Vegetáriánusnak nevelni a gyereket. Mit gondoltok erről? Van értelme?
Ismerőseink vegetáriánusok, és a gyereküknek sem adnak semmilyen hús, vagy húskészítményt (3 éves lesz a gyermek); sőt, semmit, ami valamilyen formában érintkezett hússal -tehát az sem opció, hogy a készételből kiveszik, vagy olyan olajban sütik, amiben előtte már sült hús.
Nyilván az Ő döntésük, de én magam abban hiszek, hogy ezt majd a gyereknek kellene eldöntenie. A saját gyerekem alapján úgy tapasztalom, hogy ízlést tanítani, belenevelni nem lehet. Lehet példát mutatni, beszélgetni róla, aztán majd kialakul, hogy követi-e a szüleit. Egy életen át mégsem lehet kontrollálni, kihasználni pedig, hogy még kicsi, és a szüleire van utalva, hogy mit kap; szerintem nem célravezető...
Arról nem is beszélve, hogy majd óvodában, iskolában hogy lesz ez megvalósítható.
Akinek van saját, vagy ismerősei körében hasonló tapasztalata; hogy látjátok, működik/ működhet ez így?
Ismertem egy bicserdista családot akiknek 5 gyerekük volt, mind az ötöt bicserdista étrenddel nevelték, felnőttek, egészségesek, nem volt/lett semmi bajuk.
A gyerek majd eldönti, ha nagyobb lesz.
"Igen-igen Gyöngyösön igy halt meg a kislány,mert a szülők fényevők voltak" Azért a fényevés meg a hús nem evés közé ne tegyünk már egyenőségjelet légyszí...
Az én gyerekeim esznek húst, de azért nevetséges, hogy a legtöbb gyerek chipset, mekit, csokit meg ilyenet töm magába napi szinten, a menzakaja, amin a gyerekek túlnyomó többsége él, szintén egy rettenet, ezzel senkinek semmi baja, de ha meghallják, hogy valaki nem ad húst a gyereknek - mellé viszont remélhetőleg ad az átlagnál sokkal több zöldséget, gyümölcsöt -, akkor már ki van kiáltva minden gyerekveszélyeztető fényevőnek.
Hello^^/
A te gyereked tán eldöntheti akar-e állati eredetű élelmiszereket fogyasztani (pl.: hús)? Tán te eldönthetted kiskorodban, hogy mit akarsz enni? Minden gyermek a szülei útján van elsősorban, majd huszonéves korára meglátjuk visszatér-e arra az útra. (ha ideologizálják az étkezési szokásaikat, akkor természetesen a gyerek is vega lesz, ha nem éri valami extra trauma a szülei oldala felől..)
Nem kell aggódni, nem ő lesz az első gyerek az elmúlt pár ezer évben, aki vegetáriánus (gondolom Ovo-lakto vega). ;)
( [link] )
Nem ördögtől való az ismeretlen, bármennyire is próbálja démonizálni az agyunk. Csak erőt kel venni magunkon és megismerkedünk az ismeretlennel, így téve ismertté a rémisztő ismeretlent és már is kevésbé válik démonivá. ^^/
Mellesleg van olyan is bármilyen hihetetlen, hogy saját ebédet visz a gyerek a közintézményekbe. ;D
Csak egy dolgra reagálnék: igen, az én gyerekemnek van választása. Eléteszem az ételt, és amit megeszik belőle, azt megeszi; amit nem, nem. Sőt, ha főzni készülök, akkor felajánlok 2-3 lehetőséget, amiből választhat.
Ő sem eszi meg sokszor a húst, de a lehetőséget én nyitva hagyom, és nem determinálom az étkezési szokásait alapjaiban.
Még annyi, hogy ez nemcsak a hússal kapcsolatban igaz. Zöldségeket, gyümölcsöket olykor éppúgy elutasít. De lehetőséget megadom Neki, amit meg nem szeret, azt nyilván nem tömöm belé 'csak azért is'.
Szóval dönthet. Korlátokat csak az édesség fogyasztásban szabok, mert abban felelősségem van, hogy megtanítsam Neki, hogy hol az egészséges határ.
Amíg tudatosan csinálják és minden szükséges tápanyagot megkap a gyerek, semmi probléma nincs vele.
Később meg majd eldönti, hogy folytatja-e ezt az életmódot vagy áttér a húsevésre.
Egyébként ez pontosan az intézménybe kerülésig tartható, mert állami iskolában nem lesz opció a vegetariánus étrend - vagy akkor nem eszik benn, esetleg viszi a saját kajáját dobozban.
Én cölis vagyok, nagyon kevés helyen tudok enni - így munkahelyen SEM, vagy "sima" étteremben, kifőzdében, szóval a táskámba az innivaló, nass-magvak, gyümölcs mellé mindig bekerül egy ebédnyi étel is. Ez van ezt kell szeretni. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!