Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Hogy nem hìznak el a vegánok...

Hogy nem hìznak el a vegánok a tészta zabálás mellett?

Figyelt kérdés

Bocs a clickbait kérdésért, tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű... Már egy csomó féle diétát kipróbáltam és teljesen agymosottá váltam a low-carb életmód kapcsán. Működik is, jól érzem magam, de legyünk őszinték, néha tényleg elég nehéz:

1. Mivel magas állati protein tartalmú (valamivel ugye jól kell lakni) sokba is kerül. Legalábbis többr mint a krumpli és a barnarizs.

2. Nehéz megállni a CH-mentességet/csökkentett bevitelt hosszútávon.

3. Kezedek félni a túl sók hús bevitelem miatt. Mint egészségügyi, mint etikai oldalról.

4. Genetikailag magas a vérnyomásom 120-130/80 alaphangon, és ugye ez már borderline kategória.

Nem vagyok kövért, de szeretnék fogyni. Az útobbi egy évben nagyon rákaptam erre a vegán világra, sok receptet kipróbáltam meg minden. A TENE verzióra gondolok. Egyébként nem eszem tejtermékeket már egy éve, és a carb-fear-em miatt csak TK dolgok jöhetnek szóba, tehát ezzel sincs bajom. Emelett látom, hogy a vegánok bűntudat nélkül tolják a lencse bolognait, paprikás krumplit ecc. és mégis mindegyikük olyan jól néz ki (Akár személyes ismeretségi körömben is). Szeretnék belevágni ebbe, de CH mennyisége ezen az értrenden megijjeszt! Milyen tanácsokat adnátok, hogy megtörténjen ez a mind-shift? Szerintem sokkal szabadabbanaj tudnám magam érezni egy ilyen étrenden.

Köszi előre is!

2021. máj. 1. 10:08
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
98%

"Mennyi az elég kalória?"

Erre nem nagyon van jó válasz, mindenkinek más. Ez az orvos tényleg 10-15 % zsírt evett? Nem lehet, hogy jóval kevesebbet? Vagy bármi egyén vitamin/ásványi anyag probléma?

Igen, a cigi egy kisarkított példa volt. Kaja nélkül persze, hogy nem lehet élni, de pl tojás nélkül igen. Sok zsír nélkül is lehet élni. Ezekben azért eléggé egyezség van a tudósok között. A legmagasabb szinten egyébként nincs nagyon kérdés arról, hogy a zsírszegény növényi, vagy a sok állati eredetű, low carb étrend-e az egészségesebb. :)

2021. máj. 1. 12:32
 12/27 anonim ***** válasza:
98%

Amúgy a TÉNÉ-be nem fér bele a tészta, hiszen nem teljes értékű, hanem feldolgozott élelmiszer.

Az 5. és a 10. voltam.

2021. máj. 1. 12:45
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
Ha a teljeskiörlésű vagy lencse/rizs tészta a legnagyobb "hibád" a TÉNÉ-ben, akkor nincs miért aggódni. :) Ez egy olyan dolog, mint a függvény, ami a végtelen felé tart, de soha nem éri el. Nem kell 100 %-ban TÉNÉ szerint élni, ha 99 %-ban sikerül, akkor egészségesebben eszel, mint a világ 99,9 %-a.
2021. máj. 1. 13:06
 14/27 anonim ***** válasza:
96%

13.

A kérdés és a kérdező szempontjából félrevezető a tészta emlegetése. Tésztán első megközelítésben mindenki a lisztté őrölt gabonából készült terméket érti, nem a "lencsetésztát".

2021. máj. 1. 14:07
 15/27 anonim ***** válasza:
38%

Ha nem nagyon van jó válasz a kalória kérdésére, akkor az mégis azt jelenti, hogy az új étrend (TÉNÉ) becsapta az illető szervezetét, jóllakottsággal áltatta, miközben mégis megvont alapvető fontosságú tápanyagokat a testétől, aminek következtében annak egyensúlya felborult. Az előző étrendjén volt ciklusa.

" A legmagasabb szinten egyébként nincs nagyon kérdés arról, hogy a zsírszegény növényi, vagy a sok állati eredetű, low carb étrend-e az egészségesebb."

Ez megint nem jelenti azt, hogy csak a zsírszegény növényi étrend egészséges. Az összehasonlításod mégis azt a benyomást kelti, mintha csak erről a kettőről volna álláspontja a tudománynak.

2021. máj. 1. 14:13
 16/27 anonim ***** válasza:
93%

8-nak van igaza!

