Mi a bánatnak kell mindenféle húst megmosni?
Nyilván én is megmosom a húst, ha pl. véres, a vért mosom ki belőle. Főleg a csirke melle, háta szokott az lenni belül. De ezen kívül mitől lesz kórokozómentes attól ,hogy kicsit összepacsálom, vagy még is mit mossak le róla?
Onnan jutott eszembe a kérdés, hogy előbb olvastam egy halleves receptet. Úgy kezdi, hogy a halfilét alaposan megmossuk. Mégis hogy lehet egy halfilét alaposan megmosni? Áztassam be esetleg domesztoszba? Majd úgy folytatja: Utána töröljük szárazra. Minek töröljem szárazra, ha utána megy a levesbe? (más lenne ugye, ha rántaná az ember, és a fröcsögés elkerülése végett) Bár az is tök mindegy, mert a bolti fagyasztott halfilék kb. 50%-a víz. Aztán következő lépés: Mossuk meg a garnélát. Na azon aztán tényleg mit mossak?
Legfeljebb azokat a halakat szoktam megmosni, amiken rajta van a bőr, mint pl., ponty, pisztráng, mert nyálkásak, és akkor látom, tudom miért mosom.
Sertés levescsontból szoktam még kimosni a vért, mert attól (is) lesz ronda szürke habja a levesnek.
Teljesen egyetértek veled. Alapvetően a hús nem piszkos, hogy mosni kellene, ráadàsul sokszor kifelyezetten hátrányt jelent az a sok víz, amit mosáskor magába szív, amit aztán már sohasem lehet tetörölgetni róla. Főleg igaz ez azokra az ételekre, amit lepirítunk.
Az pedig, hogy ez veszélyes is, csak hab a tortán.
Ez egy nagyon hosszú cikk azokról a veszélyekről, amit a nyers hús mosása okoz.
Nagyon elgondolkodtató volt számomra, főleg azért, mert megbízható forrásból kaptam.
Azóta, ha nem feltétlenül fontos, nem mosom meg a húst, és ha mégis muszáj, akkor sem mmosom folyóvízben, külön edényben és nem a mosogatóban.
A használt víz legtöbbször a kertben, télvíz idején a wc-ben landol. A halat egyébként sem mostam meg soha, csak ha véletlenül elfakasztottam az epéjét, ezt így tanultam még gyerekkoromban,hogy nem szabad kimosni a belsejét.
Szóval én nem mosom meg a húst, mert szerintem is teljesen felesleges, és még veszélyes is.
Mi ez a kérdés?
Ha nem akarod megmosni, akkor ne mosd meg!
Akár önnyugtatás, akár nem (közlöm, hogy nem az..), célszerű mindent folyóvíz alatt megmosni, ami a szádba kerül, vagy érintkezhet azzal, ami a szádba kerül.
Tojás, hús (nyilván nem a darált hús), gyümölcsök, zöldségek.
Egyrészt azért, mert nem tudhatod milyen körülményeken ment keresztül az adott termék, amíg eljutott hozzád, vagy milyen anyagokkal érintkezett, másrészt egy idő után a húsokon kialakul magától is egy réteg, amit ha nem mosol le róla, a végén más ízt adhat a húsnak. Ugyanez igaz a halra, és az említett garnélára is.
Darált húst például jobban szeretem otthon, frissen elkészíteni, mert teljesen más íze lesz, mint annak, amit eleve daráltan veszek.
Éttermekben, kifőzdékben például konkrét szabályzat van arra, milyen módszerrel kell a különböző ételeket megmosni.
#13. "Mi ez a kérdés?"
Kíváncsi vagyok rá, hogy aki mos, milyen indokkal mos.
Vegyük pl. a bőrös, csirke combot. Mosogatjuk folyó vízben, vagy tálban... Majd utána a kezünket vagy öt percig, de erőteljesen szappannal, hogy minden lejöjjön a bőrünkről ami átkerült rá, mert bizony zsíros lesz tőle. Akkor vajon tiszta lett a csirke?
A hús lemosása nem feltétlenül "biokémiai tisztítás". Egyszerűen arról van szó, hogy a feldolgozás/szállítás/pakolás során rátapadt mocskot eltávolítod róla. Szerintem elég egytértelmű...
Egyébként a mosásnak lehet szerepe biokémiai szempontból is, elég ha csak a gyümölcsök fogyasztás előtti megmosására gondolunk (azt sem szoktad?), ahol is - többek között - a mérgező vegyszer maradványokat távolítjuk el.
Mindenki úgy csinálja, ahogy neki jólesik.
A kezed azonban nem kell mosogatni, mert például én eldobható gumikesztyűt használok főzéshez. Nem engedhetem meg magamnak az ételszagú/háziasszonyszagú kezet, sem nem akarom, hogy tönkremenjen a kezem, bőröm, mert a munkahelyemen és magánéletemben is meg kell jelennem.
Pedig #14 írta le a tutit.
Kár mosogatni bármiféle húst, a hús nem lesz tisztább, viszont a kórokozókat szépen szétterítitek még a mosogató környékén is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!