Vegánok, miért vagytok annyira a húsevés ellen? 🍗
Az ember valóban nem ragadozó, hanem mindenevő. De vannak olyan ragadozók is, amelyek egyben nyelik le a zsákmányukat, még tépőfogakra sincs szükségük. Az ember is így eszi pl. az osztrigát, de pl. a kagylóval, tojással és apróbb halakkal se nehéz a mi fogainkkal elboldogulni. Nem beszélve a rovarokról, amit egyes országokban szívesen esznek.
A nyers húst meg tudjuk emészteni, ld. tatárbifsztek. Vannak népek, akik megeszik a nyers halat, sőt egyéb nyers húsokat is.
Amúgy azt megnézném, hogyan szoktad enni a száraz hüvelyeseket, szóját, gabonaféléket, krumplit. Nyersen, sótlanul? Ezek szerint ezekre sincs szükség, mert nem tudjuk így elfogyasztani?
És végül az ízekről - annak, hogy valami szerintünk mennyire finom, és mennyire hasznos, gyakran semmi köze egymáshoz. Ha csak ezt nézném, sosem ennék pl. zellert...
#31
Fúbasszus, azért "húsevőként" nagyon fogom a fejem az ilyeneken.... :DDD
Ok, eszel húst, de miért kell ezt ilyen ökörségekkel indokolni? :D :D :D
Mi nem volt benne igaz?
És a vegánok nem indokolják állandóan, miért vegánok? Nekem miért ne lehetnének indokaim?
"De vannak olyan ragadozók is, amelyek egyben nyelik le a zsákmányukat, még tépőfogakra sincs szükségük"
Igen, és vannak állatok, amik képesek nemet változtatni csak úgy. És? Ez miért releváns infó? :D
"A nyers húst meg tudjuk emészteni, ld. tatárbifsztek. Vannak népek, akik megeszik a nyers halat, sőt egyéb nyers húsokat is."
Ettől függetlenül nem igazán ajánlott a nyers hús fogyasztása, több okból. Nem is jellemző, az átlagember finoman szólva kevesebb nyers húst fogyaszt, mint amennyi nyers növényt.
"Amúgy azt megnézném, hogyan szoktad enni a száraz hüvelyeseket, szóját, gabonaféléket, krumplit. Nyersen, sótlanul? Ezek szerint ezekre sincs szükség, mert nem tudjuk így elfogyasztani?"
Én speciel a borsót és a krumplit nyersen, natúrban szeretem a legjobban. :)
De ez megint mire érv? Igen, vannak olyan zöldségfélék, amiket tipikusan elkészítünk valahogy. Na és? Mit szerettél volna ebből kihozni?
"És végül az ízekről - annak, hogy valami szerintünk mennyire finom, és mennyire hasznos, gyakran semmi köze egymáshoz. Ha csak ezt nézném, sosem ennék pl. zellert..."
?
Olvastad az előző hozzászólást? Én arra reagáltam, nem értem, miért kell kötözködni.
1. A hús nem emberi táplálék - de, az, már elég régóta.
2. Csak akkor egyél húst, ha ki tudod harapni egy nagy méretű állatból - nem, vannak kisebb állatok is, amiket könnyedén meg lehet enni. (De amúgy vannak eszközeink is a hús vagy egyéb ételek feldarabolására.)
3. A nyers húst nem tudjuk megemészteni - dehogynem.
4. A húsnak nem jó az íze só és főzés/sütés nélkül, tehát nem érdemes megenni - vannak más élelmiszerek is, amiknek nem jó az íze só és főzés/sütés nélkül, vagy nem is egészséges így enni őket, mégis eszünk ilyeneket, sőt sok esetben egészségesnek tartjuk őket.
És TE elolvastad?
"Csak akkor egyél húst, ha ki tudod harapni egy nagy méretű állatból" - ezt arra írta a válaszoló, hogy "az ember ragadozó", sehol nem volt szó az állat méretéről. Arról volt szó, hogy a ragadozó maga vadássza le a zsákmányát, és frissiben fogyasztja. Ezzel szemben a mai "nagyon természetes húsfogyasztás" annyi, hogy leveszem az Aldi polcáról a kifilézett husikát.
"A nyers húst nem tudjuk megemészteni - dehogynem." - Ezt se látm, hogy hol olvastad, mindenesetre nekem van egy sejtésem, hogy csak nyers húst fogyasztva nem lenne túl boldog az emésztőrendszerünk. Márpedig egy ragadozó legalább 95%-ban nyers húst fogyaszt.
"A húsnak nem jó az íze só és főzés/sütés nélkül, tehát nem érdemes megenni - vannak más élelmiszerek is, amiknek nem jó az íze só és főzés/sütés nélkül, vagy nem is egészséges így enni őket, mégis eszünk ilyeneket, sőt sok esetben egészségesnek tartjuk őket." - Esküszöm itt nem értem, hogy mit nem értesz, vagy mi a problémád. A húst 99%-ban sülve, főve, egyéb módon hőkezelve fogyasztjuk, és nem csak ízlés miatt. A növényeknek* lényegében 100%-a fogyasztható nyersen is, a legnagyobb baj, ami történhet, hogy nem a legfinomabb úgy. De ott a nyersvegán diéta, amit nem tartok ugyan a legjobbnak, de mindenképpen tovább lehet túlélni, mint egy tiszta nyershús-diétát.
Én komolyan nem értem, hogy mi baja van néhány húsevőnek, miért nem lehet azt mondani, hogy "szeretem a húst, ezért megeszem"? Miért kell mindenféle indokot kreálni mögé? :D
Egészséges meg természetes, na persze, minden nap 2-3 alkalommal ipari körülmények között előállított és feldolgozott húst enni aztán nagyon egészséges, és főleg természetes. :DDDDDDDDDDDDD
(*: mielőtt belekötnél: az egyébként is ehető, étkezési célokra felhasznált növényekre gondoltam)
A mai átlagember húsfogyasztási szokásai nem érv maga a hús, mint táplálék ellen. Tarthatsz csirkét vagy más állatot és levághatod, megeheted frissen, sokan ezt teszik. Horgászhatsz is.
Én is írtam, hogy nem vagyunk ragadozók. Egyébként sok ragadozó eszik olyan húst (vagy abból készült táplálékot), ami nem friss, ld. mai házimacskák.
A szóját nem nyersen esszük, és nem csak az íze miatt. A szója is növény, ehető és étkezési célokra használják.
Nem biztos, hogy tovább lehet élni csak nyers növényeken, mint csak nyers húson (feltéve, hogy nem beteg állatoktól származik). Persze vitaminpótlás nélkül értve.
Én nem azért eszem húst, mert jobban szeretem, mint bármelyik másik ételt, ami szerepel az étrendemben.
Persze, az ipari körülmények között előállított hús nem egészséges, bezzeg az ipari körülmények között termesztett és feldolgozott szója meg búza, az igen :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!