Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mi értelme van a vegetáriánus...

Mi értelme van a vegetáriánus életmódnak?

Figyelt kérdés
Ha valaki húst eszik, azt értem. Ha valaki vegán, azt is. De a kettő között lenni mi értelme? Ha vegetáriánus vagy, ugyanúgy beviszed az állati zsiradékot és fehérjét, az állatokat ugyanúgy gyilkolja a tej és tojás ipar, az ökológiai lábnyom szintén nem csökken jelentősen. Tehát sem egészség, sem etika, sem környezetvédelem szempontjából nem érzem jogosnak. Ha valaki szimplán nem szereti a húst, az oké, de aki ideológiát tesz mögé vagy az egészségét félti, azt nem értem.

2021. márc. 19. 09:15
1 2 3 4 5 6
 21/52 anonim ***** válasza:
76%
#20 nem akarom a kérdezőt védeni, de a letojt tyúk megy a kutyakajába, az öreg tehén pedig a kolbászba, bébikajába, stb
2021. márc. 19. 15:23
 22/52 anonim ***** válasza:
59%

21!

Miután letojt és megöregedett. Ez a lényeg.

2021. márc. 19. 15:27
 23/52 A kérdező kommentje:

Ahhoz, hogy a tehén folyamatosan adjon tejet, újra és újra mesterségesen meg kell termékenyíteni. Amikor ez megvan és megszületett a borjú, akkor elválasztják az anyjától és megy borjú húsnak. Remélem látod az összefüggést. Az a borjú azért pusztul el, mert az anyjának a teje kellett. A tojásiparnál is ugyanez van. Az 1 napos hímeket élve ledarálják, mert azok nem fognak tojni. Ezek tények, nyugodtan nézz utána. Nem értem min húztad fel magad. Mégegyszer hangsúlyoznám, hogy engem nem érdekel ki mit eszik, a miértje foglalkoztat. Ha a fent leírtak téged hidegen hagynak, mondván, az állat ezért van, azzal sincs semmi baj. Ezt megértem. Ha ezt elítéled és vegán vagy, azt is megértem. De ha vegetáriánus vagy, mert elítéled, ám mégis veszed a tojást és a tejtermékeket, azt nem értem, mert egy nagy önellentmondás az egész.

22

Tehát ha már öreg, akkor meg lehet ölni? Ezt megint el tudom fogadni, ha amúgy is megennéd, mert számodra ennyit jelent. De etikai vegetáriánusként hogy lehet ezt igazolni?

2021. márc. 19. 16:00
 24/52 anonim ***** válasza:
15%
Nem vagyok vegetáriánus. A kérdéseidre válaszoltam. Még mindig nem értem mi a faxt kötözködsz és mi közöd hozza, hogy ki mit miért eszik, de már nem is érdekel. Kérdés törölve.
2021. márc. 19. 16:10
 25/52 anonim ***** válasza:
78%

Én pl gyomorproblémák miatt tértem át a vegetáriánus életmódra. Tekintve, hogy a húsféléktől baromira fáj a gyomrom, hát inkább hagyom a csudába.

Viszont a tojást tejet, sajtot, etc szeretem, meg is tudom enni, miért ként ezekről is lemondani???

2021. márc. 19. 16:22
 26/52 A kérdező kommentje:

Ha nem vagy az, akkor eleve nem értem mi a problémád, nem is neked szól a kérdés. Nincs hozzá közöm, de egy anonim oldalon miért ne lehetne megkérdezni? A "miért eszel" nem egyenlő azzal, hogy "ne egyél". Ezzel az erővel miért akarja valaki tudni, hogy hány méter mély a Marianna-árok? Mi köze hozzá az embereknek? De oké, nyugodtan töröld a kérdést, nekem is elegem van önmagam ismételgetéséből.

2021. márc. 19. 17:10
 27/52 A kérdező kommentje:

Ezt teljesen megértem, közben pontosítottam, hogy az etikai okokból vegetáriánusok motivációja nem világos.

2021. márc. 19. 17:12
 28/52 anonim ***** válasza:
83%
Ezek címkék. Én itthon vegán kajákat főzök etikai okokból, de ha tudok szerzek háztáji tojást. Azért lettem vegán, mert nem értettem egyet a nagyüzemmel, de nincs bajom a háztáji tojással. Ha így már csak vegának lehet engem hívni, akkor hívjanak vegának, nem különösebben fontos. Ha vendégségbe megyek, akkor meg a sajtot és a nem háztáji tojást is elfogadom, mert ennyi nekem belefér. Nem követem szent vallásként a veganizmust, de igyekszem a legnagyobb mértékben igazodni hozzá. Ennyire tudok, ez van. Csak innentől én már egy szros vega vagyok? :D
2021. márc. 19. 17:51
 29/52 A kérdező kommentje:

Igen, definíció alapján így "csak" vega vagy. A címkékkel kapcsolatban egyetértek, ha neked így jó, akkor nem számít hogy a definíció alapján melyik vagy.

2021. márc. 19. 18:36
 30/52 anonim ***** válasza:
100%

Az előbbi vagyok. Gondolom sok hozzám hasonló lehet, én legalábbis így gondolom, ha nem is feltétlenül itthon, de a világban :D szóval címke szerint vegetáriánusok vagyunk, de a szívünk inkább a veganizmushoz húz. Persze azokról beszélek, akik etikai oldalról közelítik meg.

Régebben láttam Joshi Bharattal, és Stöhr Grétával egy főzős műsort. Gréta ugye vegán, Joshi vegetáriánus. A másik műsorvezető megkérdezte, hogy mi a kül. vega és vegán között. Gréta azt válaazolta, hogy az állatvédelem, mert a vegánok az állatvédelem miatt teszik amit tesznek (ilyesmi volt a válasz, a lényege legalábbis ez volt). Mire Joshi, aki ugye indiai, kikérte magának, mert azt mondta őket is az állatvédelem motiválja a vegetarianizmusra. Na most Joshiról annyit tudok, a szülei szigorú vegetáriánus diétára nevelték, nagyon vallásosak, és a hely ahol született szintén tele volt ilyen emberekkel. Én legalábbis így tudom, nem vagyok egy celeb szakértő. Szóval én akkor gondolkodtam el 2 év vegánság után, hogy mindenkinek más az állatvédelem. Ők egy vallásos, régi eszme szerint vegetáriánusok, amiben ugyanolyan fontos az állatvédelem. A veganizmus egy újabb szemlélet, nyugati, vallás nélküli, de sokkal élesebb határvonallal, sokkal szigorúbban. Az indiai vegetarianizmusnak ugyan ezek az alapjai.

De egy itthoni random vegetáriánus inkább egészségügyi okokból vega, vagy vegánból visszavedlett vega (mint én), ki milyen mértékkel. Szerintem akik etikailag lesznek vegák, nagy valószínűséggel elindulnak a veganizmus felé vezető úton, és vagy vegánok lesznek, vagy nem teljesen. Olvastam külföldi vegán filozófusok véleményét, miszerint nem kellene ennyire szigorúan bánni a vegán címkével, mert sokakat visszariaszt, sok emberre nagy lelki nyomás nehezedik, ha mindent megpróbálnak pontosan betartani (külföldi utazásnál, vendégségben, ételek mikroösszetételével kapcsolatban, stb), szeritük ez inkább árt a veganizmusnak - mások szerint pedig semmilyen engedmény nem elfogadott. Ki-ki döntse el, mi az igaz.

2021. márc. 19. 19:20
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!