Ki-hogy tervezi meg a heti menüt?
Én pontosan nem tervezem, de mivel egyedül vagyok, nem gond - nekem jó így, másokat meg nem zavar. Nagyjából tudom csak, hogy mit fogok enni. Kimegyek a piacra, amit jó árban találok és megkívánom, megveszem (már amire telik...), utána a héten abból gazdálkodok. Otthon kiötlöm, hogy mivel kezdjem, majd azt, hogy pontosan mi is legyen belőle, ha kell még valami kiegészítő hozzávaló, azt beszerzem. 2 nap múlva jön megint a gondolkodás. :) De ha a boltban látok mondjuk 50%-al leakciózott túrót, akkor módosítok és lesz mondjuk túrós tészta.
Otthon sem volt sose megtervezve egy hétre előre, mert apum nagyon finnyás, sokszor azt sem akarja megenni, amit szeret, ha olyan napja van, hogy épp nem annyira kívánja...
Nincs megtervezve, de már hónapok óta tervezem hogy tervezni kéne :D
Én arra is gondoltam hogy a hét gabonáiból fogom készíteni minden első héten a menüt, második héten meg valahogy máshogy. Tehát minden második hétfő rizsnap és akkor rizses kaját csinálok. Anyukám régen így főzött.
Általában mikor neki kezdek a főzésnek akkor döntöm el hogy mi legyen, soha semmi ötletem sincs, a párom meg nem segít és próbáljak így kitalálni dolgokat, ő húsevő és vega, de általában kitalálok valamit. Ha nincs ötlet marad a tészta és ki mit kér rá:)
Konkrét menüt nem tervezek, viszont van egy jó hosszú listám arról, miket szeret mindenki. Általában ötletszerűen főzök (az ötletelés családilag folyik), sok új dolgot is kipróbálok, amikor pedig végképp kifogyok az ötletből, előhúzom a listát - mindig találok rajta valamit, ami már rég volt. :-) Egyedül arra vagyok háklis, hogy változatos legyen az étrend, a többi nem érdekel.
Ja, és éhesen könnyebb ötletelni, így aztán általában főzés közben kérdezősködöm, ki mit enne a következő pár napban. Mert ha ebéd után kérdezem, mi legyen másnap a kaja, senkinek nem jut eszébe semmi. :-)))
Nálunk vasárnap leves, valamilyen féle sült/párolt hús, köret, saláta van.
Hétfön rendszerint a maradékot esszük, esetleg feljavitva, ha kevés lenne.
Kedden fözelékféle feltéttel
Szerda egytálétel, vagy olyan leves, ami elég ebédnek is
Csütörtökön krumplis vagy rizsesétel
Pénteken tésztaféle
Szombaton meg valami salátaféle, vagy zöldségétel
Persze néha eltérük ettöl, mert valaki rákiván egy-egy ételre, nagyjából ezt a rendszert tartjuk
Én pénztárcakímélően...
Ez úgy néz ki, hogy kb 2 naponta főzök.
Hétköznap 2 napig valamilyen főzeléket eszünk, 2 napig valamilyen tésztaféleséget, és egy olyan nap van amikor valami édes ételt készítek mondjuk palacsinta, vagy leves meg valamilyen sütemény pl. kakaóscsiga, muffin stb.
Hétvégén mindig "fejedelmi lakomát" kell készítenem a párom kérésére. :D Ilyenkor általában kiteszek magamért, leves, valamilyen hús, köret, savanyúság és sütemény kerül az asztalra.
Múlt héten pl. húslevest cérnatésztával, mézes-boros pecsenyekacsát (akciós volt), hagymás-zsíros krumplit, és almás dinsztelt lilakáposztát készítettem. A desszert pedig keksztekercs volt.
ma 06:30-as: nem kötözködni akarok, de attól, hogy két napig ugyanazt szitek, nem kiméld jobbana pénztárcát, mintha minden nap mást ennétek és valtozatosabb lenne az étrendetek. Ha egyszerre dupla adagot fözöl, akkor a felét le lehet fagyasztani is, és pár héttel késöbb enni meg a másik felét (ennek még az is elönye, hogy ha nagyon "hónap vége" van, akkor nem kell annyit kiadni kajára, csak kiveszed a fagyasztóból). De ha valamiért nem akarod, akkor is hütöben pár napig gyakorlatilag minden étel eláll - és sokkal jobban esik, ha nem másnap eszitek mégegyszer ugyanazt, hanem a hétföi kaját pl. fözelék - szerdán más feltéttel, a keddi tésztát meg csütörtök-pénteken. Ha meg kicsit megvariálod - pörköltböl rizseshús vagy rakott, stb, akkor még jobbban fog izleni a családnak. Igy nem annyira unalmas, és mégsem kerül többe.
Remélem, nem haragszol, nem szidni akarlak, csak tippeket adni, hoyg hogy lehetne ugyanannyi költséggel változatosabban étkezni.
ma 08:56
Köszönöm a tippeket de nincs mélyhűtőm, így a fagyasztás kizárva. Sajnos egy nagyon vacak, ócska kis hűtő van az albérletben, amibe kb. semmi nem fér, és max 1 napot tudok benne tárolni bármit is, különben megsavanyodik a kaja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!