Tulajdonképpen ha nem eszem húst akkor hogy segítek az állatoknak?
A farkasnak nincs más választása, nem válogathat a módszerekben, de lombot sem legelhet, mert annak megemésztésére alkalmatlan az emésztőrendszere. A ragadozók úgy jutnak növényi tápanyagokhoz, hogy az már előemésztett formában található meg az elejtett állatok gyomrában. Ezért eszik meg a belsőségeket, beleket is.
A vágóhídi "humánus" gyilkolás pedig mese. Aki az ellenkezőjét állítja, az még nem járt, vagy dolgozott ott. Amikor ellenőrök mennek, akkor általában nagyobb áramerősséggel kábítanak, hogy minden "rendben" legyen. De normál esetben nem akarják, hogy az állatok a túl erős áramtól meghaljanak, mivel akkor a szívük már nem pumpálná a vért, és sok benne maradna a húsban. Így viszont előfordul, hogy sokan csak pillanatokra kábulnak el, és már a kivéreztetés közben magukhoz térnek, vagy akkor, amikor pl. a forróvizes fürdőbe kerülnek. A futószalag pedig sajnos nem fog leállni, "csak" mert egy állat szenved. Szóval ennyit a nagy EU-s szabályozásról.
Mi mindenevők vagyunk, de az már rég bizonyított tény, hogy táplálkozásunk legnagyobb részt növényi eredetű élelemre korlátozódott, és nagyon sokáig húst csak elvétve ettek az emberek. Ennek emlékét őrzi különösen hosszú bélrendszerünk is, ami a növényevő állatokra jellemző. A ragadozóknak rövid a bélrendszerük, hogy a hús gyorsan áthaladhasson rajta, még mielőtt erjedni kezdene és méreganyagok keletkeznének. Az ember esetében húsevés közben pont ez történik. Még ha csak ritkán ennénk húst. De nem,mi minden nap akarjuk. Ebből, és a többi mértéktelenül magunkba tömött állati fehérjéktől lesznek a kellemes "civilizációs betegségeink".
A ragadozókra visszatérve. A gazella (a "haszonállatokkal" ellentétben) szabadon éli az életét, döntéseket hozhat, legelheti a friss füvet, udvarolhat, és érezheti a nap melegét. A bezárva tartott disznók, csirkék, marhák....és még rengeteg más állatfaj soha nem tapasztalhat meg hasonló dolgokat. És ha lehetne választanom, inkább lennék gazella, aki előbb utóbb egy tigris fogai között végzi, mint az ember fogja. Egy túltenyésztett "szörny", aki már nem is emlékeztet arra az állatra, ami valaha, évszázadokkal azelőtt volt.
Bezzeg, amikor felüti a fejét, hogy Kínában abortált magzatokból főznek levest, és kínálják jó drágán, mindenki felháborodik. Pedig az is "csak" hús.
De már az is sokakban viszolygást szít, amikor speciális étteremben te választhatod ki, melyik állatot (mondjuk halat) öljék le, és tálalják fel roston sütve.
Itt ugyanis már megmozdul az emberben, hogy "én mondom ki a halálos ítéletét", és ez kényelmetlen helyzetet teremt.
Nem a húsevéssel van a baj, hanem az állatok minősíthetetlen, és értelmetlenül nagy számú tartásával. Saját kényelmünket javítjuk azzal, hogy nem mi öljük le őket, ez viszont azt eredményei, hogy nincs közvetlen oka amiért kinyírjuk a szerencsétlent. Az eredmény: tonnaszámra semmisítik meg az el nem adott, romlott húst. Persze senki sem felelős, hiszen senki sem kérte, hogy vágják le az állatot - "tegnap már vettem egy szép nagy csülköt, mára nem kell még egy".
Kíváncsi vagyok, mekkora felbolydulás lenne, ha a húsiparok leállnának, és nem lenne hús, kivéve amit magunknak tenyésztünk, vagy vadászunk (természetesen a szükséges engedélyekkel). Pedig akkor legalább nem ölnénk meg többet, mint amennyit meg is eszünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!