Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem használnak a recept...

Miért nem használnak a recept könyvekben csak súlyt a mennyiségekhet?

Figyelt kérdés

Fél hagyma???

Hagyma és hagyja között óriási különbségek vannak

3 dl olaj???

Azért koszoljak össze egy külön edényt hogy kimérjem az olajat?

Só???

Néha csak simán só vagy esetleg ízlés szerint. Egy tól ig érték azért igazán jól jön egy főzésnél.

3dl tejföl???

Megint koszoljak össze és edényt csak hogy kimérjem a tejfölt?

Egy evőkanál liszt???

Kanál és kanál közt is vannak különbségek. Ráadásul egy kanálra lehet többet és kevesebbet is rakni.

Grammba simán minden egyszerűbb lenne.

Ezer hülye mértékegység ami sose állandó. Ez direkt azért van hogy minden főzés másképp sikerüljön? Esetleg a mérleg luxus cikknek számít és még csak kevés embernek van?



2019. máj. 7. 21:39
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
100%

1., Ha mérlegben akarsz mérni, ahhoz is össze kell koszolnod egy tálat.

2., Ha a dl zavar, váltsd át.

3., Ugyanolyan típusú kanalak között nagyon csekély eltérés van.

+1: idővel, tapasztalattal nem kell már mindent mérni, “érezni fogod”, illetve a receptek is fejből fognak menni szóval már csak az újdonságoknál kell esetleg méricskézni, ami azért nem annyira gyakori, hogy ne lehessen megtenni

2019. máj. 7. 21:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/26 anonim ***** válasza:
100%
Minden kezdet nehéz, aztán majd rájössz, hogy nem kell ennyire precízen követni a receptet és érzésből fogod csinálni.
2019. máj. 7. 21:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/26 Noblesse Oblige ***** válasza:
100%

Én hamar rájöttem, hogy felesleges a legtöbb receptnél precízen kimérni a mennyiségeket. Sokszor az alapanyag amivel dolgozol az sem standard.

Pl kenyérsütésnél van liszt, ahol tarható 3,5 dl víz hozzá adása, de más liszt ugyanazon mennyisége simán felvesz 4-5 dl folyadékot is. Én is inkább már csak irányelvként tekintek egy-egy receptre, mert az alapanyagok sem lesznek ugyanazok mint amit, a recept legyezésénél használtak. Így az arányok is eltolódhatnak.


A netes recepttárak meg tipikusan úgy készülnek, hogy összedobnak otthon valamit. Ízletes és reprodukálják, hogy akkor mit is tettem bele?

2019. máj. 7. 21:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/26 anonim ***** válasza:
100%

Mert nem igazán lehet, mivel a felhasznált alapanyagok összetétele, minősége sem homogén, illetve az egyes emberek ízlése sem az.

Ha egyik liszt nem ugyanolyan minőségű mint a másik, de te ragaszkodsz valami grammra pontos adathoz, akkor ugyanaz az étel két eltérő alkalommal más és más állagú lesz.

Ha grammra pontosan sózol, de nem szereted annyira sósan az ételt mint a recept írója, akkor kapásból kiszúrtál magaddal.

A kimérős edények összekoszolása kapcsán pedig abszolút nem értem a problémád. Gondolod ha súlyra mérnél, nem űrtartalomra, akkor tiszta maradna a mérőedényed?

2019. máj. 7. 22:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/26 anonim ***** válasza:
88%

Praktikusabb a mérő pohár és a mérő edény használata (amcsi recepteket nézz).

Sütéshez kell grammozni. Főzéshez érzek is elég, és a kotta (recept) csak az elején kell. Utána fejből sokkal jobbakat lehet alkotni.

2019. máj. 8. 05:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/26 anonim ***** válasza:
75%

Só és só között is van különbség! Nem ugyan olyan erős. Ráadásul lehet menet közben kóstolni.

Nézz néhány főző műsort.

Vagy rendelj, az kevesebb mosogatással és kevesebb STRESSZEL jár.

2019. máj. 8. 05:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/26 anonim ***** válasza:
100%

Össze zavarodtam...


Tehát az a baj, hogy azt írja a recept, hogy 5 kanál olaj és most mit kezdj ezzel, mert mekkora legyen a kanál? De ha azt írja ehelyett, hogy 3 dl olaj (ami elég konkrét, szerintem) az se jó?



Akkor mit szeretnél, hogy legyen megadva?

2019. máj. 8. 05:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/26 anonim ***** válasza:
100%

A 3 dl olajat ki tudod elvileg mérni, ha az van odaírva, hoyg 300 g, de akkor is valamibe tölteni kell - azaz ugyanúgy van egy bekoszolt edény, legfeljebb nem a méröpohár az.

