Vegetáriánusnak nevelni a gyereket. Mit gondoltok erről? Van értelme?
Ismerőseink vegetáriánusok, és a gyereküknek sem adnak semmilyen hús, vagy húskészítményt (3 éves lesz a gyermek); sőt, semmit, ami valamilyen formában érintkezett hússal -tehát az sem opció, hogy a készételből kiveszik, vagy olyan olajban sütik, amiben előtte már sült hús.
Nyilván az Ő döntésük, de én magam abban hiszek, hogy ezt majd a gyereknek kellene eldöntenie. A saját gyerekem alapján úgy tapasztalom, hogy ízlést tanítani, belenevelni nem lehet. Lehet példát mutatni, beszélgetni róla, aztán majd kialakul, hogy követi-e a szüleit. Egy életen át mégsem lehet kontrollálni, kihasználni pedig, hogy még kicsi, és a szüleire van utalva, hogy mit kap; szerintem nem célravezető...
Arról nem is beszélve, hogy majd óvodában, iskolában hogy lesz ez megvalósítható.
Akinek van saját, vagy ismerősei körében hasonló tapasztalata; hogy látjátok, működik/ működhet ez így?
Válaszolnál kérlek arra a kommentemre, amit előtted néhánnyal írtam? (#15)
Miért csak a hús létezne, mint állati eredetű fehérje?
Miért írják hozzá nem értők hogy egészségtelen, mikor a dietetikusok szerint egészséges, ha jól van összeállítva?
#23: #18 helyett válaszolok, ha esetleg ő nem tenné.
A hús nem csak a fehérje miatt lehet fontos. A szigorú vegetáriánusok nem csak húst nem esznek, hanem halat, tenger gyümölcseit, belsőségeket és az állatok egyéb részeit (bőr, kötőszövetek) sem, melyek többek között kollagénben is gazdag élelmiszerek.
A vegetáriánusok és vegánok esetében az alábbi tápanyagok másokhoz képest alacsonyabb szintjét figyelték meg: vas, cink, kreatin, taurin, kolin, EPA/DHA, B12, B1, B2 és B6 vitaminok, D3, szelén, folát, jód. Itt átlagos szintekről beszélünk, a mindenevők átlagához viszonyítva, tehát nem jelenti azt, hogy minden vegetáriánusnak vagy vegánnak hiánya van a fenti tápanyagokból, ahogy az sem, hogy minden mindenevő eleget visz be belőlük, és egyiket sem szükséges pótolnia.
Ezen tápanyagok fontosak a gyermekek megfelelő testi és szellemi fejlődése valamint egészsége szempontjából.
Ezeken túlmenően a vegetáriánus és vegán táplálkozásra általában jellemző a kedvezőtlen omega 3/omega 6 arány is.
"A konklúzió az, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a vegetáriánus vagy vegán táplálkozás biztonságos a gyermekek számára."
Források: [link]
A gyerekek megfelelő táplálkozása szempontjából probléma lehet az is, hogy a gyerekek nem mindig hajlandóak azt (és annyit) enni, amit eléjük tesznek csak azért, mert az egészséges és a szervezetüknek szüksége van rá, beleértve a táplálékkiegészítőket is. Ha olyan élelmiszereket iktatunk ki teljesen, amelyek nagyobb koncentrációban tartalmaznak bizonyos tápanyagokat (mint pl. a belsőségek és a hús), a kevésbé "jól evő", kis étvágyú, esetleg válogatós gyerekeket megfosztjuk a lehetőségtől, hogy kisebb mennyiségű táplálékból is eleget vihessenek be sokféle hasznos tápanyagból.
Arról nem is beszélve,hogy nem tudjuk mekkora gyerekekről van szó. Gombát, magvakat nem ehetnek 2 éves korukig, sok gyerek a hüvelyeseket sem bírja . Tettem már fel kérdést erről,semmilyen értelmes választ nem kaptam,honnan fog fehérjéhez jutni a gyerek ,ha nem ehet se gombát,se szóját,hüveleyeseket vagy igen vagy nem,de azt sem mértéktelenül ,húst,sajtot,tojást ..
És az egy másik kérdés,hogy egyáltalán megeszi-e a gyerek amit eléraksz. Értem én,hogy felnőttként valaki tudja mi a jó neki és szüksége van rá,ezért tudatosan pótolja a hiányzó tápanyagokat ,de ez gyerekeknél nem működik.
A vegával nincs különösebb probléma ,rengetegen amúgy sem eszik meg a húst,nem szeretik,undorodnak tőle . A tojás és a tejtermékek ugyanúgy teljes értékű állati eredetű táplálékok.
A vegán túl szélsőséges és rizikós egy fejlődő gyereknek .
Kicsit a morális részéről megközelítve,én úgy voltam vele,hogy a gyerekeim nem az én klónjaim ,majd ők eldöntik milyen elveik vannak ha képesek lesznek rá. Annak ellenére,hogy én nem eszek húst a gyerekeim kaptak (jöhet a savazás:D) . 0/3 lett vega felnőttként ,én ezt elfogadom ,mindenkinek a saját döntése. Egy szülőnek az a dolga,hogy végigkísérje az úton a gyermekeit,de nem járhatja be helyettük .
Nem értem mi az értelme a kérdésnek. Van-e értelme vegának nevelni a gyereket? Milyen szempontból keresed az értelmet benne? Tegyük félre az egészségügyi részét, mert látom hogy főként nem azon megy a vita.
Etikai oldalról pedig nem értem miért olyan lényeges neked ez a kérdés? Ha egy vallásos családról beszélnénk, akik vallásosan nevelik a gyermeket, felteszed ugyanezt a kérdést? Mi értelme vallásosnak nevelni a gyermeket, ha oviban, vagy felnőttként majd ő hall ateista nézeteket, és lehet hogy a vallás ellen fordul? Nyilván egy római katolikus nem fogja megkérdezni a pici gyereket, hogy fiam/lányom nem akarsz zsidó lenni inkább, vagy buddhista, iszlám? Tényleg nem értem a kérdést. A vegetarianizmus pedig mégcsak nem is vallás, vagyis itt európában a legtöbb vega nem vallási alapon vega, hanem inkább filozófiai, ideológiai alapon. A kérdésednek maximum akkor lenne jelentősége és értelme, ha a család, akit említesz, vallási alapon vegetáriánus.
Egyébként meg nem teljesen mindegy ki miért vega, vagy ki miért nem vega? Tényleg nem értem miért fontos ez neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!