Húsvétvasárnap templomból hazajövet mit adnátok a húsleves, főtt hús után még meleg ételt második fogásnak, amit megmelegithetek? A kosárból a megszentelt finomság csak utána jönne.
Egy kis gyenge (= nem túl zsíros) húsvéti bárány-pörkölt. Ezt meg tudod főzni előtte való nap, a reggeli készülődés közben a hozzávaló krumpli is megfő, leszűröd. Semmi baja sem lesz a gázon beborítva, amíg a templomban vagytok.
D: nagyon szép szokás, őrizzétek minél tovább!
Esetleg valami rakott dolog? Rakott káposzta vagy karfiol, netán rakott krumpli gazdagon?
Vagy ha úgy is lesz utána hús, akkor szilvásgombóc. :)
Hozzávalók:
6 egész csirkecomb
20 dkg reszelt füstölt sajt
2 dl tejföl
1 fej hagyma
bazsalikom
1 leveskocka
1 ek. paradicsompüré
só, bors
liszt
vaj vagy margarin
Ezt az ételt én csirke felsőcombból készítem,(mert legalább hús is van rajta, sőt a gyerekekét ki is csontozom, mert nem szeretnek a csonttal vesződni.), sózom, borsozom. Margarinban mindkét oldalát elősütöm és egy kivajazott tepsibe, vagy hőálló tálba teszem (mennyiségtől függően). A maradék zsiradékba az apróra vágott hagymát megfuttatom, megszórom bazsalikommal vagy apróra vágott friss bazsalikommal, keverek hozzá 1 ek. paradicsompürét, majd felöntöm 2 dl húslevessel, amit 1 húsleveskockából és 2 dl vízből készítetek. Ráöntöm a húsokra, majd alufóliával lezárom és 210 fokos sütőben megsütöm. Közben a reszelt sajtot összekeverem a tejföllel, és a már megpuhult húst bevonom vele. Még annyi időre visszateszem a sütőbe, míg kicsit megpirul a teteje.
Megjegyzés: hihetetlenül omlós, finom és előre elkészíthető étel, mert elég, ha csak a sajtos tejföllel sütjük át frissen.
Forrás képekkel az elkészítésről:
Szia! most tudtam visszajönni a géphez, és, hát bevallom vártam is folytatást...:)
Nagyon jó olvasni , ilyen szép vallási szokásokról és ilyen kedves emberekről, akik büszkék is rá.
Szívből gratulálok, hogy fiatal létedre is tartod Magad
az ünnepi szokásokhoz.
Remélem a sok jószándékú ajánlatból megtalálod a kedvedre valót.
üdv.
Én az Alföldön élek,de erre nem szokás húsvétkor az ételt megszentelni. Sem a katolikusoknál,sem a reformátusoknál megáldani. Az öcsém katolikus pap volt,elég sokfelé élt az országban,de ő sem beszélt ilyen szokásról
Csak Erdélyben hallottam ilyen szokásról. Szép ez a hagyomány,és őrizzétek meg továbbra is.
Kegyelemteljes ünnepet kívánok nektek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!