Hogyan kell jó GRÍZGALUSKÁT készíteni? Nekem nem sikerül. Valami titka lehet. Ki tudja?
Kb 30 éve készítem a következö módon, eddig jó eredménnyel.
A tojást kicsit felverem villával, belekeverek annyi grízt, hogy közepesen lágy nokedlitészta állagú legyen. Ilyenkor túl lágynak tünik, de a pihentetés alatt megszívja magát és keményebb lesz. Legalább 0,5-1 órát pihentetem, utána szaggatom a levesbe vagy sós vízbe és gyöngyözve fözöm kb 10 percig.
Akkor egyet megkóstolok, hogy elég puha-e, ha nem, akkor még pár percig fözöm.
Neked is sok sikert hozzá.
Mondhatnám, hogy mint a linkben a 4-es, de a 7-esnél is van egy mondat: Amikor már szaggatod, csak csendben forrjon, különben szétfő az egész.
Tehát:
tojást felverem, pici sót rakok bele, és már kénytelen voltam megszámolni: 14-16 teáskanál!!! grízt kavarok hozzá. Ez attól függ, mekkora a tojás!! Először csak kevesebbet, és ha alaposan összekevertem, a kanál hátuljával elsímítom, és kissé megütögetem, akkor olyan "márványos" színe lesz. Akkor jó. Ha még túl leveses, mehet bele 1-2 kanál gríz.
Kb. fél órát én is hagyom, hogy a gríz+tojás összeérjen. Forró vízben, apró kis nokedliket, nagyon szépen meg fognak nőni.
Nem leszűröm!!! amikor kész, hanem szűrőkanállal kimerem a főzővízből, így biztosan nem fog összetörni. Gyönyörű szép nokedlik lesznek belőle.
Ugyanígy csinálom, ha nem búzadarából, hanem kuszkuszból kavarom. Nagyon szeretem.
Az egyik titka a vaj, a másik az, hogy az elkészített tésztát a levesbe szaggatás előtt legalább fél órára hűtőbe kell tenni.
Hozzávalók a tésztához:
5 dkg vaj
1 db tojás
6 ek gríz
fűszerek
Így készítem:
Először a vajat szinte habosra keverem a tojással, majd jöhetnek a fűszerek (kb egy fél leveskocka mennyiség) és a gríz
legtöbbször petrezselymet is teszek bele
Amint kész, már megy is a hűtőbe!
Vagyis, amikor például zöldséglevest készítek gríz galuskával, legelőször a galuskatésztát csinálom meg és aztán kezdem csak a zöldségek hámozás, hogy a tészta a hűtőben pihenhessen.
Forrásban lévő levesbe szaggatom, amikor a zöldségek már majdnem puhák.
Kb. 5 perc alatt készre fő
Mindig finom puha ☺
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!