A 3 dl tejfölhoz meg végképp nem kell semmi, mivel a tejföl eleve meghatározott ürtartalmú pohárban kapható, csak kicsit gondolkodni kell és aszerint adni az ételhez.


De a kérdésedböl kiderül, hogy nem szoktál fözni és csak "elvileg" osztod az észt.

Viszont ha úgy érzed, neked jobb lenne egzaktul grammban megadott recept, akkor az elsö próbálkozásnál a "fél hagymát" meg "evökanál lisztet" mérd le grammra, akkor a következö nekifutásnál mérleggel tudsz mérni.

De elárulom, akkor sem lesz kevesebb mosogatnivalód, másrészt meg sokkal több stresszed lesz a méregetés során. PL. ha az elsö fél hagyma 24,7 g volt, akkor legközelebb pont ugyanennyit kimérni igencsak nehéz lesz.

Emellett föleg egy kezdö valakinek egyszerübb elképzelni 1 db sárgarépát, mint 200 g-ot, ugyanis a legtöbben nem tudják, hogy ez 1, 2 vagy 5 répát jelent és mennyit vegyenek!

2019. máj. 8. 07:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/26 anonim ***** válasza:
100%

Véleményem szerint trollként kötözködsz.

Miért akarod rákényszeríteni a sütni vágyó embereket, hogy olyan mérlegük legyen, ami milligramm pontosan mér.

.

"1 csapott evőkanál liszt" - ez helyett vegye elő a drága pénzen vett, de ritkán használt mérlegét?

"Esetleg a mérleg luxus cikknek számít?"

Háztartásban az ilyen pontosságú IGEN!

.

3 deci olaj, bármely fajtából 3 deci.

Ha súlyra lenne megadva, pontosítani kéne, melyik fajtájúról van szó, ugyanis az étolaj sürüsége függ az alapanyagtól, amiből sajtolták.

A háziasszonyoktól elvárnád, hogy az átszámításokkal húzzák az időt?

.

Ha ezt várod el attól, aki neked süt, ritkán fogsz süteményt enni!

2019. máj. 8. 07:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/26 anonim ***** válasza:
88%

Azt a magasságos... :D Hát előttem már mindent leírtak, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni. Ritkán főzök, de szoktam, általában sütök.

Na már most, olyan dolgokon akadsz fenn, amik teljesen lényegtelenek. Fél hagyma = ha szoktál boltba járni, akkor tisztában vagy vele, mekkora egy normál méretű hagyma. Ha kicsit veszel, akkor annak nyilván nem elég a fele, de kétlem, hogy ez fogja meghatározni az ételt; szóval a fél hagyma, az fél hagyma.

"3 dl olaj". Hol ezzel a baj? Folyékony dolgokat dl-ben szoktak megadni. Igen, koszolj össze egy kva edényt (mérőpoharat) azért, hogy kimérd az olajat, mert máshogy nem fogsz tudni 3 dl-t meghatározni. Most ezen mit akarsz mérlegezni? Veszel két eltérő márkájú napraforgó olajat, teljesen biztos vagyok benne, hogy mindkettőnél más súlya lesz a 3dl-nek.

Só: ízlés szerint, és ez majdnem mindenre igaz. Ahol lényeges a só mennyisége, ott csipettel jelzik. Amúgy ha kevésbé sósan szereted az ételt, akkor kevesebbet teszel bele. Ezzel én is mindig bajban vagyok, ezért is szoktam kevesebbet beletenni annál, mint amennyit gondolok, mert utólag még lehet sózni.

"3dl tejföl". Ugyanazt tudom mondani, amit az olajra. Nem a mérőedények mosogatásába fogsz belehalni.

"Egy evőkanál liszt". Az evőkanál az evőkanál. Legtöbben a hagyományos, nagyfejű evőkanállal mérik, és ha azt írja, hogy "púpozott", akkor púpozott kell, ha "lecsapott", akkor lecsapott kell, ha nem írja, akkor simán belemeríted a lisztbe, kicsit rázol rajta, és "egy evőkanál liszt". Majd később, ha jártasabb leszel, úgyis fogod tudni, mennyi kell.


Amúgy nem tudom, mit szólnál ahhoz, ha mondjuk így lenne megadva egy recept:

Késhegynyi só

0,68g olaj

40dkg hagyma

Negyed pohár tejföl.

Egyikhez sem kell mérőpoharat koszolni, de biztos egy élmény lenne a főzés. Gondolkodj néha egy kicsit, nem fog megártani!

2019. máj. 8. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!