Húsvétvasárnap templomból hazajövet mit adnátok a
húsleves, főtt hús után még meleg ételt második
fogásnak, amit megmelegithetek? A kosárból a megszentelt
finomság csak utána jönne.
1/21 A kérdező kommentje:
Úgy értem, hogy ne akkor kelljen sütni, amikor már asztalnál ül a család, hanem reggel elkésziteném, és csak melegiteni kellene.
2011. ápr. 13. 09:13
Hasznos számodra ez a válasz?
3/21 A kérdező kommentje:
Igenám, de a "pászkakosárban" Amit a templomban megszentelnek, van sonka, kolbász, tojás, sárgaturó, meg töltötthús (csirkecomb, őzgerincformában sütött valamilyen hus)Azt a végén vágjuk fel, és adjuk asztalra hidegen. Ezért nehéz, hogy mi legyen a második fogás meleg étel.
Hol élsz,mert Magyarországon nem tudok arról,hogy lenne ilyen pászkakosár szentelés?
A kérdésedre: pörkölt nokedlivan. A Nokedli ikróban is megmelegítheted.
Vagy paradicsomos húsgombóc, töltöttkárposzta,vagy csak húsgombóc savanyúkáéposztában főzve.
De ennyi étel után ki tud még sonkát is enni?
2011. ápr. 13. 10:27
Hasznos számodra ez a válasz?
A levesből maradt főtthús mellé készíts egy vadasmártást,vagy mustáros gombaszószt, esetleg paradicsomszószt, meggymártást.
Utána, ha még bírtok, egyetek a felszentelt ételből.
2011. ápr. 13. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
6/21 A kérdező kommentje:
Kérdezed hol élek? Szabolcsban, és ezt büszkén vállalom is.Errefelé, de az ország más tájain is a katolikus templomokban mindenütt megszentelik a kosárban felvitt ennivalót. Gyerekkoromban hatalmas kétfülü kosárban vitték szüleim egész sonkát, nagy kerek kemencében sült husvéti kalácsot (ezt hivtuk pászkának) ... folytatom
7/21 A kérdező kommentje:
Vitték a főtt házi füstölt kolbászt, főtt tojást, stb. Ma már csak kis kosárkában viszünk pékségben vett fonott kalácsot (nagyot) és a többi hozzávaló is kevesebb már. Inkább csak jelképes, amit egyszerre elfogyaszt a család.Ja, még egy üveg finom bort is teszünk a kosárba, van aki ibolyával, nárcisszal disziti. A pap megszenteli,meg a sor kosár közt, imádkozva, nagyon szép.
8/21 A kérdező kommentje:
Megy a kosár közt, igy akartam irni. Megszenteli, mondja az imát, aztán töménfüsttel megfüstöli, Közben mi állunk a kosár mellett örömmel, és áhitattal. Végén fogjuk a kosárkánkat hazamegy a család, és jön az ünnepi ebéd, aminek fénypontja a megszentelt étel. Bocs, hogy ilyen sokat irtam, de meg akartam veletek osztani. Köszönöm.
Kedves kérdező, ez nagyon szép szokás! Szerintem is jó ötlet szószokat készíteni a főtt hús mellé. Akár többet is, és akkor van választék.
2011. ápr. 13. 12:59
Hasznos számodra ez a válasz?
Jajj a szabolcsi szép szokŕsok :-))) De hiŕnyzik! Bŕr nem vagyok templomba jŕro tipus, de husvétkor sokszor elmentem nagynénémékkel! :-)
"Sajnos" már külföldön élek, de a sŕrgaturot én is megcsinŕlom! :-)
Kérdésedre válaszolva, náluk vagy rántotthus volt körettel (senki nem méltatlankodott,ha akkor sült ki) vagy birka pörkölt krumli vagy töltött kŕposzta!
Még1: mi 1db fött tojŕst is vittünk, azt ebéd elött annyi fele vŕgtuk ahŕnyan voltunk és megettük!
Kellemes husvétot és sok locsolot! :-)
2011. ápr. 13. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
Kapcsolódó kérdések: