Mi értelme van a vegetáriánus életmódnak?
Igen, az allergiát értem, ha tényleg csak a húsra allergiás.
" Azért, mert láttam egy dokumentumfilmet egy vágóhídról és utána nem tudtam sokáig húsra nézni."
Pont az ilyeneket nem értem. Azóta már tudsz enni? Miért, mi változott? Ha tejet, tojást ettél, akkor ugyanúgy hozzájárultál az állatok szenvedéséhez, leöléséhez, mintha húst ettél volna. Nyilván jogod van hozzá, csak a gondolkodást nem értem mögötte, mert etika szempontjából teljesen mindegy, hogy húst vagy sajtot eszel. Ettől függetlenül továbbra sem vagy köteles megindokolni a tetteidet, én csak megkérdeztem, hogy megértsem az embereket. A drogra és az utazásra írt válaszodat értem, én is így vagyok vele. Látod, azt meg lehetett indokolni.
Íz, hóbort, maga sem tudja. Értem. De az etikai oldala mitől releváns? Ha sajtot eszel, ugyanúgy ártasz, mintha húst ennél.
"Nem értem, miért kéne, hogy értelme legyen ennek, mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné."
Ez szerintem baj, hogy az emberek maguk sem tudják, hogy mit miért csinálnak. Csak a környezetük, a társadalom, a marketing irányítja őket. Ehhez persze mindenkinek joga van. Neked van olyan cselekdeted, amit nem tudsz megindokolni?
"Ennyi erővel zsírt meg cukrot zabálni is logikátlan meg értelmetlen (egészségügyi okokból mindenképp), de mindenkinek szíve joga ezt tenni, ahogy húst nem enni is :D"
Ez így van, mindenkinek joga van hozzá, ahogy húst enni vagy nem enni is, ezt nem vitatom. De a zsír és cukor zabálást meg tudja az ember indokolni azzal, hogy szereti. A hús elhagyásnál is ahogy írtam, elfogadható indok, ha valaki nem szereti. Csak az etikai érvek szerintem elég visszásan hatnak, ha közben tejet, tojást, sajtot fogyaszt az illető. Úgy lenne jó a példa, ha azt mondanám, hogy az egészségemre vigyázva nem iszok fantát, mert cukros, ám kólát vagy spriteot igen. Vagy nem iszom vodkát, mert az alkohol káros, de whiskyt igen. Persze ugyanúgy jogomban áll ezt mondani és így cselekedni és nem vagyok köteles megindokolni senkinek, hisz azt csinálok, amit akarok, de attól még értelmetlen.
Igen, ennek van értelme. Ha nem etikai szempontból nézzük, hanem kizárólag környezetvédelmiből, akkor ez érthető. Azonban az átlag vegetáriánus nem ilyen, hanem ugyanúgy megveszik a tojást és tejtermékeket a tescoban. Igazából talán jobb lett volna a kérdést csak etika szempontjából feltenni.
"Pont az ilyeneket nem értem. Azóta már tudsz enni? Miért, mi változott? Ha tejet, tojást ettél, akkor ugyanúgy hozzájárultál az állatok szenvedéséhez, leöléséhez, mintha húst ettél volna. "
A tejhez, tojáshoz nem olik le az allatot. A tartas részről nem sok minden volt, maga a leölés az, ami undort keltett bennem. Azóta elmúlt. Semmi etikai kerdes nem volt benne szamomra. De még mindig nem értem, téged miért zavar ez ennyire.
Mindenki annyit tegyen magáért és környezetéért amennyi neki belefér.
Ez olyan hogy pl. eljut az újrahasználható zöldséges hálóig és rongyszatyorig, mint környezet és nyersanyag kínélő alternatíva, de az előrecsomagol felvágottat megveszi ugyanúgy az előre csomagolt húst is. Akkor azon is lehetne pörögni, hogy valaki miért, most vagy pazaroljon vagy legyen teljesen zero wastes. Pláne, hogy egy csomó vegánoknak készült termék igencsak hulladék szaporító pl. vegán parizer. Akkor mivel nyertél többet?
Nekem emögött semmi ideológia nincsen. A tojánál annyi a fontos, hogy szabad tartásból legyen. Húst ritkán eszek, de nem környezetvédelmi okokból, vagy állatvédelemből, hanem mert ritkán kívánom. A tejtermékekért meg oda meg vissza vagyok. Mondjuk a kókuszjoghurtból is be tudnék tömni egy bödönnyit, ha nem lenne drága.
Vegetáriánusnak lenni a vegánhoz képest arany középút. Anélkül tartható, hogy az ember átmenne tálibba. Nem kell hozzá címkéket böngészni, hogy van-e benne állati eredetű hozzávaló, nem kell egy bőr fecni miatt nem megvenni egy ruhát, nem kell azon agyalni, hogy a sütin a zselé növényi pektinnel vagy állati zselatinnal készült-e, stb...