Egyébként de, simán csomót híztam, amikor a "tésztazabálós" korszakomat éltem, amikor junk vegán voltam. Már korábban leírtam itt valamelyik kérdésnél az én példámat: kövéren kezdtem a növényi étrendet, aztán még kövérebb lettem. Ezelőtti életemben nagyon sokszor megpróbáltam lefogyni, mindenféle módon, mozgással is, nagyon komoly elhatározásaim voltak, de mindegyik próbálkozásombam az volt a közös, hogy a szénhidrátot egy bizonyos szinten kellett tartani, mert különben nem jött volna ki a kalória. A szervezetem mindig raktározó üzemmódba váltott, lelassult az anyagcserém, és kínok közt ha fogytam egyáltalán valamit, ami aztán vissza is jött sokszorosan, amikor feladtam a fogyókúrákat. Szóval 3 év vegán életmód, és elképesztő kövérség mellett újra erőt gyűjtöttem, és elkezdtem a TÉNÉ-t, azóta életem legkönnyebb fogyókúráját csinálom, konkrétan nem éhezek miközben fogyok, mert annyi szénhidrátot ehetek, amennyi kell. Heti egy kilót céloztam meg, amit simán tudok tartani, emellett annyi energiám lett, mint utoljára kamasz koromban, ennek következtében mozogni kezdtem(!) (olyan lusta voltam egész életemben mint a disznó, de most konkrétan keresem hogy mit tudnék mozogni, olyan jól esik, elképesztő egyébként!), amit tapasztaltam még, hogy menstruáció előtt régen ha beleszakadtam, akkor sem mozdult lefelé a mérleg nyelve, és éhségrohamok jöttek rám, most ez sincs, nem is értem hogy, de simán fogyok menstruáció alatt is, az éhség roham jelentősen csökkent, illetve alig érzékelem, szóval én ezen nagyon meglepődtem, és nem is számítottam erre, mindezt úgy, hogy a cigit is a fogyókúrával együtt tettem le. Na most aki próbált már leszokni, az tudja hogy ez kb 15 kiló pluszt jelent, mert lelassul az anyagcsere, és egyszerűen éhesebb is leszel. Én őszintén amikor elkezdtem a TÉNÉ-t, és letettem a cigit, úgy voltam vele, hogy úgysem fog sikerülni, mert egész egyszerűen én egy lusta, kövér sikertelen ember vagyok, ilyennek születtem, de olyan simán tartom, mintha nem is én lennék, új löketet adott az életemnek. Szóval hallottam már ilyen filmbe illő sikersztorikat a TÉNÉvel kapcsolatban, mindegyik ilyen kamu szagú volt, hisz annyi bullshitet hallani manapság, miért pont ezt hinném el? De ami a game changer filmben van, az egyszerűen igaz, erre kellett rájöjjek (nézd meg ha még nem láttad!), és arra, hogy a szénhidrát a fő táplálékunk. Én úgy érzem ez az étrend az, amit mindenkinek ajánlanék, a legjobb egyszerűen.

2021. máj. 1. 23:59
 17/27 anonim ***** válasza:
100%
Csak egyetérteni tudok 16-ossal. Egyszerűen ez a világ legjobb étrendje. Szerintem pár év múlva minden profi sportoló eszerint fog élni.
2021. máj. 2. 10:28
 18/27 anonim ***** válasza:
100%

Egyenként válaszolok a pontjaidra

1. Ha drága a magas állati protein tartalmú életmód számodra, akkor nyugodt szívvel el is hagyhatod, ne ijedje meg, nem lesz semmi negatív hatása, sokkal inkább csak pozitív (ahogy már sokan írták fent)

2. Persze hogy nehéz megállni, az embernek az alapvető tápláléka a szénhidrát (de nem a finomítottak), ezért nemhogy csökkenteni kellene, hanem maximalizálni. A zsírt pedig minimalizálni, tehát aki a low-carb diétát kitalálta annak vagy baj van a fejében, vagy valamilyen érdekcsoport állhat mögötte és pénzelik rendesen hogy ezt a veszélyes "diétát" terjessze.

3. Az jó ha megijedsz ettől, a legtöbb ember nem jut el erre a szintre, hanem csak néz mikor 40 fölött (néha alatt is) elkezdenek jönni a betegségek kisebb-nagyobb formában, és fogalmuk sincs hogy mitől. Ha van szabadidőd és kedved nézd meg ezt

https://www.youtube.com/watch?v=WahHtVGWBco&t=584s

4. Amit megadtál vérnyomás, az nem tartozik a magas kategóriába, teljesen rendben van. Ha viszont sokkal feljebb szokott menni, akkor a kávé, cigi, alkohol meg a túl zsíros étkezés lehet a ludas, ezeket kellene elhagyni vagy minimalizálni.

2021. máj. 3. 21:04
 19/27 anonim ***** válasza:
100%

Ne az egyenke étrend legyen a hibás, ha valaki rosszul csinálja.

2021. máj. 3. 22:47
 20/27 anonim ***** válasza:
86%

Bocsi, elküldte ez a szar. Tehát ne az egyébként jó étrend legyen a hibás, mert valaki rosszul csinálja. Sőt, ha a sejtésem helyes és túl kevés kalóriát vagy zsírt evett, akkor nem is a TÉNÉ-t követte, mert abban meg van a megfelelő zsír mennyiség.

Azt mondtam, hogy ez a legegészségesebb. Ez nem jelenti, hogy más étrenden ne lehetne egészségesen élni. Csak az esélyek különbsége, az a nem mindegy. Mert ez viszont tény, hogy a TÉNÉ-t követve kevesebb eséllyel kapsz el krónikus betegségeket, mint bármilyen vegyes étrenddel. Nyilván a vegyes étrenden belül is vannak fokozatok. Egy kevés hús, sok zöldség-gyümölcs étrend jobb lesz, mint egy ketogén diéta, de a teljesértékű növényi étrend akkor is a legjobb.

2021. máj. 3. 22:52
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!