Jó babgulyás recept?
Igazából nézegettem sok receptet a neten, de mindegyik máshogy írja.
Valaki el tudná mondani neki milyen recept vált be? Milyen marhahúsból, milyen fűszerekkel érdemes csinálni?
Egyáltalán valamit tudsz főzni?
Mert kell egy kis alap ismeret,érzék, rátermettség is hozzá.
A babot bekell áztatni legalább egy napig. Közbe én megfőzöm a pörköltöt, ezt lehet marha lábszárból, de lehet füstölt csülökből is , jó higra főzve.
Majd a babot megfőzni külön , izlés szerint. Én ezt is pont úgy főzöm mintha pörkölt lenne. Sőt teszek bele a pörkölt levéből is hogy bele főjjön a bablevesbe a pörkölt ize. Majd ha megfőtt össze teszem a babot a pörkölttel és kész. Persze lehet még krumplit is tenni bele , vagy galuskát, ki hogy szereti, sőt én hol igy főzöm hol úgy. Azt már tudni kell hogy mennyi hagyma, só , paprika, és milyen fűszerek menjenek bele.
Ezt nagyon ajánlom,persze nem írja a füstölt húst,de nem rontod el vele ha azt is teszel bele
Tarka babból szoktam, füstölt csülök, vagy füstölt sonka szokott nálunk lenni benne. Azt előző nap beáztatjuk, hogy a savát egy kicsit kiengedje.
Kockára vágva a babbal együtt teszem fel főni, sót csak minimálisat, 1-2 gerezd fokhagymát, egy kisebb fej vöröshagymát. Ezeket hajával együtt, hogy idővel ki lehessen dobni, 1-2 szál babérlevelet is bele.
Amikor ezek félig megfőttek, akkor rakom bele a répát-gyökeret és néhány szem krumplit, esetleg egy csokor petrezselymet. Amikor ezek is félig megfőttek, akkor nagyon-nagyon vékony (kevés) paprikás rántással összeforralom, és utána megy bele a csipetke, vagy szaggatom bele a nokedlit.
Ha mégsem füstölt, hanem marha lábszár, akkor is egyszerre teszem fel őket főni, de a sertés comb/csülök esetén először a tarka-babot főzöm egy ideig, és a sertést csak utána rakom bele.
A továbbiak ettől kezdve ugyanúgy.
Babgulyás, ahogy én szoktam:Marhalábszár, marhanyak, vagy puha hátszín.Tarkabab, amit egy éjjelen át áztatok.
A hús mennyiségének kb 1/5 része hagymát finomra vágok, zsiradékon megdinsztelek egy kis sóval, majd egy pici vízzel krémesre főzöm fedő alatt. Ha visszasült zsírjára, ráteszem a felkockázott húst, és fehéredésig keverem. Fedő alatt hagyom , hogy kiadja a saját levét. Ekkor megszórom minőségi pirospaprikával, és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Már ilyenkor hozzáadom a lemosott leszűrt babot, és újra felengedem vízzel, hogy épp ellepje.
Sót, őrölt borsot, egy kis őrölt köményt, 1-2 babérlevelet teszek bele, és hagyom főni. amikor már majdnem puha akkor teszem bele a kis hasábokra vágott gyökérzöldségeket, (fehér és sárgarépát, és egy darab zellert is ) a mi ízlésünknek fontos a gulyásfélékbe a zeller, mert jellegzetes aromát ad.1-1 szem paprikát és paradicsomot is főzök bele. Nemsokára pár szem kockára vágott krumpli is kerül a babgulyásba is, mert a híveim hiányolták anno, amikor csak simán babbal főztem. Hát ezen ne múljon :)
Persze közben mind a zöldségekkel, mind pedig a krumplival újabb víz is kerül bele, hogy azért meglegyen a gulyás kívánt "hossza ". A végső ütemben utánfűszerezem, mert kell az elejéhez képest, és belefőzöm a csipetkét, vagy, ha lusta vagyok, akkor száraz dörzstarhonyát,(kézi tarhonya ) ami, mire megfő, csipetke nagyságúra dagad.ha kész a tetejét megszórom frissenvágott petrezselyemzölddel.
Én füstöltet nem szoktam beletenni, de biztos, hogy nem rontja el, csak nálam az egy másik étel, azaz a csülkös bableves.
Ízlés dolga!
Nekem a 4-es által írtak szerinti a legjobb!
Elég fura, ha valaki a saját válaszát tartja a legjobbnak... Én is kicsit furcsállottam a rántást babgulyásba,de vallom, hogy nincs két egyforma ízlés, egyforma szokás, egyforma recept. Akár 1 db babárlevéltől is eltérhetünk mások receptjétől,ami természetesen nem gond.
Nem lenne rossz, ha a kérdező is megnyílna, hogy számára melyik a szimpatikus változat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!