Ami az állatok érdekét és a környezetvédelmet illeti, szintén középút. A szomszédban, ahonnan a tojást veszem aranyéletük van a tyúkoknak. Nyugdíjazásuk után persze húsleves lesz belőlük, de addig hosszú és jó életük van. Egy húscsirke pedig él pár hetet egy zsúfolt hangárban. Ugyan ez igaz a tejelő tehenekre a húsmarhákhoz képest, ha jól vannak tartva.
Ha nem ennék meg ezeket az állatokat az "életciklusuk" végén, az környezetvédelmi szempontból pazarlás lenne. Ami pedig pl a tej karbonlábnyomát illeti, az átlag vegetáriánus nem rántott sajtot eszik rántott sajttal. Még, ha az éttermek többsége nem is ismer más vegetáriánus étel a salátákat leszámítva.
Mert nem lehet mindent tökéletesen csinálni és nem is kell mindent tökéletesen csinálni. Ha valakinek attól nyugodt a lelkiismerete, hogy húst nem eszik, sajtot meg igen, akkor az az ő dolga és nem köteles veled ezt megértetni vagy emiatt magyarázkodnia. Nem is értem, hogy neked ez miért olyan fontos, hogy Te megértsd, hogy más mit miért eszik meg.
Nem igaz, hogy a kis változtatás nem ér semmit.
Ha szerinted a tej és tojásiparban nem ölik az állatokat, akkor borzasztó tájékozatlan vagy. Nem zavar, csak nem értem, ezért megkértem, hogy magyarázd el. Egy ember el kell, hogy tudja magyarázni, hogy mit miért csinál vagy nem csinál. Nyilván nem köteles, de egy névtelen oldalon talán fel lehet vállalni.
Jó dolgokat írsz. Nyilván jobb, ha legalább a rongyszatyorig eljut, mintha addig se, de ha valaki idáig eljut, azért mert tényleg fontos neki a környezet, akkor miért elégszik meg félmegoldással? Akkor annyira mégsem fontos? Sajnálom az állatokat, ezért a húsukat nem eszem, de annyira mégsem sajnálom őket, hogy pl a tojásról is lemondjak? Nekem ez ellentmondásos. A vegán alapvetően az állatok jogaiért harcol, a zero waste nem tartozik bele, bár sokan összemossák. Persze van, aki mindkettőt csinálja, de ezzel az erővel az egészség szempontot is össze lehetne kötni, mégsem mondja senki, hogy a vegánok ne egyenek növényi alapú pizzát.
Neked nincs állatvédelmi szempont mögötte, így értem, az a kérdés, hogy akinek van, hogyan tudja összeegyeztetni azzal, hogy tojást és tejterméket eszik. És oké, biztos van, aki ott is a tanyasi tojást preferálja, de a többség nem.
A vegán nem lesz rögtön tálib, ez butaság. Megint más kérdés, hogy ha boldogan él egy csirke, akkor utána etikailag elfogadható-e a levágás, de nem szeretném erre kihegyezni, mert ahogy mondtam, a legtöbb vegetáriánus az ipart támogatja.
Nyilván nem tartozik nekem senki magyarázattal, de egy anonim oldalon miért ne lehetne megkérdezni? Nem kell velem megértetni, de egy érvet azért fel kéne tudni hozni az etikai vegetáriánus életmód mellett. Ha nem sikerül, akkor gyakorlatilag az adott ember sem tudja megindokolni önmagának a saját értékrendjét. A kis változás is ér valamit, ez világos. De miért ne lehetne teljesen jól csinálni? Ezt úgy értem, hogy akinek fontos az állatvédelem. Aki húst eszik, annak a szemszögéből nyilván nem ez a jó. Ez egy filozófia kérdés, hogy ha én kiállok valami mellett, akkor miért csak félig teszem. Ha én kutyákat mentek, de például a macskákat direkt elgázolom, az nem fura? Ez még csak nem is a legjobb példa, mert itt két külön állatfajt hoztam fel példának. Azonban a vegetáriánus nem járul hozzá a kakas halálához azzal, hogy megeszi, de azzal már igen, hogy tojást vesz? Csak nekem egy nagy önellentmondás ez?
Téged nem érdekelnek az állatok, ez is tök oké, itt nincs is önellentmondás.
"Ha szerinted a tej és tojásiparban nem ölik az állatokat, akkor borzasztó tájékozatlan vagy. Nem zavar, csak nem értem, ezért megkértem, hogy magyarázd el. Egy ember el kell, hogy tudja magyarázni, hogy mit miért csinál vagy nem csinál. Nyilván nem köteles, de egy névtelen oldalon talán fel lehet vállalni."
Nem, nem ölik őket. Ha ölnék nem tudnának tejet és tojást termelni. Nem vitázom tovább. Szia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!