Ki állítsa össze a menüt, aki főz vagy akinek főznek? /Kímélő étrendről van szó/
Gondolom, most családtaggal kapcsolatban érdeklődsz.
Ugyanúgy csinálnám, mint más esetben: ha valaki ráéhezik valamire, úgyis mondja a "konyhafőnöknek" = családanyának, és ő majd amikor már minden kelléket bevásárolt hozzá, valamelyik nap megfőzi.
Kímélő étrendet követő családtag esetében is ezt a gyakorlatot követném: megkérdezem, mit szeretne enni, ha tudom, akkor aznap-másnap elkészíteném, ha pedig az alapanyagnak utána kell járni, ahogy mindent beszereztem hozzá.
Azt ugye tudod, h az anyukának minimum 4-500 kalóriával többet kell most ennie, ha szoptat.
Ami átmegy a tejbe, és babánál gndot okozhat (hasfájás):
- hüvelyesek
- tejtermékek (anya napi max. 4-5 deci tejet fogyasszon)
- köményes dolgok
- K-betűsök
- kevés fűszer, zsír
Amiből jó, ha sokat eszik:
- vasat tartalmazó ételek - szülés alatti nagy vérveszteség miatt.
- magas vitamin és ásványi anyag tartalmúak
- sok zöldség, gyümölcs, víz
- főzelék
- húsok
a védőnő megmondja az anyukának, hogy kb mi az amit gond nélkül ehet, figyelembe véve a baba mindenkori korát, természetesen akkor, ha szoptat az anyuka, ami valószínű.
nem kell külön főzni, csak ezeket az intelmeket, amit a szakember ajánl a kismama ételénél érdemes figyelembe venni.
pl mindenki külön fűszerezi a saját adagját, még, ha ez egy kicsit másabb is, mint belefőzve.
ez csak egy példa, de egy kis figyelemmel mindenki étkezhet normál módon.
van olyan kisbaba, aki pl a húslevesbe főzött darabka karalábétól is hasgörcsöt kap...(az anyatejtől) tehát apróságok, de mégis érdemes odafigyelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!