Mi igaz abból, hogy a ponty, keszeg, kárász süllő ikrája nem fogyasztható a szeptembertől áprilisig terjedő időszakban?
Most kérdeztem rá a horgász férjemre, jót nevetett, hogy ez egy marhaság.
A halak a téli időszakban "hordják ki" magukban az ikrákat, és nem sokára jön az ívás ideje.
Egyszóval, ha ikrás halhoz jutottál, nyugodtan fogyaszd el, bármelyik fajta is az.
Köszönöm a választ! Itt az egyik írás, ahol ezt olvastam :
Nem írja, mi ennek az oka, de én eddig soha, senkitől nem hallottam ezt, azért is lepődtem meg. :)
Úgy tudom, egyedül a Márna ikrája lehet veszélyes.
Itt is ezt írják, de simán lehet, hogy az elsőnek linkelt 2007-es írás alapján tette be a cikkébe. :))) Természetesen ezek nem szakértői cikkek.
Igen, a márna-ikráról tudom, hogy mérgező, az több hiteles forrásban is szerepel, tehát biztosnak látszik. De ez a "ponty-kárász-keszeg-süllő szeptembertől áprilisig ne fogyasszuk" nagyon valószínűtlenül hangzik. Nem vagyok már fiatal, és vendéglátó suliba is jártam, ahol halak elkészítését is tanultuk, ennek ellenére eddig soha, senkitől nem hallottam ezt.
Azt hiszem, megeszem azt a szép kárász ikrát. :)))
A márna egy kivételes dolog, ez az utóbbi link is azt írja, hogy szeptembertől áprilisig FOGYASZTHATÓ a kifogott fehérhúsú halak ikrája, akár békés természetű, akár ragadozóé.Ha leívnak, utána a nyáron hiába is keresnénk ikrát a halakban.
Szóval mindenképpen elfogyaszthatod, semmiféle mérgezésről nem tudnak a pecások.
Elég sok kifogott halat főzök/sütök, soha nem volt még problémánk.
Hát ez engem is meglepett.
Ezt a sort nem is értem.
"Ezeknek az ikrája az év R betűs hónapjaiban,(tehát szeptembertől áprilisig) amikor hideg van, nem használható, mert enyhe ételmérgezéses tüneteket okozhatnak."
Talán rosszul fogalmaznak?
Mert ha ott az ikra lesózva a hűtőmben, mondjuk szeptembertől (eláll az egy évig is), akkor szilveszterkor ne készítsem el? de májusban már igen?
Pontyikrát meg egész évben lehet vásárolni mifelénk. Nem írja rajta, hogy csak nyáron ehető.
"az utóbbi link is azt írja, hogy szeptembertől áprilisig FOGYASZTHATÓ a kifogott fehérhúsú halak ikrája"
Nem, azt írja, hogy áprilistól szeptemberig fogyasztható. :) Most, áprilisban még szerinte is fogyasztható, úgyhogy nincs min agyalnom jelenleg, de a kíváncsiság hajtott. :)
Köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!