Vegetáriánusnak nevelni a gyereket. Mit gondoltok erről? Van értelme?
Ismerőseink vegetáriánusok, és a gyereküknek sem adnak semmilyen hús, vagy húskészítményt (3 éves lesz a gyermek); sőt, semmit, ami valamilyen formában érintkezett hússal -tehát az sem opció, hogy a készételből kiveszik, vagy olyan olajban sütik, amiben előtte már sült hús.
Nyilván az Ő döntésük, de én magam abban hiszek, hogy ezt majd a gyereknek kellene eldöntenie. A saját gyerekem alapján úgy tapasztalom, hogy ízlést tanítani, belenevelni nem lehet. Lehet példát mutatni, beszélgetni róla, aztán majd kialakul, hogy követi-e a szüleit. Egy életen át mégsem lehet kontrollálni, kihasználni pedig, hogy még kicsi, és a szüleire van utalva, hogy mit kap; szerintem nem célravezető...
Arról nem is beszélve, hogy majd óvodában, iskolában hogy lesz ez megvalósítható.
Akinek van saját, vagy ismerősei körében hasonló tapasztalata; hogy látjátok, működik/ működhet ez így?
Én nagy húsevő vagyok, minden nap eszem húst, a családom is.
DE.
Azzal jönni nem túl logikus, hogy a gyerek fejlődésére rossz hatással van, ha nem eszik húst. Vannak vegetáriánus kultúrák, Japán, Indiában, mindenféle keleti országban, ahol az emberek egész életükben nem esznek húst, aztán mégse lesz semmi bajuk... szóval fel lehet simán nőni úgy, meg le lehet egy életet egészségesen élni úgy, ha valaki nem eszik húst.
"ezt majd a gyereknek kellene eldöntenie"
Épp ez az, ha agyerek akar húst enni akkor később ehet.
Én pl. mélységesen gyűlöltem gyerekként a húst, mégis muszáj volt megenni mert az volt. Szívesebben éltem volna át azt, hogy valamit NEM ehetek amit amúgy szeretnék, mint ezt hogy valamit MUSZÁJ megennem amit gyűlölök.
Amúgy én már csak a praktikus okokból is jobbnak tartom, hogy akkor ne legyen otthon hús, mert nehezen tudom elképzelni, a gyereknek veszek 100 g csirkemellet a hentesnél...? :D
Tápanyagokról meg szerintem értelmetlen vitázni amíg csak vegetariánus étrendről van szó, hiszen a tej, tojás is tartalmaz állati eredetű fehérjéket és egyéb tápanyagokat, őszintén szólva nem igazán értem, hogy merül fel egyáltalán hogy a vega étrend tápanyaghiányt okozna....
Amennyire utánajártam, ezt a dietetikusok is így látják:
"Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes." - [link]
Sokszor látom, hogy NEM dietetikus végzettségű emberek terjesztik, hogy a sima vega étrend nem egészséges, de nem tudom... mik azok a tápanyagok, amik a húsban megvannak, de még más állati eredetű élelmiszerekben sem?
Egy mindenevő család megkérdezi a gyereket, szeretne-e vegán/vegetáriánus lenni? Nem, eszi azt, ami otthon van, majd ha már idősebb és tudja, mi az, majd akkor vagy akar vegetáriánus lenni vagy nem.
Ugyanilyen alapon miért kéne egy vegetáriánus családnak nem ugyanolyan étrenden felnevelnie a gyerekét, mint amilyet amúgy is folytatnak? Majd ha a gyerek nagy lesz és tud magára főzni, magának kaját venni vagy átengedik a kis Peti szülinapi bulijára, majd azt eszik, amit akar.
Engem a kutya meg nem kérdezett 2-3-4-5-6-7-8-9 évesen, milyen étrendet akarok, ettem, amit elém rakott anyukám :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!