Hogy készíted a sült húst, hogy ne száraz tapló legyen, hanem omlós, szaftos, de mégis jól átsült husi?
- fokhagymás tejbe áztatom
- sörrel meglocsolom, esetleg együtt sütöm vele
- almát teszek mellé
ilyenek :)
bármilyen savas dolog hozzáadásával a húsok puhulnak. az első kedves válaszoló jókat írt.
nem szeretem klopfolni a húsokat, szeretjük, ha van "anyag" benne, nem papírvékony.
én is általában valamilyen pácot készítek, ami lehet akár tejes, joghurtos, kecsapos vagy mustáros.ezek mind jótékony hatással vannak a húsok rostjaira.
mindig zsírral sütök, serpenyőben és tepsiben is.
tepsiben lefóliázom a húst, és később, ha már puhának találom, akkor veszem le a fóliát és pirítom tovább.
Ha egybesült karajt, vagy egy nagyobb darab combot sütök
pácolás nélkül ( bár ez ritka) de pl debreceni karajt, akkor megcsöpögtetem pár csöpp ecettel vagy citromlével,és úgy sütöm fólia alatt.
ezek alá egy kevés vizet (alaplevet) is kell önteni, mert igénylik
a páradús sülést. a vizet, lehet, hogy menet közben pótolni kell, ha van egy kis húsleves, akkor még finomabb.
pár szem borókabogyótól zamatos ízű lesz, és nagyon szép rozsdás-pirosas.
Én sózom. Minimum egy, de inkább két napot ha sóban áll a hús, akkor tökéletesen átjárja és fellazítja. Mondjuk csirkénél már egy nap is általában elég, de a sertés igényli a kettőt.
Zsírt soha nem teszek alá, nem bírom a zsírban tocsogó ételeket, úgyis kisül a húsból annyi, hogy még egy kis szaftja is legyen. Csak egy kis vizet öntök alá.
Fűszerezni változóan szoktam, igazából ha rendesen be van sózva, az már úgy is finom, de ha olyanom van, akkor teszek rá valamit. Ennek a menet nagyjából úgy néz ki, hogy végignézem a fűszereket, és amihez kedvem van, abból adok neki.
Klopfolni, fóliázni nem szoktam, igyekszem a lehető legegyszerűbben és a legkevesebb piszokkal főzni, ezekre semmi szükség.
Sütni pedig közepes fokozaton, 1-1.5 óráig. Leginkább amíg átsül.
Annyi van még, hogy a csirkét 15-20 percenként érdemes meglocsolni a szafttal, mert hajlamos kiszáradni. Bár mondjuk csirkéből amúgy sem lehet olyan igazán jó sült húst készíteni.
10.36-os, a klopfolás, fóliázás miért lenne "piszkos" dolog a konyhában??csak mert szerinted semmi szükség rá...
a sült csirkét milyen szafttal locsolod meg, ha semmilyen zsiradékot nem használsz? vízzel?
10:36 vagyok, talán nem jól fogalmaztam. A klopfolás növeli a mosogatnivalót, plusz lehet hogy én vagyok a béna, de utána nekem úszik a pult, a deszka, a csempe a húslében. Az alufólia egyértelműen az én hibám, de képtelen vagyok forrón úgy levenni, hogy ne csöpögtessem le a legalább sütő ajtaját vele. Aztán nem lehet egyből kidobni, mert kiolvasztaná a szemeteszsákot, tehát vagy fogom, vagy leteszem, akkor is összekenhetek vele valamit.
Persze ha feltétlen szükséges lenne, akkor megcsinálnám, nem arról van szó, csak igazából anélkül is ugyanolyanra sül a hús szerintem és a családom szerint, akkor meg minek.
A locsolás tulajdonképpen a vízzel történik, viszont mire először meglocsolom, már kisült a húsból némi húslé és zsír, szóval az már nem is tiszta víz. Mire a hús megsül, addigra pedig tényleg finom szafttá alakul.
Mástól tanultam, nem én találtam ki:
Előveszel egy nagyobb méretű neylon-zacsit, amiben elfér 2 szelet husi, azon keresztül klopfolod, rögtön nem lesz tele a konyha, és mosogatni is kevesebbet kell. A rántanivaló pulykaszívet kizárólag így szabad klopfolni, mert az valóban beborítaná a konyhát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!