Miért gondolják az emberek, hogy a vegán étkezés drágább?
Mostanában olvasgattam ezen a platformon, és sok kérdés alatt látom ezt a hülyeséget, meghogy marketing fogás a "vegán" felirat, hogy drágábban el lehessen adni.
Kérdezem én: a Spar kb 180ftos dobozos barackleve (ami évek óta ennyi) pl el van látva vegán logóval. Ha ez drága, mi a normális?
Azzal egyet értek, hogy drága pl next level meeten élni, de aki benne van, pontosan tudja, hogy nem ez a meghatározó. Egyéni példámat nézve, sokkal jobban jövök ki, pedig változatosabban eszem.
Azon is gondolkodtam, hogy ez is egy védekező mechanizmus mikor elfogynak az érvek?
UI: Légyszives, normális válaszokat írjatok, szeretném megérteni a másik oldalt. A veszekedő, pejoratív válaszokat egyből jelenteni fogom, és erre mást is bíztatok.
Csak kulturáltan:)
18: "egy kicsit olyanra sikerült kérdés, mintha azt kérdezné valaki, hogy miért gondolják a vegánok, hogy a hús drága, amikor ott van a csirke farhát is."
10pontos meglátás! :-)
Igaz, hogy egy db répa 26 ft, de hányat kell ahhoz megenni, hogy jóllakjon az ember...??? ( 17-esnek írom)
20 Ez engem is érdekelne. Én azt hittem, a vegánoknak a környezetvédelem is fontos. Ezért elvileg ők helyben megtermelt, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztanak.
Magyarországon, télen amik megteremnek, az elég egy vegánnak? Étrendkiegészítő sem kell mellé? Azok olcsók?
Remélem nem leszek "vér vegán" mert válaszolok.
Étrend kiegészítő sajnos már minden étrendhez javasolt, úgy tudom. Én egyedül b12t szedek.
Így tél felé közeledve a tököknek, káposztáknak, egyes salátáknak, édesburgonyának, brokkolinak, spenótnak az időszaka van (a teljesség igénye nélküli felsorolás..:) ), de előkerül például a nyáron eltett lecsó is :D
Egy rakott kelkáposzta, paradicsomos káposzta, sütőtökkrémleves, brokkoli tócsni, brokkolis tészta, spenótos lasagne, meg ilyesmi szerintem bárkit bőven ellakat:)
23 Engem sajnos nem laktat, de elhiszem, hogy vannak akiket igen. Sőt, kifejezetten beteg leszek a tésztától és a kenyértől, ezért azt nem eszem.Én nem szedek étrendkiegészítőket, semmi szükségem rá. Köszi a választ, nem kötözködésből írtam.
Tócsnit miből csinálod tojás nélkül?
Rakott káposzta nálad hogy készül? Ismét csak kíváncsi vagyok.
A tócsnihoz csak simán összetöröm a brokkolit és lisztezem, ez összefogja :)
A rakott kel pedig vagy gombás rizzsel, vagy lencsés rizzsel, vagy akár tofus rizzsel csinálom:) tejfölt pedig napraforgó magból készítek, vagy ha lusta vagyok marad a creme vega ami viszont belátom, drága a boltok polcain
Megmondom, hogy miért drágább: egyrészt azért, mert a veganizmus most egy óriási divat lett, márpedig ami épp trendi, azt mindig el lehet adni sokszoros áron is, hiszen ígyis mindig lesz olyan, aki megveszi. Szóval egyrészt sima üzletpolitika.
Másrészt: maga a vegán étkezés nem feltétlenül drágább - ha valaki okosan csinálja. Csak épp a vegánok többsége játssza az önfeláldozó hőst, hogy jajj ő aztán többet nem eszik semmi állatit, de közben meg borzalmasan hiányzik neki a mindenevő étrend. Ezért aztán egyre másra veszik a vegán felvágottat, vegán virslit, kolbászt, vegán joghurtot, sajtot stb. ezeknek pedig többszöröse az ára a normál változatokénak, lásd előző pont.
Egy ideig volt egy vegán lakótársam, ő viszont elvből elítélte az ilyen pótlék műkajákat, mert egyáltalán nem egészségesebbek a normál változatnál. Csak friss és mirelit zöldségeket meg gyümölcsöket evett, nyersen, párolva főzve,grillezve stb. Neki nem volt szüksége arra, hogy a szóját húsnak próbálja beállítani, vagy a kókusz levét tejnek. Egyáltalán nem hiányzott neki az állati ételek íze vagy állaga sem. Na szerintem a vegánság itt kezdődik, aki pedig mindenféle helyettesítő vacakot eszik, az csak képmutató.
Ja és párszor kíváncsiságból összehasonlítottuk, melyikünk mennyit költ kajára egy hónapban. Nem árulok el nagy titkok - ő lényegesen kevesebbet.
Szóval a vegán étkezés csak azoknak drága, akik a helyettesítő műkajákkal akarnak "vegánkodni".... akik normálisan esznek azoknak nem.
(Btw nem értem, ha valakinek ennyire hiányzik például a bolognai vagy a töltött káposzta, akkor az vajon minek is lett vegán?)
Igazán nem értem a válaszolók egy részét!
Sok éve vagyok vegán, de még egyetlen egyszer sem vettem semmilyen "mü"akármit, meg táplálékkiegészítöket sem.
Hogy mit eszem? Ami éppen kapható zöldségféle, mégpedig az itthoni idényzöldségekre gondolok - azaz mindent, ami nem hús, tojás, tejtermék. (Itt jegyezném meg, hogy a vegánság NEM környezetvédelmi mozgalom, hanem állatvédelmi - a kettö nem ugyanaz, ezért csak az állati termékeket nem használják, arról szó sincs, hogy import élelmiszereket nem fogyaszthatnának).
A zöldségfélékbe - pontosabban a növényi étrendbe nem csak a sárgarépa tartozik bele, hanem az összes gabonaféle, az összes hüvelyes - és ezek kifejezetten laktató élelmiszerek, a mindenevök is nagyrészt ezzel laknak jól, önmagában a hús nem lenne elég.
Mielött erre az étrendre álltam át, elötte sem ettem lényegesen másként, csak idönként egy-egy szelet hús, sajt is került a tányérra, de az egyebek azok, amiktöl jóllaktam.
Persze, ha valaki csak annyit tud elképzelni ételként, hogy pörkölt krumplival/nokedlivel, annak nehéz lenne, de a nokedli (tojás nélkül is elkészíthetö!!!) ugyanúgy ehetö vegánként is, ahogy a krumpli is.
De ha a sárgarépát megfelelöen készíted el, akkor az is böven laktató lehet, csak nem kell péppé fözni, mert úgy semmi értelme sincs.
"Ha a liszt összefogná az ilyen jellegű cuccokat, akkor a vegánok többsége nem használna chiamagot, vagy utimagfűhéjat, és egyéb pótszert."
A vegánok többsége nem használ ilyeneket. Megint egy téves állítás, amit nem tudom, honnan szedtél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!