Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegetáriánusnak nevelni a...

Vegetáriánusnak nevelni a gyereket. Mit gondoltok erről? Van értelme?

Figyelt kérdés

Ismerőseink vegetáriánusok, és a gyereküknek sem adnak semmilyen hús, vagy húskészítményt (3 éves lesz a gyermek); sőt, semmit, ami valamilyen formában érintkezett hússal -tehát az sem opció, hogy a készételből kiveszik, vagy olyan olajban sütik, amiben előtte már sült hús.

Nyilván az Ő döntésük, de én magam abban hiszek, hogy ezt majd a gyereknek kellene eldöntenie. A saját gyerekem alapján úgy tapasztalom, hogy ízlést tanítani, belenevelni nem lehet. Lehet példát mutatni, beszélgetni róla, aztán majd kialakul, hogy követi-e a szüleit. Egy életen át mégsem lehet kontrollálni, kihasználni pedig, hogy még kicsi, és a szüleire van utalva, hogy mit kap; szerintem nem célravezető...

Arról nem is beszélve, hogy majd óvodában, iskolában hogy lesz ez megvalósítható.

Akinek van saját, vagy ismerősei körében hasonló tapasztalata; hogy látjátok, működik/ működhet ez így?

2021. febr. 28. 14:01
1 2 3 4
 21/32 Sunshinedoll ***** válasza:
77%
Ebben a topikban mindig a húsevők az IQ gyengébbek szóval nemtudom miről tetszik beszélni.
2021. márc. 1. 19:14
 22/32 anonim ***** válasza:
82%
Az enyém meg kelbimbót, káposztát, valamint spenótot nem kap, mert ezeket utálom és nem vagyok hajlandó elkészíteni. Na, ki szeretné rámhívni a gyámügyet? Amúgy felőlem oviban megeheti, de itthon nem kap.
2021. márc. 1. 20:07
 23/32 anonim ***** válasza:
85%

Válaszolnál kérlek arra a kommentemre, amit előtted néhánnyal írtam? (#15)

Miért csak a hús létezne, mint állati eredetű fehérje?

Miért írják hozzá nem értők hogy egészségtelen, mikor a dietetikusok szerint egészséges, ha jól van összeállítva?

2021. márc. 2. 11:41
 24/32 anonim ***** válasza:
20%

#23: #18 helyett válaszolok, ha esetleg ő nem tenné.

A hús nem csak a fehérje miatt lehet fontos. A szigorú vegetáriánusok nem csak húst nem esznek, hanem halat, tenger gyümölcseit, belsőségeket és az állatok egyéb részeit (bőr, kötőszövetek) sem, melyek többek között kollagénben is gazdag élelmiszerek.

A vegetáriánusok és vegánok esetében az alábbi tápanyagok másokhoz képest alacsonyabb szintjét figyelték meg: vas, cink, kreatin, taurin, kolin, EPA/DHA, B12, B1, B2 és B6 vitaminok, D3, szelén, folát, jód. Itt átlagos szintekről beszélünk, a mindenevők átlagához viszonyítva, tehát nem jelenti azt, hogy minden vegetáriánusnak vagy vegánnak hiánya van a fenti tápanyagokból, ahogy az sem, hogy minden mindenevő eleget visz be belőlük, és egyiket sem szükséges pótolnia.

Ezen tápanyagok fontosak a gyermekek megfelelő testi és szellemi fejlődése valamint egészsége szempontjából.

Ezeken túlmenően a vegetáriánus és vegán táplálkozásra általában jellemző a kedvezőtlen omega 3/omega 6 arány is.

"A konklúzió az, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a vegetáriánus vagy vegán táplálkozás biztonságos a gyermekek számára."

Források: [link]

[link]

[link]

A gyerekek megfelelő táplálkozása szempontjából probléma lehet az is, hogy a gyerekek nem mindig hajlandóak azt (és annyit) enni, amit eléjük tesznek csak azért, mert az egészséges és a szervezetüknek szüksége van rá, beleértve a táplálékkiegészítőket is. Ha olyan élelmiszereket iktatunk ki teljesen, amelyek nagyobb koncentrációban tartalmaznak bizonyos tápanyagokat (mint pl. a belsőségek és a hús), a kevésbé "jól evő", kis étvágyú, esetleg válogatós gyerekeket megfosztjuk a lehetőségtől, hogy kisebb mennyiségű táplálékból is eleget vihessenek be sokféle hasznos tápanyagból.

2021. márc. 4. 09:35
 25/32 anonim ***** válasza:
47%

Arról nem is beszélve,hogy nem tudjuk mekkora gyerekekről van szó. Gombát, magvakat nem ehetnek 2 éves korukig, sok gyerek a hüvelyeseket sem bírja . Tettem már fel kérdést erről,semmilyen értelmes választ nem kaptam,honnan fog fehérjéhez jutni a gyerek ,ha nem ehet se gombát,se szóját,hüveleyeseket vagy igen vagy nem,de azt sem mértéktelenül ,húst,sajtot,tojást ..

És az egy másik kérdés,hogy egyáltalán megeszi-e a gyerek amit eléraksz. Értem én,hogy felnőttként valaki tudja mi a jó neki és szüksége van rá,ezért tudatosan pótolja a hiányzó tápanyagokat ,de ez gyerekeknél nem működik.

