Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell jó GRÍZGALUSKÁT...

Hogyan kell jó GRÍZGALUSKÁT készíteni? Nekem nem sikerül. Valami titka lehet. Ki tudja?

Figyelt kérdés

2019. nov. 6. 14:40
1 2 3
 1/26 A kérdező kommentje:
2019. nov. 6. 14:43
 2/26 A kérdező kommentje:
lehet, hogy vajat is kell bele tenni?
2019. nov. 6. 14:51
 3/26 anonim ***** válasza:
100%
Összekevered a tojást, olajat, búzadarát, kevés sót. Kicsit hígabbra csinálod és hagyod kb 10 percig, amíg a dara megduzzad. Hogy jó legyen, nem szabad se túl hígnak, se túl sűrűnek lennie. Nincs benne semmi trükk, csak a búzadara mennyiségét kell eltalálni. Ha kevés benne, akkor szétmálik, ha sok, akkor meg kemény lesz.
2019. nov. 6. 14:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/26 anonim ***** válasza:
70%

Kb 30 éve készítem a következö módon, eddig jó eredménnyel.

A tojást kicsit felverem villával, belekeverek annyi grízt, hogy közepesen lágy nokedlitészta állagú legyen. Ilyenkor túl lágynak tünik, de a pihentetés alatt megszívja magát és keményebb lesz. Legalább 0,5-1 órát pihentetem, utána szaggatom a levesbe vagy sós vízbe és gyöngyözve fözöm kb 10 percig.

Akkor egyet megkóstolok, hogy elég puha-e, ha nem, akkor még pár percig fözöm.

Neked is sok sikert hozzá.

2019. nov. 6. 14:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/26 A kérdező kommentje:
tehát nem szükséges zsiradék bele?
2019. nov. 6. 14:54
 6/26 A kérdező kommentje:
A DARA valami spéci? - vagy átlagos?
2019. nov. 6. 14:55
 7/26 A kérdező kommentje:
A jó Túrógombócnak is lehet valami hasonló titka, mert nekem az se igazán sikerül.
2019. nov. 6. 14:59
 8/26 anonim ***** válasza:
100%

Mondhatnám, hogy mint a linkben a 4-es, de a 7-esnél is van egy mondat: Amikor már szaggatod, csak csendben forrjon, különben szétfő az egész.



Tehát:

tojást felverem, pici sót rakok bele, és már kénytelen voltam megszámolni: 14-16 teáskanál!!! grízt kavarok hozzá. Ez attól függ, mekkora a tojás!! Először csak kevesebbet, és ha alaposan összekevertem, a kanál hátuljával elsímítom, és kissé megütögetem, akkor olyan "márványos" színe lesz. Akkor jó. Ha még túl leveses, mehet bele 1-2 kanál gríz.

Kb. fél órát én is hagyom, hogy a gríz+tojás összeérjen. Forró vízben, apró kis nokedliket, nagyon szépen meg fognak nőni.



Nem leszűröm!!! amikor kész, hanem szűrőkanállal kimerem a főzővízből, így biztosan nem fog összetörni. Gyönyörű szép nokedlik lesznek belőle.


Ugyanígy csinálom, ha nem búzadarából, hanem kuszkuszból kavarom. Nagyon szeretem.

2019. nov. 6. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/26 A kérdező kommentje:
Én 2 tojást tettem bele. egy is elég?
2019. nov. 6. 15:06
 10/26 anonim ***** válasza:
37%

Az egyik titka a vaj, a másik az, hogy az elkészített tésztát a levesbe szaggatás előtt legalább fél órára hűtőbe kell tenni.


Hozzávalók a tésztához:

5 dkg vaj

1 db tojás

6 ek gríz

fűszerek


Így készítem:

Először a vajat szinte habosra keverem a tojással, majd jöhetnek a fűszerek (kb egy fél leveskocka mennyiség) és a gríz

legtöbbször petrezselymet is teszek bele


Amint kész, már megy is a hűtőbe!


Vagyis, amikor például zöldséglevest készítek gríz galuskával, legelőször a galuskatésztát csinálom meg és aztán kezdem csak a zöldségek hámozás, hogy a tészta a hűtőben pihenhessen.

Forrásban lévő levesbe szaggatom, amikor a zöldségek már majdnem puhák.

Kb. 5 perc alatt készre fő


Mindig finom puha ☺

2019. nov. 6. 15:12
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!