Fasírt miért nem sikerül jóra?
Rettenetesek a fasírtjaim és nem tudom mit rontok el. Ki hogy csinálja? Meddig kell sütni, milyen fokozaton?
Olyanok az enyéim mintha olajszítta lenne, de közben meg ki van száradva az egész. Jól fűszerezem, de íztelen mégis. Másé meg olyan puha, finom, szaftos. Hogyan kell olyanra sütni és mi alapján fűszerezni? Boltba veszek 500g os darálthúst, zsemlét is szoktam bele tenni, 1 tojás, hagyma, +fűszerek.
A fasírt zsemlét tartalmaz, és nem csak nyomokban.
0.5 kg darált sertéshús
4db áztatott kinyomkodott zsemle
3 tojás
1 közepes fej vöröshagyma késsel aprítva, kevés zsiradékon fonnyasztva
Fokhagyma ízlés szerint(én szeretem ha érezni), fűszerpaprika, ö. fekete bors, egy pici majoranna, só. A fasírt olyan jellegű étel amit bátran fűszerezhetsz, persze a gyerekekre, érzékenyekre tekintettel. A pogácsákat morzsába forgatni.
Érdemes annyi olajban sütni amelyben sülés közben majd "lebegni" tud. Érdemes kimérned egy darabot, és kb. akkorára pogácsázni mindet. Egy 8-10 dkg-os pogi kb. 8-10 percet igényel. Legyen tele a serpenyő vagy a kosár, de ne legyen zsúfolt.
Szépen türelmesen süsd, közepes (kb.160-170 fokon).
Segíthet a fogvájó, ha bizonytalan vagy abban hogy megsült e, szúrd meg és ha nem tapadt rá "anyag" akkor kész. Vagy egyszerűen kóstold meg az első darabot, akkor még variálhatsz a masszádon, ha úgy érzed nem döfi a dolog.
1 tojás piszok kevés és ne sovány húst vegyél, plusz a zsemle felesleges bele.
Én fél kg húshoz teszek 2 tojást, plusz van, hogy zsírt is, ha igényli, plusz fűszerek, kis morzsa és szaftos, puha.
15: ne kezdjük már el a fölösleges "nem kell" meg "több kell" típusú érveléseket. De gustibus....
Ha nem teszel bele (nyilván saját ízlésed szerint főzöl), senki nem fog leszólni. De a fasirtba _minden országban_ tesznek valami lazítót. Attól fasírt. Ha nincs benne, akkor az húsgombóc.
Egyébként köszönöm szépen, sok hasznos tippet kaptam.
Több tojás kell bele.
Zsírosabb hús.
Elég pár perc sütni, utána fordítani megint pár perc sütni.
És a majoranna is jó ötlet volt.
Nem vagyok egy nagy konyhatündér, de próbálkozom.
13. vagyok
Zsemle nélküli "fasírt" például a csevapcsicsa, vagy csevap (attól függ mivel tálalod) Szerbiában.
Mititei, vagy "mics" a románoknál.
ezeket szódabikarbónával lazítják. Rostlapon, rácson, vagy nagyon kevés zsíradékon sütik serpenyőben.
A hamburgerhúsba sem kell zsemle.
A görögök viszont morzsát és répát tesznek bele (keftedes).
A jó öreg magyar fasírtba, meg igen is kell zsemle.
És még sorolhatnám, de lusta vagyok utána nézni, ezeket meg majdnem mindenki ismeri.
Mind finom, csak nevezzük nevén a gyereket. A kedves kérdező FASÍRTOT szeretne sütni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!