Mi értelme van a vegetáriánus életmódnak?
40-es válaszom aki lepontozta, az megindokolná?
Ez szerintem tök érdekes kérdés, érdekes lenne megvitatni. Köszönöm! :)
#Ahhoz, hogy teljesen jól csináld, minimum a civilizációtól elszigetelten kéne élned, mindent magadnak termelni és magadnak termelni a pamutot a pólódnak, és mint tudjuk, sok embernek ez egyszerűen csak nem opció, mert lehetetlen. Ezért nem lehet tökéletesen csinálni.
És nem is kell.
"Ha vegetáriánus vagy, ugyanúgy beviszed az állati zsiradékot és fehérjét, az állatokat ugyanúgy gyilkolja a tej és tojás ipar, az ökológiai lábnyom szintén nem csökken jelentősen."
Ezen az alapon teljesen mindegy tehát, hogy egy keményre sikerült buliban négyen erőszakolnak-e meg téged, vagy "egy" személy.
Értelek, de fordítsuk meg. Ha te férfiként csak egy lányt erőszakolsz meg egy ilyen buliban, nem négyet, akkor te a mee too mozgalom élharcosa vagy?
Én vegánként megértem azokat, akik az állatvédelem miatt lesznek vegetáriánusok.
Én amikor először olvastam a növényi étrendekről elég felületesen akkor áttértem a vegetáriánus étrendre. Akkor még nem láttam át teljesen az összefüggéseket és elképesztően imádtam a tejtermékeket.
Ezek után beletelt egy időbe, amíg rátaláltam egy oktatófilmre (dominion), amit nem tudtam teljesen végig nézni, mert nem bírta a gyomrom. Ezután mondanám, hogy soha többet nem nyúltam tejhez, de őszintén szólva rengeteget kellett még utánaolvasnom, hogy végleg elengedjem az összes állati eredetű ételt.
Ezt követően sem volt azonnali az átállás a vegán étrendre, mivel rengeteg ételben vannak rejtett állati eredetű összetevők, amelyekkel nem mindig voltam tisztában (pl. bor, cukor), de lassacskán kitanultam ezeket és ma màr 100%-osan vegánnak tartom magamat.
A lényeg, hogy ez egy folyamat. Nem mindenki lesz egyik napról másikra vegán. Nekem kb. 1 évbe telt. Az ember keresi a kiskapukat (pl. háztáji tojás, etikus méz, stb.). Van akinek idő belátni, hogy nincs olyan, hogy etikus állati eredetű étel. Értékelni kell a kis lépéseket is.
"Mire Joshi, aki ugye indiai, kikérte magának, mert azt mondta őket is az állatvédelem motiválja a vegetarianizmusra. Ők egy vallásos, régi eszme szerint vegetáriánusok, amiben ugyanolyan fontos az állatvédelem.
Az indiai vegetarianizmusnak ugyan ezek az alapjai."
Így van, és ebben a (védikus, "ahimsza") filozófiában a tej fogyasztása megengedett, hiszen ahhoz nem kell megölni az állatot, és a szarvasmarhák még ma is szent állatok Indiában.
A húsmarhák tartása jellemzően az iszlámban és a kereszténységben honosodott meg később.
Amikor a vegetarianizmus Magyarországon egyre több követőre talált a 90-es évek legelején, még nem voltak ezek az összefüggések a tejelő marhákat és a tojásipart illetően így a köztudatban.
Az valóban a vegán felvilágosító filmeknek köszönhető az elmúlt 10-12 évben, hogy itt is szélesebb körben ismertté váltak ezek.
Azzal viszont nem értek egyet, hogy vegetáriánusként ne csökkenne az ökológiai lábnyomod, kivéve, ha mindennap 1 l tejnek megfelelő tejterméket, legalább 25-30 deka sajtot és hetente vagy 15-20 tojást is megeszel.
Amikor még vega voltam, naponta max. 2-3 dl joghurtot vagy tejfölt, hetente 25-30 deka sajtot ettem meg és ezek nem is igazán voltak ennyire rendszeresek, sokszor voltak teljesen vegán napjaim/heteim is, tojást pedig havonta 6-8 db-ot ettem csak. Tehát a fehérjét nem ezekből nyertem elsősorban, ezek csak kiegészítő ételek voltak.
Azt is meg tudom érteni, hogy valaki miért undorodik a hústól, hiszen sokak számára ez egyértelműen az állatok legyilkolását jelenti, míg a tojás vagy tejtermék nem ennyire direkten szimbolizálja ezt.
"A vegetáriánusok inkább magát az állati húst nem eszik meg, de ott is vannak akik szigorúbban veszik és állati eredetű terméket sem esznek."
A valódi vegetáriánusok semmiféle olyan terméket nem esznek, ami halott/leölt állatból származik, tehát zselatint és állati zsírokat sem (a vaj a tejtermékek kategória).
Itt bizonyára az ösztönös vagy divatvegetáriánusokra gondoltál. Egy másik fórumon is voltak ilyenek, ők időnként nem érezték "bűn"-nek, ha ettek néha egy kis húst, aztán hosszú ideig megint nem.
Összességében nekem nagyon érthető az egész kérdéskör, hiszen nagyon sokáig (27 év) voltam "csak" vega, mielőtt vegánra váltottam volna, de engem mindig is jobban érdekeltek az efféle táplálkozás dietetikai előnyei, persze az állatvédelem is fontos volt, de ha nagyon őszinték vagyunk, akkor az utolsó 10 évben azért már nagyon elérhetővé lettek a vegán termékek és opciók, még a magyar nagyvárosokban is egyre több vegán étterem/büfé nyílt ill. házhozszállító opció lett, egyre több vegán termék kapható a boltokban, így ha valaki egy kicsit is meg tudja
szervezni, az nem lehet kifogás, hogy mindez nem áll rendelkezésre.
Ez igaz volt 20-25 évvel ezelőtt, de manapság már nagyon nem. Pl. emlékszem, hogy 15 éve soha nem vettem normál áron növényi tejet, mert annyira drága volt, csak akcióban. Mára azért sok termék ára is megfizethetővé vált.
A másik fontos tényező, hogy sokan a vegák közül sem tudnak lemondani a tejtermékek és sajtok ízéről, ami kissé olyan is, mint valami drog. Ezt nem szívesen vallják be sokan, pedig így van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!