Hogyan kell halat parázson, nyárson grillezni-sütni? Törpeharcsa, keszeg a fő vonal (azt sikerül fogni)
Törpeharcsát nyálkától megpucolva bőröstül, a fején át nyársrahúztam és addig forgattam a kis tűz-parázs fölött míg meg nem untam. Mivel a bőre rajta volt, lényegében párolt hal lett belőle. Csak besóztam pár órával korábban, semmi mást nem látott, csak úgy natúron.
A keszeget meg abba az összecsukós izébe raktam bele, de beleragadt a rácsozatba. Ezt szintén megpucolva, irdalva a bőre itt-ott már meg is feketedett, az úszói is lefeketedtek (az amúgy se kell) a gömbgrillbe raktam. A parázs kapott egy kis rozmaringot meg hasonlókat, majd lefedtem. Ez majdhogynem füstölt hal lett, de azért mégsem. Ezt 15 percig hagytam ott, 5-5 a két oldala, majd forgattam még 5 percet.
Esetleg valakinek van ezekben gyakorlata? Hogyan ne ragadjon bele a rácsba?
Mindenképpen ragaszkodsz a nyárson grillezéshez? Törpeharcsát mi nem esszük meg, de a sült keszeget paprikás lisztbe forgatva és serpenyőben kisütve nagyon szeretjük. Meg lehet enni mindenestül.Mármint úgy értve, hogy kibelezve.
Vagy nem otthon vagytok? Ha igen, ennek tanulságára legközelebb vigyetek kemping rezsót, amihez pici gázpalack tartozik. Tökéletesen megsül a hal. Amikor több napra mentünk horgászni messzebbre, én még ecetes halat is csináltam.
Kempingrezsót lehet kölcsönözni is, vagy ha van ismerősötöknek, kérjétek el.
De mivel nem tudom,hogy otthon vagytok-e, így csak tippelni tudok.
Igen, hallottam róla, hogy a törpeharcsa finom, de ahhoz annyit kell fogni, mire kaja lesz belőle, hogy öröm nézni. Minden csalira rámegy, mi mindig visszadobáljuk.
Viszont csak kérdezném, ha már te kérdezel, akkor miért gondolod, hogy a szaros gázrezsó úri dolog? Elmentünk sátorozni több napra Adásztevelre (Veszprém megye), mi jóval messzebb laktunk, de mivel nem akartam, hogy pocsékba menjen, muszáj volt felhasználni a halat. Vittem hozzá mindent. Szerinted ez hol úri? Akkoriban nekünk erre tellett, de esküszöm, jobban éreztük magunkat, mint a legnagyobb wellness-hotelban. Nem mintha azóta jártam volna a tengernél.
Ha nem tetszik az ötlet, akkor kínlódj a ragadós grillkütyüddel. Nem bántás, csak épp te kértél tanácsot. Nem fog menni, akkor inkább gyújts tüzet az udvaron, ha nem akarsz serpenyőben sült keszeget enni. Nem szekálás, csak akkor nem értem a kérdést. Olaj nélkül még a grilleszközödben sem fog megsülni finomra. Minimálisan azt is be kell olajozni, bár én még életemben nem hallottam róla, hogy keszeget grillsütőben sütnek (lecsukós). A törpeharcsa meg főleg nem. Sütni nem is szokták a törpeharcsát.
Auchanban multkor vettem karaszt es keszeget, de tokehal es sullo parti vagyok.
Hosszaban gerinc menten kettevagon. Besozod, letorolgeted. Mehet mind2 oldalara fuszer. Grillserpenyobe ontesz oliva vagy kokusz olajat. Nem sokat. A boros oldalaval lefele belerakod, kezzel vagy fa lapattal odanyomodkodod a serpenyohoz hogy "kerges" legyen. Ha kis hal (par szaz gramm) akkor 4-5 percig nyomkodod majd 2 percre megforditod. Rizzsel, szosszal talalod, mert protein mellé kell a szenhidrat is :D En sullot es tokehalat szoktam grillezni.
Az alufóliás módit ismerem, nagyon jó az is!!! Egyszer csukát kéne "nyersen" mindenféle pucolás és belezés nélkül agyagba-sárba csomagolni és beparazsazni, majd a végén kibontani, belét kivenni, paprikát-hagymát paradicsomat beletenni, visszacsomagolni (dinsztelni) és utána kienni a kabátjából.
Az egyik gasztroangyalban láttam, Pálinkás Marcsi majd elélvezett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!