Aki készített már vadasmarhát úgy, hogy húsleves és utána vadast külön, azt leírná, hogy hogyan készíti?
még sosem csináltam és ez lenne hétvégén a menű, hát nem kevés, 10 főre. :) (szombat 6 fő, vasárnap 4 fő)
nagyon zöld kezet adok, mert szükségem lenne a tapasztalatra.
Köszönöm
A levest leszüröm, a zöldségeket és a húst külön teszem.
Kockára vágott hagymát dinsztelek, erre szórok egy ek. cukrot és egy kicsit karamellizálom.
Ha kezd a cukros hagyma enyhén színesedni,kevés levest (kb. 1 merökanál) teszek rá.
KÖzben zöldségféléket: fehér és sárgarépa, kis darab zeller ( a sárgarépa van túlsúlyban) nagyon kevés levesben átforralom, és a karamellás hagymához teszem.
Füszerként sót, borsot, babérlevelet, 1 citrom lereszelt haját is teszek bele. (Figyelni kell, mert a elvesben már van só)
Botmixerrel vagy turmixszal pépesítem, ekkor teszek bele még ízlésünk szerint cukrot, mustárt, citromlevet, 2 dl tejfölt.
A húst szeletekre vágom, a mártásban átforrósítom és zyömlegombóccal tálalom. (Van, aki csötésztát ad mellé)
Én a levedben megfőtt zöldséget össze turmixolom annyi levessel hogy se túl sűrű se túl folyó szósz legyen.
Ezt vissza rakom a gázra, teszek hozzá cukrot, mustárt és babérlevelet és koriandert.Ezt az egészet összeforralom.
Én édeskésebbre szoktam, mert úgy szeretem.
A húst felszeletelem, bele a szószba és spagettivel tálalom.
Én is így csinálom ahogy az első. ,ha levesből készitem.
Nem tudom milyen húsból szeretnéd ,de én csak marha húsból készítem.
nem tudom ,de jobban jársz és ízesebb ételt kapsz ,ha külön főzöd meg a vadast ,és a levest.
Milyen húsból szeretnéd?
A vadast marha húsból vagy vadhúsból szoktuk készíteni.
A húsleves lehet bármilyen húsból.
Ha szeretnéd mindkettőben segítek.
Pici zsíron az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem, átforgatom benne a rengeteg nyers, karikára szelt répát-gyökeret. Majd a KÉSZ HÚSLEVESSEL felöntve, födő alatt párolom puhára. Persze só, bors, babérlevél megy bele!
Amíg kell, a levét a KÉSZ HÚSLEVESSEL pótolom, ha már a zöldség puha, akkor visszasütöm zsírjára, összeturmixolom. Visszatéve a lángra, liszttel megszórom, pici húslevessel meghígítva. Tejföllel, cukorral, mustárral tetszés szerint ízesítve tálalom.
Pont ezt akartam írni amit a 4es válaszoló ,hogy külön csináld meg a két ételt. a húsnak is kicsit finomabb íze lesz a ha elő hőkezeled mintha csak a levesbe főznéd.
Én így csinálom a vadast. Persze amikor teljesen kész akkor még tudod ízesiteni a saját ízésletek szerint.Annyi ,hogy ebből 2 szelet hússal számolj főre . Ha dupla adagot csinálsz elégnek kell lennie . mer elötte lesz leves .
Vadas
Marhahúsból vagy vadhúsból készítjük.
Hozzávalók:
1,5kg hús
5db közepes sárgarépa
3db fehérrépa
Só, egész bors, babérlevél, liszt, tejföl, cukor, mustár, zsiradék.
A felszeletelt húst sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk: A forró zsiradékon mindkét oldalát a húsnak megpirítjuk. A húst félretesszük, egy tálra.
A visszamaradt zsiradékon 4 evő kanál cukrot karammelizálunk. a cukornak sötét színűnek kell lennie, de ne égjen meg, mert akkor keserű lesz a mártás.
A karamelizált cukorra teszünk 1,5 evő kanál mustárt. Gyorsan elkeverjük, majd a megtisztított zöldséget átforgatjuk a 1-2 percig pirítjuk. Hozzá rakjuk a húst, majd babérlevelet, egész borsszemeket felengedjük annyi folyadékkal, ami ellepi a húst:
Amikor a zöldségek, és a hús is megpuhult : A zöldségeket kivesszük az edényből a a főző lével együtt turmixszoljuk . a mártást meg kóstoljuk, ha kell, még ízesítjük 2evő kanál tejfölt keverünk bele.Elő fordulhat ,hogy a hús még nem lesz omlos puha mikor a zöldség már kész.csináld nyugodtan meg mártást ilyenkor ,de hagyj annyi folyadékot a húson ,hogy tovább főhessen ha kell akkkor potold.
A kész mártásba beletesszük húsokat, és összeforraljuk.
Zsemlegombóccal táljuk.
Zsemlegombóc
Személyenként 12 dkg liszt,
Személyenként 1 zsömle,
20-25 dkg lisztenként 1 tojás,
Személyenként kb. 1 dl víz,
Só.
Fölkockáztam a zsömléket és kevés olajon megpirítottam. Tettem föl egy nagy fazékban vizet forrni sóval és egy kevés olajjal. Amíg a főzővíz melegedett, egy tálba lisztet tettem, kissé sóztam és hozzáadtam a megpirított zsömlekockákat is. Tojást ütöttem bele és annyi vízzel, amennyivel normálé nokedli tésztát kaptam, kikevertem. Ugyanúgy, mint a nokedlit, nem simára csak úgy csomósra, csak annyira hogy a tojás elkeveredjen a tésztában. Amint a víz felforrt, bele is szaggattam a gombócokat. Körülbelül 9-10 perc fő lés kell neki, hogy a közepe se maradjon nyers.
nagyon köszönöm nektek.
Még egy kérdés, a marhának melyik részéből csináljátok a vadast? Nyakból lehet?
az az igazság, hogy még tortát is kell készítenem, plusz itt van egy babám, sok a dolgom és ezért gondoltam hogy így készítem el. (előbb a levest és abból a szószt)
és marhábó, csak még nem tudom, melyik részéből.
javítom magam, tehát marhahósból készíteném
csinálnék két nagy lábos levest, és az egyik lenne a szósz, a másik a leves. Ma feltenném főznik még délután, kis lángon, hogy estére kész legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!