Olyan sokféleképpen próbálkoztam már száraz babot főzni akár bablevesnek, akár babfőzeléknek és nagyon gyakran tapasztaltam, hogy nagyon sokára fő meg ez a hüvelyes; van valami ötletetek, hogy mit kéne máshogy csinálnom? Lásd: lentebb.
Próbáltam már 0, 2, 4, 8, 12, 24 órás áztatás után szárazbabot puhára főzni és legtöbb esetben azt tapasztaltam, hogy függetlenül az áztatás idejétől a bab kb. 2,5 óra alatt főtt meg. Próbáltam már sóval és anélkül, fűszerekkel és azok nélkül, kuktában, lábasban, fazékban... Sok-sok fajta babot is kipróbáltam! Milyen fajta babot ajánlotok, ami egyenletesen megpuhul és viszonylag gyorsan megfő?
Nektek mennyi idő alatt fő meg a szárazbab?
(konzervet és mirelitet nem akarok használni)
Előre is nagyon köszönöm a segítséget és a válaszokat! Kellemes hétvégét mindenkinek! :-)
Köszönöm az újabb sok hozzászólást!
Biztosan számít a víz keménysége is és a bab fajtája!
Kísérletezni fogok továbbra is és próbálkozom majd piacról beszerezni a babot.
Ki fogom próbálni a szénsavas vizet, köszi az ötletet!
A konzervbabos hozzászólás gondolom vicc volt.
Ezt én sem értem, nekem itt, Bp-en megfő lazán max. 1,5 óra alatt, igaz mindig ugyanezt a babot veszem egy nénitől a piacon. Lementem vidékre(Borsod megye) és így vártuk az ebédet, ami bableves volt. Na, hát én már iszonyat éhes voltam, de 4 (NÉGY!) órán keresztül főzte a nő, pedig ő még be is áztatta, én soha nem szoktam.
Talán tényleg a víz miatt...(:
Már előző este beáztatom, és ahányszor csak lehet, (eszembe jut) cserélem rajta a vizet.
Mindig forró vizet eresztek rá! Ettől függetlenül a főzés ideje változó, sokat számít a bab fajtája is. Minél nagyobb szemű fajtát vásárolsz, annál hamarabb fő meg.
Ez a víz kérdés nagyon érdekes! Nem is gondoltam abba bele, hogy a víz minősége ilyen szempontból ennyire meghatározó lehet, abba pedig pláne nem, hogy az ország különböző megyéiben - valószínűleg a víz keménysége/lágysága miatt - ennyire változó a bab főzési ideje!
A kuktámat mostanában nem tudtam használni, mert anyaga miatt indukciós főzőlapon nem használható és nekünk indukciós volt az utóbbi időben, de most beszereztünk egy hagyományos rezsót is, azon újra tudom majd használni a kuktát! :-) Ennek örülök. Hasznos találmány a kuktafazék. :-)
Ha valaki tudna írni egy bab fajtát (nevet) amelyet különösen kedvel, nagyon megköszönném, ha megírná! :-)
Köszönöm a sok hasznos hozzászólást, mindenkinek a válasza nagyon érdekes!
A nagyobb szemű barna-tarka babot szoktam venni.
Az apró, fehér = gyöngybab a neve, az biztosan gyorsan fő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!