Mi értelme van a vegetáriánus életmódnak?
Én pontosan ezekről a cimkéktől írtózom, hogy Vega meg vegan. Én is allatvedelem miatt nem eszek húst sokáig mondtam magamról, hogy vegetáriánus vagyok. Az a baj, hogy nem olyan az életvitelem, hogy ezt mindig fel tudjam vállalni. Például ezen a héten 2x ettem húst egyszer egy haverom rendelt pizzát igazából meg se kérdezte milyet akarok, csak úgy rendelt. A másik, meg munkahelyen éhes voltam és a szendvicsautomatában nem volt Vega szendvics. Ezek sima példák voltak ami hirtelen beugrott. Évek óta jönnek ezek a példák és szó szerint frusztrálják a hétközmnapjaimat. Van elég bajom így is, sokszor azt se tudom mi lesz holnap, ja és elegem volt mindig válaszolni a kérdésekre miután rámtukmálták a húst "te amúgy nem vegetáriánus vagy?" folyton magyarázkodni a család előtt, hogy finom a gulyásleves de én most csak a kenyeret akarom. Ezzel szemben egy átlag vegan ehhez alakítja az egész életét. Tudja előre mit fog enni, elkészíti magának a munkahelyre, a családja megértő vele szemben van ideje boltba menni recepteket keresni van pénze rá, nem kell spórolnia a vegan acelbetetes munkasbakancsra szeret a boltba pöcsörészni, főzöcskézni és nem gyorskajaldakban buszon meg melóba rohanva, utcán padon fűben ülve tölti el a napi fő étkezését, sorolhatnám a végtelenségig. Én tudom, hogy minden vegán a világon ismeri ezeket a gondokat. És le a kalappal azok előtt akik ilyen jól tudják kezelni én is jól tudtam régen de most hatalmas káosz van az életemben meg a fejemben.
Szóval ezért a körülmények miatt nem vállaltam fel, hogy "vegan" vagyok, de most már azt is leszarom, hogy vegetáriánus egyszerűen azt tartom, hogy nem szeretem a húst és kész.
Kedves 35-ös.
"Ha már nem érdekel az állatok kihasználása/leölése vagy nevezd ahogy akarod, akkor soha nem is érdekelt igazán."
De érdekel, ezért vagyok vegetáriánus, és ezért veszek csak vegán kozmetikumot, vegyszert, ezért nem veszek bőr és szőrme ruhát, a cipőm is vegán, nem megyek állatkertbe, mindezt mert érdekelnek az állatok, igen tudom miről beszélsz, én is átkattantam egyszer, és nem fogok tudni visszakattani, de a háztáji tojást megeszem, mert nekem ez belefér, stb. Igenis az ilyet mint te veganácinak tartom. Én már a kezdetektől még annak is örüktem, ha valaki vega, vagy flexitáriánus, szerintem ezek nagyon fontos lépések a veganizmus felé, sosem szóltam volna le valakit, meg nem pörögtem ezen a témán ennyire, mint egy átlag vegán.
Én utálom a húst, ezért természetes volt számomra, hogy kizárom az étrendemből. Bár nem nevezem magam "vegának", feltételezem így annak számítok.
Vegán pedig nem vagyok, mert bár - pont amiatt amit te is írsz, kérdező - lemondtam a bolti tejtermékekről és tojásokról, én például továbbra is fogyasztok házi mézet és házi tojást. Utóbbival kapcsolatban még így szomszédtól beszerezve is vannak fenntartásaim, mostanában gondolkozok hogy kellene saját tyúkokat tartani.
A vegánok az állatok "használatát" teljesen elutasítják, én viszont a házi méhészetet, házi tojást nem kihasználásnak, hanem kölcsönösen előnyös együttélésnek látom, amivel kapcsolatban csak a körülményekkel vannak komoly problémák sokszor.
Én ezt kicsit úgy élem meg, mint a munkát: átlagbérért napi 8 órában dolgoztatni valakit oké, gyerekmunkásokat fizetés nélkül a bányában dolgoztatni nem oké. Pedig mindkettő munka. Körülményektől függ.
Egyébként pedig sokan szimplán abban a hitben élnek, hogy a tejért tartott tehenek öregségben hunynak el egy hosszú, boldog élet után, s felkoszorúzott sírba eltemetik, megsiratják őket a gazdák........ Vagy nem tudom, de néhányszor lettem már elmebetegnek beállítva, amiért elmondtam, hogy ezek az állatok is a vágóhídon végzik, az iparban legalábbis.
Tojásnál is elhiszik, hogy a "szabadtartás" a boltban, az zöld legelőt jelent. Én is hü lye voltam régen, és elhittem. Most olyan helyen élek ahol van "szabadtartásos" csirketelep, azóta nem veszek bolti tojást.
Sajnos totálisan legális az ilyesmi bolti termékeket pl. legelőn szaladgáló, mosolygó állatkák képével forgalmazni, őszintén szólva nem is értem, hogy ez hogy nem számít a vásárló megtévesztésének.
Kedvenceim mondjuk, akik nem esznek húst az állatok miatt, de megveszik az állatokon tesztelt sminket. Ha fegyvert fognak a fejemhez hogy egyiket muszáj, akkor már inkább a húst választanám a kettő közül.
Igazából a tejért,tojásért tartott állatokat ezerszer jobban kizsigerelik mielőtt leölik őket ,mint a sima vágóhídra tenyésztetteket .
Ezért tartom ostobaságnak amikor valaki olan fene nagy erkölcsös ,hogy húst nem eszik meg heti egyszer pl,de a tejszeletet meg a tojást azt tömi magába kétpofára ,aztán ő maga a szent mert miatta nem ölnek meg állatot :D
Egyébként igen, én is így érzem, hogy az iparban még rosszabb a tejért, tojásért tartott állatok sora, a húsukért tartott állatokat legalább a lehető legrövidebb "élet" után gyorsan levágják, a többi szerencsétlen meg évekig él borzalmas körülmények között. :/
Nekem ez maximum úgy logikus, hogy 0 hús, tejből és tojásból pedig csak házi, ahol legalább nem méltatlan életkörülmények vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!