azt sem hogy "sajt jellegű"), vagy amennyire a kínai "Vanz" márkájú cipő eredeti Vans :)

2015. dec. 2. 08:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/38 anonim válasza:
62%
Ha nem viszel be elegendeő fehérjét, akkor lehet, hogy már teljesen ki vagy éhezve a húsra... Szép dolog ez a vegánság, de csak úgy szabad csinálni, ha pontosan tudod, hogy mit miért eszel és beviszel e minden fontos tápanyagot.
2015. dec. 2. 08:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/38 anonim ***** válasza:
23%

A mandulatejnek mandulaíze van, csöppet se hasonlít tejre.

S azért 'tej', mert ugyanaz a felhasználási módja, mint a tehéntejnek.


Én szejtánt most ettem először, szerintem borzalmas volt, de én ki nem állhattam soha a húst se, nem kell olyan, ami pont olyan.

2015. dec. 2. 09:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/38 anonim ***** válasza:
12%

A szejtán közelébe se mennék, az összetétele miatt, viszont szóját ettem már párszor. Meg egy csomó mást is, ami alapján nagy biztonsággal kijelenthetem, hogy CSAK a hús emlékeztet a húsra, semmi más a világon. Azzal együtt, hogy sokféle hús van.

Ja, a bolti hús sem emlékeztet rá, nincs íze, de ez a termelői piacos húsok nagy részére is igaz. Nincs neki. A fűszerezett ízetlen húsra könnyen hasonlíthat egy fűszerezett másik ízetlen valami (pl. a szója), de egyiknek sincs húsíze. Gyerekkoromban ettem egészen kiváló házi disznótorost, van fogalmam arról, milyen az igazi hús. Nem várom el egy termelői piacos hústól, hogy tizedannyira is ízes legyen, de legalább nyomokban. S akkor már nem fogja emulálni semmi...

Egy csomó más ételt sem lehet emulálni, ez ilyen. Ha rajtam kívül mindenki krumplinak érzi a sült zellert, akkor sem :D


Nehéz dolog ez, kérdező, nem tudom, mit mondjak. Nekem semmi bajom nem volt a hús szeretetével vega koromban. Tudtam, hogy a jó hús finom, de attól még nem akartam megenni. Annyi minden mást ehettem. Viszont körülöttem nem is ettek húst, max. boltit, aminél a cukkini is finomabb (jó, a cukkini nagyon finom, de értitek, enyhe kis íze van, nem intenzív)... Biztos van ehető bolti hús (én is tudok, a zsíros halak, az a kivétel számomra), de amikor véletlenül belefutottam bográcsozáskor, mindig totál semmilyen volt.

Azt kéne kinyomozni, miért szeretnél enni húst. Mivel akkor kívánod, amikor más jóízűen eszi, nem úgy tűnik, hogy a tested kívánna valamit, egyszerűen csak még nagyon friss ez a dolog, a régi szokások működnének, nem feledted el a régi ízeket, a sok finom emlék... Az erős. Szóval nekem úgy tűnik, hogy ez lelki dolog, megszokás, nosztalgia... Ezen felül lehet emelkedni, s érdemes, ha egyszer már döntöttél és tudod, hogy megbánnád.

Az egészség amúgy érdekes kérdés, a minőségi hús elég egészséges dolog, bár olyan fura betegségek vannak s mindenki másképp működik... De akkor sem értem, mit árthat a hús. Vegánként pedig kicsit necces, persze azért megoldható, csak több odafigyelés kell. De gondolom, tudod, mit csinálsz.


Nos. Én hedonista vagyok és sok ételcsoportot elhagytam. Maradt elég, de bizony vannak csábító dolgok, amik nem passzolnak az életmódomba s még csak hasonlítót sem tudok összehozni. De az nem baj, ha nem eszel mindenféle ételt, ami csak létezik. Ne nézd, hogy mit nem ehetsz, koncentrálj arra, amit igen. Az a legrosszabb, amikor mások esznek valami nem vegán finomságot, neked pedig sivárabb és egész más ételed van. Jobb, ha ilyenkor te is kapsz valami igen jót, ami egyensúlyba hozza a dolgokat. Pl. ha szép piros, finoman fűszerezett fasírtot esznek, egyél te is szép piros, finoman fűszerezett fasírtot. Csak növényit. Csak mert teljesen más ízű, még nagyon finom tud lenni az. Én vega se vagyok (csak a legtöbb napom az), de a fasírtjaim sosem húsosak. Nekem az a fő, hogy jót egyek s az megvan. Ha kifejezetten húsízt akarnék, nos, akkor húst kellene ennem vagy elviselni a hiányérzetet. De így, hogy nem, nincs gond.

2015. dec. 2. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/38 anonim ***** válasza:
26%

#12: A búzahúsban egyetértünk, ez ilyen kényszeres dolog kicsit... Szerintem azoknak van, akik nem akarnak húst enni, de szeretik. Bár nem értem, mert a búzahús átkozottul rossz s ha valami nem hasonlít húsra, akkor az az. Nem is értem. Én a legtöbb növényt igen finomnak tartom, a fűszerek zöme is bejön, de a búzahús iszonyú. Igaz, mindössze egyszer kóstoltam meg egyfélét (tudtam, hogy nem lehet jó, s ha húst akarok enni, nyilván húst eszem, de annyira kíváncsi voltam, hogy sok év után csak megnéztem :D).