A vegával nincs különösebb probléma ,rengetegen amúgy sem eszik meg a húst,nem szeretik,undorodnak tőle . A tojás és a tejtermékek ugyanúgy teljes értékű állati eredetű táplálékok.

A vegán túl szélsőséges és rizikós egy fejlődő gyereknek .

Kicsit a morális részéről megközelítve,én úgy voltam vele,hogy a gyerekeim nem az én klónjaim ,majd ők eldöntik milyen elveik vannak ha képesek lesznek rá. Annak ellenére,hogy én nem eszek húst a gyerekeim kaptak (jöhet a savazás:D) . 0/3 lett vega felnőttként ,én ezt elfogadom ,mindenkinek a saját döntése. Egy szülőnek az a dolga,hogy végigkísérje az úton a gyermekeit,de nem járhatja be helyettük .

2021. márc. 4. 11:08
 26/32 anonim ***** válasza:
87%
Egészségügyi dolgozó vagyok, igaz, nem a gyerekek a szakterületem, de semmi problémát nem látok a gyerekkori vegetáriánus étrenddel. Engem a szüleim sose próbáltak vegetáriánusnak nevelni, épp ellenkezőleg, mindketten nagy húsevők voltak. Én viszont világéletemben utáltam a húsételek ízét és állagát, soha nem tudták semmilyen módszerrel belém imádkozni a húst a szüleim, tehát gyakorlatilag vegetáriánus étrenden nőttem fel. Ez a mai napig így van, már 30 fölött vagyok, és még mindig nem szeretem a húst semmilyen formában, ezért sosem fogyasztok húsételeket. Semmi komolyabb egészségügyi problémám nem volt soha életemben, és az intelligenciámmal sem gondolom, hogy bármi baj lenne. Nem vagyok zseni, de például az írásképem és a szövegértésem szerintem mesze jobb, mint ezen az oldalon a legtöbb felhasználónak.
2021. márc. 4. 12:47
 27/32 anonim ***** válasza:
31%
Alapvetően nem sok értelmét látom a vegetáriánus étrendnek. Ha valakinek számít az állatok kizsákmányolása vagy az egészségügyi dolgok, akkor miért nem teljesen növényi étrendet követ? Nyilván attól, hogy valaki vegán még nem lesz automatikusan egészséges, ezért fontos, hogy teljesértékű növényi étrendet kövessen. A B12 hiányt minden értelmes vegán pótolja, más alapból nem hiányzik egy teljesértékű növényi étrendből. Függetlenül attól, hogy baba, felnőtt, öreg, esetleg profi sportoló az illető. Az meg hogy a vegánok kevésbé intelligensek az egy jó nagy vicc. Mégis mi van a húsban, ami olyan intelligensé tesz?
2021. márc. 6. 12:13
 28/32 anonim ***** válasza:
69%
A "majd ő eldönti" érvekhez meg: ha én egészségtelennek tartom az állati eredetű ételeket, akkor nem adom a gyerekemnek. Majd ha felnő, akkor már nyilván nem rajtam múlik. Ezzel az erővel a cigitől meg az alkoholtól miért fosztjuk meg a gyerekeket? (Itt nem egyenlőségjelet akarok tenni a hús és a cigi/pia káros hatásai közé, remélem érthető voltam.)
2021. márc. 6. 12:15
 29/32 anonim ***** válasza:
27%
Szerintem semmi értelme nincs. Gondolom pótolják a vasat, meg mindent amit a hússal nem visznek be a szervezetébe, de inkább csak a saját dolgukat bonyolítják. Lehet, hogy az ovódában meg megkóstolja aztán úgy jön haza, hogy attól kezdve húsevő.
2021. márc. 8. 02:45
 30/32 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem mi az értelme a kérdésnek. Van-e értelme vegának nevelni a gyereket? Milyen szempontból keresed az értelmet benne? Tegyük félre az egészségügyi részét, mert látom hogy főként nem azon megy a vita.

Etikai oldalról pedig nem értem miért olyan lényeges neked ez a kérdés? Ha egy vallásos családról beszélnénk, akik vallásosan nevelik a gyermeket, felteszed ugyanezt a kérdést? Mi értelme vallásosnak nevelni a gyermeket, ha oviban, vagy felnőttként majd ő hall ateista nézeteket, és lehet hogy a vallás ellen fordul? Nyilván egy római katolikus nem fogja megkérdezni a pici gyereket, hogy fiam/lányom nem akarsz zsidó lenni inkább, vagy buddhista, iszlám? Tényleg nem értem a kérdést. A vegetarianizmus pedig mégcsak nem is vallás, vagyis itt európában a legtöbb vega nem vallási alapon vega, hanem inkább filozófiai, ideológiai alapon. A kérdésednek maximum akkor lenne jelentősége és értelme, ha a család, akit említesz, vallási alapon vegetáriánus.

Egyébként meg nem teljesen mindegy ki miért vega, vagy ki miért nem vega? Tényleg nem értem miért fontos ez neked.

2021. márc. 11. 14:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!