Ti hogy készítitek a chilis babot? A neten mindenféle recept van, nem tudok, melyik finom.
Még soha nem készítettem porból. Nálunk így készül még régen találtam a neten ezt a receptet.
50 dkg marhalapocka és marhanyak vegyesen
30 dkg darált marhahús
50 dkg vörös vesebab (konzerv )
4 dl paradicsomszósz
1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika (kihagyható)
Kis üveg barna sör 3dl
½ liter húsleves
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
2 evőkanál morzsolt oregano (kihagyható)
2 evőkanál őrölt római kömény
2-3 felvágott friss zöld chili (jalepano) és kevés cayenne bors (ezek mind egyszerre)
2-3 nagy kocka jó minőségű ét csoki 80%
1 csipet fahéj
olívaolaj, só
Egy lábosban olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, a felvágott chilit és a cayanne borst. Ha a fokhagyma sárgulni kezd, rátesszük a fél kilónyi igen apró kockára vágott húst és a darált húst (s ha van a paprikát), majd addig kevergetjük, amíg a hús megbarnul. Akkor hozzáteszünk egy-egy evőkanál őrölt római köményt és szárított szurokfüvet (oregano), jól összekeverjük, felöntjük a barna sörrel (5dl) és kis lángon negyedórát főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a csokoládét (vagy a kakaót), a fahéjat és az előfőzött babot,s felöntjük még félliternyi húslevessel. Előmelegített (180-200 fok) sütőbe téve pároljuk, amíg a levét elfövi, aztán már tálalhatjuk is.
Hozzávalók:
- két marék tarkabab (előző nap áztatás)
- egy konzerv kukorica
- 50-60 dkg darált sertés- és marhahús
- egy nagy fej vöröshagyma
- 500 g paradicsom "püré"
- só, bors, pici majoranna és chili (por, esetleg paprikadarabkák)
Apra vágott hagymát olajon megdinsztelem. Hozzáadom a húst, kissé megpirítom. Beleöntöm a babot, kukoricát, meg a paradicsomlevet. Sózom, borsozom, teszek bele kis majorannát a hús miatt. Megvárom míg majdnem kész, akkor beleteszem a chiliport vagy pár chilispaprika-darabot és készre főzöm.
Friss kenyérrel-nagykanállal fogyasztom ;)
Az elsőtől eltérő receptek (gyári alappór) mindegyike finom. Eltérések ízlésben lehetnek.
Pl. a csoki és fahéj fontos alapanyag, de van aki meg sem kóstolná így.
Én szoktam tenni bele keveset. És nem darálom a húst, hanem kockára vágom, mint a pörkölthöz.
Ezt a receptet szoktam követni. Nekem ízlik:
Megjegyzés Mexikóról:
„Amiről mindenki azt hiszi, hogy mexikói, valójában egy olyan étel, ami az Egyesült Államok déli államaiból szivárgott át Mexikóba”
Az igazság pedig az, hogy Mexikó időnként az USA része volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!