Tudnátok repecteket írni/ajánlani egyszerű tepsis ételekhez? Olyasmire gondolok, amit összekészítek, betolom a sütőbe, x idő alatt megsül és kész.
Időhiányban szernvedek, de talán nagyobb problémám az, hogy nem élvezem a sütés-főzést, viszont szeretem tudni, mit eszem, a családom is a házi kosztot preferálja, válogatósok is vagyunk, stb. Rendelni ritkán szoktunk.
Szóval pl. bármiféle hús (szelet vagy mondjuk csirkecomb) + zöldségek, fűszerek, olaj, minimális víz, alufóliával lefed, egy óra után alufólia levesz, sütöm még egy fél órát és kész az étel. De ez egy idő után nagyon unalmas.
Most valami tepsis tésztára gondoltam, ahol a szószban megfő a tészta, tehát nem kell előfőzni. Tudom, lasagne, de mire megpirítom a dolgokat meg elkészülnek a szószok, lemegy a nap (nem, nem megy le, de úgy érzem sajnos).
Tudnátok ötleteket adni? Bármit szívesen fogadok, amivel nincs sok pepecselés. Pl. a pörkölt is jó, mert csak felteszem, utána fő magától, nem nagyon kell foglalkozni vele.
Hálásan köszönöm! :)
Ugyan nem felétlen tepsis, de pörköltböl kiindulva rizseshús - a kész pörköltbe beleteszed a nyers rizst meg ha kell, még plusz folyadékot, felforralod és lefedve kis lángon fözöd, amíg beszívja a szaftot. Ezt természetesen lehet akár sütöben is készíteni. Ha van otthon valamennyi lecsó, azt is keverhetsz hozzá még finomabb lesz.
Rakott tészta: bolognai mártást készítesz (akár egyszerre 8-10 adagot is lehet, és utána egy-két adagonként lefagyasztani, akkor kevesebb munka), egy tálat kiolajozol, belerétegezed a tésztát és a mártást (esetleg higítod, hogy elég leve legyen), betesezd a sütöbe, és az utolsó 5-10 percben (vagy tálalás elött) megszórod reszelt sajttal.
A bolognai mártást lehet helyettesíteni carbonara-mártással, spenótmártással, vagy tetszés szerinti tésztamártással.
A tésztához kb 1,5-szeres folyadék kell, akkor lesz éppen jó.
Egyébként a lasagnaehoz is a mártásokat meg lehet egyszerre nagy mennyiségben fözni és adagonként lefagyasztani, akkor sokkal gyorsabban el tudod készíteni, ha kedvet kaptok rá.
A tésztára egyébként tehetsz megpárolt zöldségféléket, a gyorsabban puhuló fajtákat (cukkini, zöldbab, borsó, karfiol, brokkoli, stb akár nyersne is rá lehet darabolni, füszerezed, öntesz alá vizet/zöldséglét/bort, a tetejére esetleg sajtot.
Ami ugyan nem tészta, de mutatós és finom, a zöldséges csirke. Ehhez amilyen zöldségeket találsz, összeaprítod (minél többféle, annál jobb lesz az eredmény), sózod, füszerezed. Csirkecombokat szintén befüszerezedvízlés szerint. Egy edénybe a zöldsségek felét beleteszed, rá a húsdarabokat, befeded a maradék zöldségekkel, lefedve sütöben kb 304-0 percet párolod, utána a húsokat felülre szedve fedö nélkül kb 10-15 perc alatt pirosra sütöd. Csirke helyett vehetsz másféle húst is, ami gyorsan megpuhul.
Tésztás csirke: csirkepörköltet készítesz (vagy maradékot használsz). A csirkehúst összevágod (ne daráld), elkevered tejföllel meg annyi tésztával, amennyit körítésnek adnál. Néhány kanál pörköltszafot tegyél félre összekeverve 1 ek pörkölttel. A csirkés keveréket tedd egy edénybe, símitsd el a tetejét, öntsd rá a félretet pörköltszafot és sütöben süsd meg.
Vajkremes-sajtos csirke
Egy jénait kikensz vajkremmel. Megszórod sajttal, fülezett csirkemellet teszel rá. Azt megkened vajkremmel, megint szórsz rá sajtot és iyg tovabb. A tetejére sajt kerül. 30 perc a sütőben.
Használhatsz ízesített vajkremet, különlegesebb sajtot, kerülhet a rétetek köze zöldség, friss fűszernövény is.
Nálunk ez nagy kedvenc:
Tejszínes sajtos csirkemell
Hozzávalók:
• 50 dkg csirkemell filé
• 3 dl tejszín
• 50 dkg sajt (egy része lehet füstölt is)
• só, bors
A csirkemellet szeletekre vágjuk (nem klopfoljuk!). Sózzuk, borsozzuk, majd olajjal vagy zsírral kikent tepsibe fektetjük a hús darabokat (lehet jénai is).
Ezután a tejszínt ráöntjük, majd jó vastagon beborítjuk reszelt sajttal.
A tepsit leborítjuk alufóliával, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 60 percig sütjük. Ha a hús megpuhult, levesszük az alufóliát, és szép aranybarnára sütjük.
Párolt rizzsel, vagy vegyes párolt zöldségkörettel, vagy krumplipürével tálaljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!