Úgyhogy szerintem valami trükkös önhipnózissal érik el, hogy húsnak tekintsék, vagy az ízetlen agyonfűszerezett húsokhoz szoktak s azért felel meg nekik. Nem tudom.


Én egyszerű vagyok, mint a faék, jó, jó, akad pár emulált ételem (amik nem hasonlítanak az eredetire s ennek örülök is :D mivel nem akarom az eredetit), de ha laktózmentes életmódom van, eszemben sincs laktózmentes tejet venni, egyszerűen nem eszem tejterméket (max. ami szinte semmi laktózt nem tartalmaz) és kész. Ha nem eszem húst, nem kezdek el szóját enni...


Láttatok már vegán kötözött "sonkát" tojásemulációval benne? Azon akadtam ki. Komolyan már, ez már nagyon izzadságszagú és kényszeres...

A nyersvegánok emulációit jobban bírom, a nyersvegán sushi legalább poénos és szép, annak még van is némi értelme számomra :D


De a növényi tejekkel nincs baj. Hasznosak, nem hasonlítanak a tejre, de pótolják italokban, sütikben. A tej szóval nincs bajom, hisz a tej a növények fehér nedvét is jelenti, sőt, a gombákét is (az nem is mindig fehér)... Amúgyis, valahogy nevezni kell. Ezért van zöldségfasírt, most mégis minek nevezzük szerencsétlent? Bár nekem a fasírtot úgyis az ízesítés teszi, nem a hús. Eltérő terminológia is van a világon.

De a vegán köleskrémet már nehezen nevezem körözöttnek, pedig pont ugyanazzal az ízesítéssel készül. Finom nagyon, s egyáltalán nem hasonlít a körözöttre, szerencsére, viszont ugyanazt a szerepet tölti be.

De más nevezheti, ahogy akarja, csak ne önállóan, hogy körözött, tejföl, fasírt, mert az félrevezető. Tegye elé, hogy miből van, úgy már érthető.


Van a whole30 életmód, az nem olyan toleráns, mint én. Sose csinálnám. Egyszer olvastam róla, nos, úgy néz ki, hogy tiltott mindenféle emuláció. A "rossz" ételeké.

Ha megsütök egy tojást egy kis répaporral és palacsintaként tekerem fel, s palacsintának nevezem, akkor az palacsinta és nem szabad. Bizonyára tojásrolónak nevezve már OK. Ez nekem kicsit humoros.

Sokan ennél megengedőbbek, de utálják pl. a paleo sütiket. Lehet, hogy a vegán sütiket is, bár azok teljesen normálisak, épp csak nincs bennük tojás és tejtermék (bár külföldi vegánoknál sokszor más. tesznek bele tojáspótló port, vajpótló krémet és vegán tejfölt s még egy csomó ilyet, egyetlen sütibe... úgy szeretném néha őket kirakni egy csinos szigetre, ahol csak normális étel van, de abból sok és sokféle)...


Szerintem semmi gond nincs az ételek átalakításával, normális keretek között.

De nekem aztán a szánalmas vegán húsemulációk sem fájnak, ha valakit az tart a választott útján, hát legyen.


Sokszor pedig tuti a szerepkör kell, mert nem tudnak mit tenni a szendvicsbe, nincs elég fantáziájuk s nem keresnek rá, pedig vannak lehetőségek.

2015. dec. 2. 12:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/38 anonim válasza:
0%

12-es te be vagy rúgva vagy mi? Milyen sóvárgás? Te idióta nyelvtannáci.

Mi ez a vehemenség a szejtánra? Persze hogy nem hús és nem is hasonlít rá, de dobhatsz legalább valamit a kajádba amit hasonló módon elkészíthetsz. Bár én a pasimnak készítem (és nem vagyok vegetáriánus) neked meg valószínűleg anyud készíti még el a töltött paprikát vagy a csirkepöridet. Én csak ajánlottam valamit ami a kérdező ha akar kipróbál a többire meg tojok rá.

2015. dec. 2. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/38 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, megbeszéltem magammal, erős maradok, egy idő után nem fogom kívánni. Csináltam gabonafasírtot, gombát, szóját. A vitaminokat és a fehérjét pótlom, nincsen probléma ezekkel.
2015. dec. 2. 19:38
 19/38 Fingkirály ***** válasza:

#17: sajnos édesanyám már nem él, ámbár valóban finomabb paprikás csirkét főzött, mint én.


A "nyelvtannácit" viszont kikérem magamnak - nem nyelvtani szabályba kötöttem bele, hanem abba, hogy teljesen hülyeséget mondtál.


A "sóvárgás" ma már kicsit régiesen mondva az, amikor többnyire elérhetetlen dolog után vágyódik az ember.


A "sorvágás" egy agronómiai szakkifejezés - ez az, amikor egy gazdaságban/hentesüzemben az egykorú éppen vágásérett állatokat tömegesen levágják. Nem éppen vegánoknak való téma :)

2015. dec. 3. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/38 anonim válasza:
Szerintem csak álmodtál :D semmi közöm sem volt a "sóvárgáshoz". Nem írtam ilyet.
2015. dec. 4. 00:48
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!